AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.17 // 2.5.2019

Ennakko: HJK-Ilves

Ennakko: HJK-Ilves

HJK isännöi perjantaina tappiottoman alkukauden pelannutta Ilvestä.

Tappiottomasti ensimmäiset neljä ottelua pelannut Ilves pelaa perjantaina HJK:n vieraana.

Voittoja HJK:lle on kertynyt tähän mennessä kaksi, tasapelejä kolme ja tappioita yksi.

Mika Lehkosuolla on menossa kuudes kausi HJK:n päävalmentajana. Tänä aikana seura on voittanut Veikkausliigan kolmesti. Sinivalkoisten luottopelaajia ovat muun muassa ilmiömäisiin pelastuksiin venyvä Maksim Rudakov maalin suulla ja työteliäs kapteeni Sebastian Dahlström keskikentällä. Laidalla viillettävä Nikolai Alho pelaa hyvää alkukautta.

HJK:n historia huokuu glooriaa, mutta tänä vuonna nähtyjen esitysten perusteella Ilveksellä ei ole mitään syytä alemmuudentunteeseen. Joukkuetta on rakennettu maltilla nuoriin kasvatteihin panostaen ja pitkäjänteinen työ kantaa nyt hedelmää.

Vuonna 2019 Ilves on pelannut kaikkiaan 17 ottelua. Suomen Cupissa Ilves pelasi seitsemän ottelua, joista viisi päättyi voittoon ja kaksi tasapeliin – tosin näistäkin toisessa Ilves vei cupin puolivälierän FC Honkaa vastaan rangaistuspotkuilla nimiinsä. Kaikki kuusi harjoitusottelua päättyivät voittoihin.

Veikkausliigakauden neljästä avausottelusta tuloksena on kolme voittoa ja yksi tasapeli. Omissa ei ole soinut kertaakaan, eli Mika Hilanderin vartioima maali on pysynyt puhtaana jo 360 minuuttia ja lisäajat päälle. Ilves löytyy sarjataulukon piikkipaikalta yhden ottelun HJK:ta vähemmän pelanneena.

Viimeisimmässä ottelussa perjantaina Lauri Ala-Myllymäki pommitti FC Lahden kumoon komean harhauttelun päätteeksi lähteneellä kaukovedolla. Maali jäi ottelun ainokaiseksi. Tupsukorvien riveistä löytyi monia onnistujia, mutta hukatut maalipaikat varmasti jättävät vielä lisänälkää viimeistelyyn.

Keskikenttäpelaaja Naatan Skyttä sai vastikään harjoituksissa pienen lihasrepeämän, joten hän puuttuu joukkueen vahvuudesta. Pitkäaikaispotilas Mikael Alménin lisäksi Ilari Mettälä ja Matias Ojala kuntouttavat itseään vielä pari viikkoa. Samuel Afum ja Iiro Järvinen ovat lähimpänä paluuta kokoonpanoon.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wissin mukaan HJK:n suoritustaso on korkealla.

– HJK on joka vuosi mestarisuosikki ja ihan ansaitusti. Muut joukkueet haluavat sen päänahan, mutta vielä ei ole onnistunut. Kyseessä on laadukas vastustaja, joka säilyttää pallokontrollin itsellään, Wiss kertoo.

Yleisössä monen katseet kääntyvät perjantaina tolppien väliin. Kapteeni Mika Hilander pitää hurjaa nollaputkea käynnissä, samalla kun Maksim Rudakov on napannut monta "game saver" -torjuntaa.

– Rudakov on toki yksi onnistujista. HJK:lla on siinä selkeä ykkösmaalivahti, joka on ottanut muutamia pisteitä tuovia torjuntoja. Tuohan se aina itseluottamusta puolustuspeliin.

– Päällimmäiset ajatuksemme ovat kuitenkin nyt omassa tekemisessä. Aika napakasti saamme harjoiteltua tässä alkuviikon, Lahti-pelistä jäi tietyille osa-alueille kehitettävää. Tiukka toukokuu on edessä ja HJK on kova haaste siihen alkuun, Wiss sanoo.

Klubi lähtee perjantain kamppailuun sarjataulukon kuudennelta sijalta. Eroa piikkipaikkaa miehittävään SJK:oon on kuitenkin vain kaksi pistettä. Ilves on kaksi ottelua vähemmän pelanneena toisella sijalla, pisteen seinäjokelaisia perässä.

Ottelutahti on ollut tiivis, joten osa pelaajista on tahkonnut isoja minuutteja. Esimerkiksi viidessä ensimmäisessä ottelussa täydet minuutit raataneet Nikolai Alho ja Harmeet Singh eivät maanantaina pelanneet. Maalivahti Maksim Rudakovin lisäksi Rafinha sekä Kaan Kairinenovat kellottaneet alkukauden peleistä täydet minuutit. Neljänneksi eniten peliaikaa on kertynyt kapteeni Sebastian Dahlströmille.

HJK ja Ilves kohtasivat viime kaudella kolmesti. Näistä kamppailusta tuloksena oli seitsemän pistettä kahden voiton ja yhden maalittoman tasapelin myötä. Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet Veikkausliigassa 29 kertaa. Näistä 14 on päättynyt Klubin juhliin, kun taas pisteet on jaettu 11 kertaa. Ilves on kuitannut voiton vain neljästi. HJK:n edellinen tappio Ilvekselle on heinäkuulta 2016. Kotonaan Klubi ei ole hävinnyt Ilvekselle koskaan Veikkausliigassa. 13 kohtaamisen saldona on yhdeksän voittoa ja neljä tasapeliä.

HJK:n laitapelaaja Nikolai Alho kertoo joukkueen fokuksen olevan täysin perjantaissa. Alla on 1-4-tappio FC Interille, mikä on kirvellyt joukkueessa.

- Ei voi liikaa miettiä, mitä on tapahtunut. Pakko katsoa tulevaisuuteen ja keskittyä siihen mihin voi vaikuttaa, ja voidaan vaikuttaa siihen, että tehdään asiat paremmin, Alho sanoi.

Kokonaisvaltaisesti HJK:n täytyy parantaa Alhon mielestä jokaisella osa-alueella.

Hän sanoo, että perjantaina Töölössä nähdään motivoitunut isäntäjoukkue.

- Kyllä joukkuetta on vähän ärsyttänyt ja on hirveästi tahtoa mennä ja näyttää omille faneille, myös itsellemme, joukkueelle ja joukkuekavereille, että kyllä me pystymme tulemaan ja nousemaan näistä vaikeista hetkistä.

Suoran punaisen kortin Interiä vastaan saanut Faith Friday Obilor on pelikiellossa perjantaina.


HJK-Ilves Telia 5G Areenalla perjantaina 3.5. klo 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lähde: HJK:n verkkosivut, Ilveksen verkkosivut
Lisää uutisia