AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.05 // 4.2.2017

Ilves Hakaa vahvempi Pirkanmaan derbyssa

Ilves Hakaa vahvempi Pirkanmaan derbyssa

Ilves otti maukkaan voiton Hakasta. (Kuva: Juha Tamminen)

Lauantaina pelattiin täpötäydessä Pirkkahallissa odotettu Suomen Cupin ottelu Ilveksen ja FC Hakan välillä. Ilves vei ottelun maalein 3-1 (3-1).

Ottelu eteni alusta asti selvällä kaavalla, Ilves piti palloa hakien malitillisesti murtautumispaikkoja Hakan keskittyessä puolustamiseen ja vastaiskuihin. Ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin pelikellon näyttäessä 4. minuuttia. Tuolloin Tuco syötti upean pystysyötön maata pitkin Hakan puolustajien välistä vapauttaen Jaakko Juutin läpiajoon. Hakan maalivahti Joonas Immonen onnistui kuitenkin pelastamaan tilanteen hyvin ajoitetulla vastaantulollaan. Ottelun avausmaali nähtiin 11. minuutilla, kun kesken Ilveksen hallinnan Hakan Niilo Mäenpää onnistui yllättämään Mika Hilanderin kaukolaukauksella, 0-1.

Hakan maalin jälkeen Ilves jatkoi ottelun hallintaa ja jo heti seuraavalla minuutilla Tuco vapautti Youness Rahimin läpiajoon. "Junnu" onnistui kiertämään maalivahti Immosen, mutta Ilveksen harmiksi hän ajautui niin pieneen kulmaan, että ei saanut enää lauottua palloa maalia kohti. Seuraava vaarallinen tilanne syntyi jälleen Hakan maalille ottelun 20. minuutilla Emile Paul Tendengin ja Tucon järjesteltyä Iiro Järvisen hyvään paikkaan rangaistusalueen sisällä, mutta Iiron veto suuntautui maalin ohi.

Ilveksen tasoitusmaali syntyi ottelun 33. minuutilla. Todella hyvän ottelun pelannut Reuben Ayarna antoi pitkän syötön vastustajan linjan taakse Jaakko Juutille, joka voitettuaan kaksinkamppailussa Hakan puolustajan syötti pallon Tucolle. Tuco vapautti hienolla syötöllä taustanousun tehneen Iiro Järvisen maalipaikkaan ja tällä kertaa Iiro ei erehtynyt, 1-1.

Ottelun 37. minuutilla Emile Paul Tendeng teki sen missä hän on Veikkausliigan paras eli antoi täydellisen läpisyötön. Tällä kertaa syötön vastaanottojana oli Youness Rahimi. "Junnu" harhautti hienosti vastaan rynnänneen Hakan maalivahdin Immosen ja tämä joutui kaatamaan "Junnun", tästä seurauksena rangaistuspotku. "Junnu" asteli itse pallon taakse ja laukoi sen varmasti maaliin, 2-1.

Ensimmäisen puoliajan lopun Ilves piti palloa syötellen sitä pelaajalta toiselle Hakan juostessa perässä. Tauolle siirryttiin Ilveksen johtolukemissa 2-1.

Ottelun toinen puoliaika noudatti samaa kaavaa kuin ensimmäinen puoliaika. Ilves piti hienosti palloa sahaten aukkoja Hakan ryhmitykseen pitkillä palloralleilla. Toisen puoliajan ensimmäinen vaarallinen tilanne syntyi 49. minuutilla Tucon pelatessa Rahimin laukaisupaikkaan. "Junnu" laukoi tilanteessa vaarallisesti, mutta Haka-vahti Immonen torjui laukauksen kulmaksi. Tuosta tilanteesta seuranneen kulmapotkun jälkitilanteesta Reuben Ayarna harhautteli itsensä vetopaikkaan, mutta laukaus suuntautui maalin yli.

Pelikellon näyttäessä 52. minuuttia Ilves maalivahti Mika Hilander käynnisti heittoavauksella nopean hyökkäyksen. Pallo pelattiin parilla nopealla siirrolla Rahimin ja Tucon kautta ylös nousseelle Teemu Penninkankaalle, jonka kova laukaus meni hiuksen hienosti maalin yli. Vain viisi minuuttia tästä nähtiin Ilveksen kolmas maali. Keskikenttää suvereenisti hallinnut Reuben Ayarna harhautteli pari Hakan pelaa täysin pihalle tilanteesta ja sen jälkeen lähetti syötön puolustuslinjan selustaan Tucolle. Todella upean pelin pelannut Tuco laukoi pallon voimalla etuyläkulmaan voitettuaan ensin oman vastustajansa kaksinkamppailussa, 3-1.

Tuon maalin jälkeen ei ottelussa nähty enää lisämaaleja, vaikka Ilveksellä oli paikkoja lisätä johtoaan moneen kertaan. Lähimmäksi lisämaaleja pääsivät Jaakko Juuti, jonka hieno nosto pelastettiin maaliviivalta sekä Emile Paul Tendeng, jolla oli pari maukasta paikkaa lisätä Ilvesjohtoa, mutta tällä kertaa maalit jäivät tekemättä. Ottelun 69. minuutilla nähtiin tunteita kuumentanut tilanne, kun Hakan puolustaja Mikko-Petteri Latosaari taklasi rajusti Youness Rahimia. Latosaari sai tilanteesta suoran punaisen kortin ja jo valmiiksi alakynnessä ollut Haka joutui pelaamaan loppupelin vaajamiehisenä.

Ottelu oli alusta loppuun Ilveksen hallinnassa Hakan johtomaalista huolimatta. Joukkueen syöttöpeli ja liike pitivät vastustajan jatkuvasti askeleen pari jäljessä ja huolellisemmalla viimeistelyllä olisi tulostaululla komeillut huomattavasti suurinumeroisemmat voittolukemat. Kokonaisuudessaan erittäin hyvä esitys koko Ilvesjoukkueelta.

Lisää uutisia