AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.03 // 19.1.2018

Otteluohjelma 2018 pyrkii tasoittamaan tietä Eurooppaan

Otteluohjelma 2018 pyrkii tasoittamaan tietä Eurooppaan

Veikkausliigan seurat ovat linjanneet, että otteluohjelmaa laatiessa tärkeintä on huomioida Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan osallistuvien joukkueiden europelien aikainen ohjelma.

Veikkausliigan seurojen muodostama Veikkausliigan hallitus hyväksyi marraskuussa 2017 kirjalliset säännöt, jotka ovat ohjanneet otteluohjelman rakentamista kaudelle 2018.

Hallituksen näkemyksen mukaan eurokentillä pelaavien joukkueiden kansainvälinen menestys on seurojen yhteinen etu. Tästä johtuen Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan osallistuvien joukkueiden menestyspolkua pyritään tasoittamaan seuraavilla toimenpiteillä (sääntöjen kohta 3.3.1.3.):


a) Ns. eurotyhjennys: CL-ja EL-joukkueilla on halutessaan mahdollisuus muita joukkueita varhaisempaan kaudenavaukseen ylimääräisen ottelutauon mahdollistamiseksi CL:n ja EL:n varhaisilla karsintakierroksilla.

b) Raskaimpien vierasmatkojen välttäminen: CL-ja EL-joukkueiden Veikkausliigan otteluissa CL:n ja EL:n pelipäivien ympärillä pyritään painottamaan kotiotteluja ja lyhyempien tai helpompien matkojen vierasotteluja.

c) Nopeat ottelusiirrot: mikäli joukkue etenee CL:ssä tai EL:ssä Q3-tai PO-kierrokselle, joukkueen on mahdollista ilmoittaa nopealla aikataululla tehtävästä ottelusiirrosta ennalta määriteltyjä ja otteluohjelmassa mainittuja Veikkausliigan otteluja koskien.


– Veikkausliigan hallituksen päätös muotoilla prioriteetit otteluohjelman laatimiseen on selkeyttänyt ohjelman rakentamista. Seurat näkevät kansainvälisen menestyksen yhteisenä etuna ja intressinä. Linjaus siirtää ottelujen painopistettä keskikesältä kevätkuukausille ja menestyksestä riippuen myös syksyn siirtopäiville. Yhden aspektin painottaminen ohjelmassa vaikuttaa luonnollisesti kaikkeen sen ympärillä, toteaa Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Osa toimenpiteistä on ollut käytössä jo aikaisemmin. Muutamalla aiemmalla kaudella Veikkausliiga on käynnistynyt eurotyhjennyskierroksella, mutta tällä kaudella europelien alkukierrosten välistä siirretyt Veikkausliigan ottelut on sijoitettu kauden jo käynnistyttyä pelattaville kevätkierroksille.

Nopeita ottelusiirtoja koskeva sääntö eli ns. Lex Malinen otettiin käyttöön kauden 2016 jälkeen. Tuolloin RoPS:n aloitteesta käydyn hallituskeskustelun jälkeen hallitus päätti ottaa käyttöön toimintamallin, jonka mukaan eurokentillä etenevällä joukkueella on mahdollisuus pyytää europelien välistä Veikkausliigan ottelua koskeva ottelusiirto nopealla aikataululla. Kaudella 2017 sääntöä ei aktivoitu.

Kaudella 2018 europeleihin osallistuvista joukkueista kullakin on Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan kolmannelle karsintakierrokselle edetessään mahdollisuus pyytää siirto jompaakumpaa joukkueen alla mainittua ottelua koskien:


la 4.8. HJK – RoPS

su 5.8. KuPS – TPS

su 5.8. Ilves – FC Honka

su 5.8. FC Lahti – PS Kemi


UCL Q3 (ti 7.8./ke 8.8. HJK)

UEL Q3 (to 9.8. FC Lahti/HJK/Ilves/KuPS)


la 11.8. Ilves – HJK

su 12.8. FC Lahti – FC Inter

su 12.8. KuPS – PS Kemi


UCL Q3 (ti 14.8./ke 15.8. HJK)

UEL Q3 (to 16.8. FC Lahti/HJK/Ilves/KuPS)


Vastaavasti, jos europeleihin osallistuva joukkue etenee neljännelle eli playoff-kierrokselle, joukkueella on mahdollisuus pyytää siirto jompaakumpaa joukkueen alla mainittua ottelua koskien:


la 18.8. FC Inter – KuPS

la 18.8. HJK – PS Kemi

ma 20.8. FC Lahti – RoPS

ma 20.8. SJK – Ilves


UCL PO (ti 21.8./ke 22.8. HJK)

UEL PO (to 23.8. FC Lahti/HJK/Ilves/KuPS)


la 25.8. FC Honka – FC Lahti

la 25.8. Ilves – TPS

su 26.8. KuPS – HJK


UCL PO (ti 28.8./ke 29.8. HJK)

UEL PO (to 30.8. FC Lahti/HJK/Ilves/KuPS)


Lisäksi jotkut viikonlopulle asetetut Veikkausliigan ottelut saattavat siirtyä, mikäli jompikumpi tai molemmat ottelussa pelaavat joukkueet pelaavat Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan ottelun siten, että tämän ottelun ja Veikkausliigan ottelun välille ei muuten jäisi enempää kuin yksi vuorokausi.

Lisää uutisia