AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.28 // 15.7.2019

HJK hyvistä asetelmista europeliin Färsaarille

HJK hyvistä asetelmista europeliin Färsaarille

HJK pelasi vahvan kotiottelun färsaarelaisia vastaan (Kuva: Juha Tamminen)

Klubi kaatoi HB Tórshavnin Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen ensimmäisessä osassa lukemin 3-0 ja matkaa Färsaarille luottavaisin mielin. Ottelu alkaa tiistaina klo 21 Suomen aikaa.

Pelkkää ruusuilla tanssimista avauskohtaaminen ei kuitenkaan ollut. Lassi Lappalainen vei kotijoukkueen johtoon parinkymmenen peliminuutin jälkeen, mutta harmaita pilviä Töölön ylle toi Faith Friday Obilorin saama ulosajo puolen tunnin pelin jälkeen. Näin ollen Obilor on pelikiellossa toisessa kohtaamisessa.

Klubi ei takaiskua säikähtänyt, vaan Daniel O'Shaughnessy iski todella tärkeän osuman vielä ennen taukoa. Lappalainen viimeisteli jälkimmäisellä puoliajalla illan toisellaan päätösnumerot.

Joukkueiden voimasuhteet tulivat hyvin esiin ensimmäisellä puoliajalla. Klubi piti palloa lähes täysin, kun taas HB keskittyi puolustamaan omalla puoliskollaan koko miehistön voimin. Vastustajan vastahyökkäykset jäivät myös todella kevyiksi.

Ulosajo heilautti voimasuhteita asteen tasaisemmiksi. Toni Koskela reagoi ulosajoon vaihtamalla Santeri Väänäsen tilalle Henri Toivomäen. Klubi hallitsi edelleen pelitapahtumia, mutta HB pystyi hieman parantamaan pallollista peliään.

Jälkimmäisellä puolikkaalla Klubi keskittyi selvästi enemmän turvaamaan johtoaan hyökkäyspelin kustannuksella. Tämä osoittautuikin kannattavaksi ratkaisuksi – HB ei saanut käytännössä ainuttakaan laadukasta maalipaikkaa. 3-0 takaa Klubille erinomaiset asetelmat toiseen kohtaamiseen. Mikäli HJK onnistuu kertaalleen maalinteossa, pitää HB:n onnistua viidesti päästäkseen jatkoon.

Färsaarelaisilla olikin ollut suuria haasteita europelien vierasotteluissa. Ennen tiistain kohtaamista joukkue oli pelannut 23 karsintaottelua vieraissa – eikä ollut voittanut näistä ainuttakaan. Viiden tasapelin ja 18 tappion maaliero oli 7-75.

Kotona joukkueella on sen sijaan luistanut paremmin. 23 karsintapelin saldona on viisi voittoa ja tasapeliä sekä 13 häviötä. Näiden pelien maaliero on 21-45. Joukkue on jäänyt ilman tehtyä maalia kahdeksan kertaa. Edellisessä yhdeksässä europelien kotiottelussa HB on tehnyt 11 maalia. Näistä tosin viisi tuli gibraltarilaista Lincoln Red Impsiä vastaan, kun Tórshavn voitti 5-2.

HB on ollut sitkeä vastustaja kotikentällään. Kesällä 2010 se kaatoi Mestarien liigan toisella karsintakierroksella Red Bull Salzburgin 1-0. RB eteni kuitenkin jatkoon yhteismaalein 5-1 ja marssi lopulta Eurooppa liigan lohkovaiheeseen. Vuotta myöhemmin HB pelasi kotonaan 1-1 -tasapelin Malmöä vastaan samaisella kierroksella. Ruotsalaiset olivat kuitenkin otteluparissa parempia yhteismaalein 3-1.

Färsaarelaiset eivät ole kärsineet kotonaan rökäletappioita. Suurinumeroisin tappio europeleistä kotikentältä on unkarilaiselle FC Tatabányalle kesällä 2000 lukemin 0-4. HB on jäänyt vain kolmesti ilman tehtyä maalia otteluparissa – edellinen kerta oli juuri Tatabányaa vastaan.

HB isännöi 1990-luvun lopulla europeleissä VPS:aa sekä FC Hakaa. Suomalaiset etenivät molemmilla kerroilla jatkoon, mutta vieraspeleissä oli haasteita. HB kaatoi VPS:n 2-0 sekä pelasi 1-1-tasapelin Hakan kanssa.

Klubi on pelannut kesästä 2016 lähtien kahdeksan karsintaottelua vieraissa. Näiden saldona on kolme voittoa, kaksi tasapeliä sekä kolme tappiota. Voitot irtosivat FK Atlantaksesta, IFK Göteborgista sekä Vikingurista. Tappiot tulivat Connah's Quay Nomadsille, Shkëndijalle sekä Olimpija Ljubljanalle, kun taas Beroeta ja BATEa vastaan tuloksena oli tasapeli. Kahdessa edellisessä vieraspelissä (vs BATE ja Olimpija) Klubi jäi ilman tehtyä maalia, joten tämän putken katkaisuun on mainio sauma tiistaina.

Vaikka lähtökohdat toiseen osaotteluun ovatkin erinomaiset, niin ylimielisyyteen ei ole lainkaan varaa. HB:llä on joukkueessaan paljon maalintekopotentiaalia: se on tehnyt Färsaarten sarjassa eniten maaleja kuluvalla kaudella, kun vastustajan verkko on heilunut 38 kertaa 15 ottelussa. Lisäksi HB on osoittanut olevansa kotikentällään sitkeä joukkue myös europeleissä.

Hiljattain Klubin vahvuuteen liittynyt William Parra ei ole edustuskelpoinen vielä toisessa osaottelussa. Veikkausliigan siirtoikkuna on jo auennut, mutta Parraa ei voinut rekistöröidä vielä avauskohtaamiseen, joten kolumbialaisen Klubi-debyytti ei vielä näe päivänvaloa.

Lisää uutisia