AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.24 // 15.6.2018

Missä mennään, Veikkausliiga? – "Jo nyt voimme sanoa, että tämä on onnistunut todella hyvin"

Missä mennään, Veikkausliiga? – "Jo nyt voimme sanoa, että tämä on onnistunut todella hyvin"

Veikkausliigan markkinointijohtaja Ville-Mikko Korkka alusti tilaisuudessa Veikkausliigan tilanteesta. (Kuva: Pyry Waltari)

Veikkausliigan aamiaisseminaarissa käytiin läpi sarjan nykytilannetta. Ilonaiheita ja onnistumisia nousi esille useita.

Veikkausliiga järjesti yhteistyökumppaneilleen aamiaisseminaarin Helsingissä torstaina 14. kesäkuuta. Tilaisuuteen kokoontui 30 hengen joukko eri yritysten edustajia keskustelemaan ja kuuntelemaan Veikkausliigan tilanteesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Alustuksen Veikkausliigan ajankohtaisiin aiheisiin esitti Veikkausliigan markkinointijohtaja Ville-Mikko Korkka. Korkka aloitti alustuksensa kertomalla pohjoisen seurojen RoPS:n ja PS Kemin onnistuneista kausikorttikampanjoista sekä ensimmäisestä Veikkausliigasta suoraan MM-kisoihin valitusta pelaajasta.

– Egyptin maajoukkueen profiilipelaaja Abdalla El Said teki kauden alla sopimuksen KuPS:n kanssa. El Said halusi näyttää, että on tarpeeksi hyvä pelaamaan maajoukkueessa maailman parhaan laiturin Mo Salahin rinnalla. Nyt hän on mukana Egyptin MM-joukkueessa ja ensimmäinen Veikkausliigasta valittu pelaaja MM-kisoissa. Norjasta on niin ikään yksi pelaaja ja Ruotsista kolme, joten olemme pohjoismaisella tasolla, Korkka kertoi.

– Huuhkajat voitti Valko-Venäjän 2–0 hyvällä pelillä. Kentällä oli kaksi pelaajaa Veikkausliigasta, KuPS:n Rasmus Karjalainen ja HJK:n Moshtagh Yaghoubi. Karjalainen syötti ottelun ensimmäisen maalin ja Yaghoubi teki toisen. Veikkausliigasta on siis mahdollista paitsi nousta maajoukkueeseen, myös menestyä siellä, kiteytti Korkka.

Korkka käsitteli ajankohtaisessa katsauksessaan myös Veikkausliigan yleistä kiinnostavuutta ja Veikkausliigan yhteistyökumppanuuksien kehittymistä.

– Veikkausliigan katselu Ruudussa on kasvanut alkukaudesta huomattavasti viime kauteen verrattuna. Se on hyvä asia, etenkin kun samaan aikaan yleisö on löytänyt myös paikan päälle. Tässä vaiheessa kautta eli 76 pelatun ottelun jälkeen ollaan tämän vuosikymmenen toistaiseksi korkeimmalla tasolla.

– Sponsorimarkkina ylipäänsä on kasvussa Suomessa. Parhaimpiin tuloksiin sponsoroinnissa päästään syvällisen yhteismarkkinoinnin kautta. Tavoitteena on se, että sekä Veikkausliiga että Veikkausliigan yhteistyökumppanit ovat vahvasti sitoutuneita yhteistyöhön ja nostavat sitä esille kanavissaan, usein innovatiivisen toteutuksen avulla. Veikkauksen aitiokisakampanjassa tehty vaikuttajayhteistyö Ilaripron ja Lakon kanssa on tästä hyvä esimerkki. Olemme osoittaneet että Veikkausliigan kumppanuudella voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia, Korkka päätti.


Lähes 300 000 vierailua kampanjasivulle – Ilaripro toteuttaa myös oman unelmansa

Veikkauksen yhteyspäällikkö Tapio Imporanta ja vaikuttajaverkosto Troot Networkin luova asiantuntija Esko Asikainen kertoivat menestyksekkäästä vaikuttajayhteistyöstä ajankohtaisen esimerkin kautta.

Huhtikuussa käynnistyneessä aitiokisassa Veikkauksen etuasiakkaille arvotaan aitioita ja vip-lippuja Veikkausliigan otteluihin. Neljässä ottelussa voittajia isännöivät Suomen suosituin jalkapallotubettaja Ilaripro ja Suomen ylipäänsä suosituin tubettaja Lakko, jolla on niin ikään jalkapallotaustaa.

Lisäksi aitiokisaa tehdään tunnetuksi valitun kohderyhmän eli jalkapallosta kiinnostuneiden 18–35-vuotiaiden miesten keskuudessa YouTube-sarjalla. Ilaripron juontamassa sarjassa Veikkausliigan pelaajat kilpailevat keskenään erilaisissa haasteissa. Sarjassa ovat tähän mennessä esiintyneet esimerkiksi HJK:n Moshtagh Yaghoubi ja FC Lahden Kalle Taimi.

– Tavoite on kanavoida sitä yleisöä, jota rahapelaaminen kiinnostaa, Veikkauksen kanaviin ja kotimaisen vaihtoehdon pariin. Tällä tavalla Veikkaus voi tulouttaa ministeriölle varoja, joita voidaan sitten käyttää esimerkiksi jalkapallon olosuhteiden kehittämiseen. Samalla haluamme yhteistyössä Veikkausliigan kanssa ohjata uusia ihmisiä myös kotimaisen jalkapallon pariin. Nykyaikainen vaikuttajayhteistyö tubettajien kanssa oli esillä suunnitelmissa ja tammikuussa tätä lähdettiin viemään eteenpäin, Imporanta kertoi kampanjan lähtökohdista.

– Vaikuttajayhteistyössä on avainasia että sen pitää olla aitoa ja tarinallista, jotta kampanjan vaikutus on pintaraapaisua syvempi ja jotta se puree suomalaiseen yleisöön. Yhteyden vaikuttajan ja brändin välillä pitää olla jo tietyllä tasolla valmiiksi olemassa, jotta yhteistyöstä tulee aidosti hedelmällistä. Samaan aikaan yhteistyön täytyy olla vaikuttajan näköistä ja hänen persoonansa mukaista. Yhdessä määritellään raamit ja sitten pallo on vaikuttajalla, koska muuten aitous on vaarassa hävitä ja kohderyhmä alkaa karsastaa toteutusta, kertoi Troot Networkin Esko Asikainen.

– Kolmannes aitiokisan otteluista on nyt takana. Kisaan on osallistuttu kahden ja puolen kuukauden aikana 128 500 kertaa. Arvontaan on osallistunut lähes 80 000 Veikkauksen etuasiakasta. Kampanjasivulla, jolla etuasiakas pystyy ilmoittautumaan arvontaan kerran kuukaudessa, on vierailtu tänä aikana yli 290 000 kertaa. Kaikkein eniten mieltä lämmittää se, että olemme todistetusti tavoittaneet kohderyhmän eli 18–35-vuotiaat. Kampanja on käynnissä kauden loppuun saakka. Jo nyt voimme sanoa, että tämä on onnistunut todella hyvin, summasi Imporanta.

– Ilaripro ja Lakko ovat tykänneet tästä tosi paljon itsekin. Ilaripro on jo aiemmin tehnyt videoita, joissa on esiintynyt ammattilaispelaajia, mutta nyt pääsimme toteuttamaan tätä sarjamaisena konseptina, joka on ollut tosi mielekästä sekä Trootille toimistona että vaikuttajille. Kauden aikana sarjassa nähdään vielä se kaikista suurin nimi, joka suomalaisesta jalkapallosta löytyy. Ilaripro pääsee tässä toteuttamaan myös omaa unelmaansa, Asikainen totesi arvoituksellisesti.


Sanoma-pomo paljasti: "Veikkausliiga on seuratumpaa kuin koskaan aiemmin"

Veikkausliigan ja Sanoman yhteistyö käynnistyi vuonna 2015, kun Ilta-Sanomien ISTV alkoi esittää Veikkausliigaa. Nyt ISTV esittää kaikki Veikkausliigan ottelut suorina lähetyksinä Sanoman Ruutu-palvelussa. Sanoman ja Veikkausliigan sopimus ottelujen esittämisestä kattaa kaudet 2018–20.

Nelonen Median radion ja urheilutuotantojen johtaja Jussi Suvanto avasi, miltä Veikkausliigan tilanne näyttää Sanoman näkökulmasta. Ruudun ottelukohtainen katsojakeskiarvo on kasvanut tuntuvasti eli lähes puolitoistakertaistunut kauden 2017 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kaudella 2018 Veikkausliigaa on tähän mennessä katsottu Ruudusta yhteensä 283 000 tuntia.

– Veikkausliiga on meille tärkeä ja siksi teemme samanaikaisesti samaan päämäärään tähtääviä toimenpiteitä usealla eri suunnalla. Tänä vuonna Ilta-Sanomien verkkosivuilla oli kesäkuun alkuun mennessä julkaistu 1 100 Veikkausliigaa käsittelevää artikkelia. Sivulatauksia näille on kertynyt jo yli kaksi miljoonaa. Ja nyt radiokin on liittynyt meillä tähän hehkutukseen. Radio Suomipopissa lauantaisin esitettävä Veikkausliigan ympärillä pyörivä Tutkapari kerää keskimäärin lähes 200 000 kuulijaa, kertoi Jussi Suvanto ylpeänä.

– Myös kotimaista jalkapalloa ja Veikkausliigaa viikoittain seuraava Pallokerhon podcast on löytänyt oman yleisönsä ja nauttii jo tietynlaista kulttimainetta. Toimituksen jätkät tekevät sitä oman persoonansa kautta ja podcast kerää keskimäärin 5 000 kuuntelijaa per jakso, Suvanto paljasti.

– Oli kyseessä sitten Vain elämää tai Salibandyliiga, laskemme hyvin tarkkaan mitä teemme. Urheilussa oikeuksien ostamista on ehkä perinteisesti ohjannut tunne. Me emme ajattele niin. Toki tietty aavistus pitää sittenkin olla, että tämä voisi olla hyvä juttu.

– Meidän johtopäätöksemme on se, että tällä hetkellä Veikkausliiga on seuratumpaa kuin koskaan aiemmin. Tulevaisuus näyttää valoisalta, kun voimme suunnitella myös seuraavia kausia jo nyt, Suvanto summasi osuutensa päätteeksi.


Veikkausliiga rakentaa yhteyksiä brändien ja kuluttajien välille

Toisenlaisen näkökulman Veikkausliigan mahdollisuuksiin toi strategista suunnittelua tekevän IUM-mediatoimiston asiakkuusjohtaja Katri Laitinen.

– Tänä keväänä olemme pohtineet Veikkausliigan kanssa, mitä Veikkausliiga voi tarjota brändimainostajalle. Yleensä lähestyn kysymystä asiakkaan näkökulmasta eli tässä asetelma on käännetty toisinpäin: millä tavalla mainostajan kannattaa käyttää Veikkausliigaa osana keinovalikoimaansa, Laitinen aloitti.

– Kuluttajan aika on karkeasti jaoteltuna työtä ja vapaa-aikaa. Brändit kilpailevat vapaa-ajasta. Jos jotakin asiaa kohtaan esiintyy intohimoa, siihen liittyy yleensä myös kuluttamista. Brändit rakentavat yhteyksiä tiettyihin hetkiin ja intohimoihin ihmisten elämässä. Mikä voisikaan olla parempi väylä kuin urheilu, johon liittyy niin paljon intohimoja?

– Urheiluun liittyy yhteisöllisyyttä ja se synnyttää hetkiä, jotka muistetaan hyvin. Mutta tärkeintä on kohderyhmän tunnistaminen. Kun se on oikea, niin esimerkiksi pitkäaikaisella yhteistyöllä Veikkausliigan kanssa voidaan rakentaa yhteyksiä brändin ja kuluttajan välille, päätti Laitinen.

Lisää uutisia