AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
AC Oulu
4-3-3
#7 Karjalainen #9 Coffey #44 Breitenmoser

32

(2-1)

Yleisöä 720

IFK Mariehamn
4-3-3
#18 Olawale #10 Hopcutt
vko.37 // 15.9.2023

Ennakko: AC Oulu-IFK Mariehamn

Ennakko: AC Oulu-IFK Mariehamn

Kuva: Juha Tamminen

AC Oulu ja IFK Mariehamn aloittavat Haastajasarjan osaltaan lauantaina Raatissa.

Laivastonsinisillä on edelleen paljon tavoiteltavaa, kun yksi tavoite on päästä Eurokentille. Siihen tarvitaan aluksi Haastajasarjan voitto ja sen jälkeen hyvä tulos vielä Eurolopputurnauksesta kauden jälkeen. Vielä on siis todella paljon pelattavaa eivätkä vastukset ole helppoja, kun kaikki sarjan joukkueet taistelevat enemmän tai vähemmän "veitsi kurkulla" putoamista vastaan.

Vierailija IFK Mariehamn on runkosarjan jälkeen sarjataulukossa putoajan paikalla viisi pistettä KTP:n ja Ilveksen perässä. Kauden 2016 Suomen mestari käy siis selviämiskamppailua Veikkausliigassa, jossa on se on pelannut kaudesta 2005 asti.

Molemmat joukkueet ovat erottaneet päävalmentajansa tälle kaudelle hakeakseen uutta nousua loppukaudella, mutta edelleen käyrä on ollut tuloksellisesti mollivoittoinen. Kummankin joukkueen edellinen voitto on samalta viikonlopulta heinäkuusta ja molemmat ovat sen jälkeen pystyneet ottamaan vain yhden pistesuorituksen tasapelillä. Hyvin samanlaisissa asetelmissa siis lähdetään lauantaille Raattiin.

IFK Mariehamn tulee Raattiin täynnä näyttämishalua, kun heillä ei ole kuin vain voitettavaa. Se ei ole yleensä vastustajalle helppo tilanne, joten voidaan odottaa todella mielenkiintoista ottelua.

- IFK Mariehamn on yksi niistä joukkueista, joka on vaihtanut valmentajaa hiljattain. Edelliset kaksi ottelua se on mennyt uudessa komennossa ja muuttanut hieman lähestymistapaa riippuen vastustajasta. SJK:ta vastaan se aloitti 4-3-3 formaatiossa, kun taas Vepsua vastaan muoto oli enemmän 4-2-3-1. Mielenkiintoista onkin nähdä millaisella ottelusuunnitelmalle he lähtevät meitä vastaan liikkeelle, AC Oulun valmennustiimin jäsen JP Savolainen miettii.

IFK Mariehamnin päävalmentaja Jimmy Wargh sanoo suoraan, että vain voitto merkitsee lauantaina. Hänen mukaansa myös harjoituksissa on näkynyt, että tilanne ei ole ainoastaan tiukka, vaan Grönvittin kannalta suorastaan tukala.

- Tiedämme kaikki mistä on kyse ja nyt puhutaan vain siitä, että annamme kaikkemme palataksemme kotiin kolmen pisteen kanssa, Wargh naulaa.

Haastajasarjan alla IFK Mariehamn vahvisti valmennustiimiään Daniel Sjölundilla ja "Dajan" mukaantulo saattaa olla ratkaisevassa asemassa loppukautta ajatellen.

- Dajan mukaantulo näkyi välittömästi harjoituksissa. Kaikki näkivät todella vaivaa näyttääkseen jotain vähän enemmän. Se on tärkeä muutos, Wargh sanoo.

Savolainen listaa vierailijan vahvuudet ja toisaalta paikat joihin AC Oululla on mahdollisuus iskeä.

- Mariehamnin vaarallisin ase ylöspäin on nopeat vastahyökkäykset. Se puolustaa paljon hieman alempana blokissa ja pallon voitettuaan pyrkii etenemään aggressiivisesti kohti vastustajan maalia. Sen ylimmät pelaajat yleensä kyttäävät juuri näitä hetkiä. Tämä avaa meille mahdollisuuksia ylöspäin, mutta vastaavasti meidän on huolehdittava pallollisen pelaamisemme tasapainosta kaikkina hetkinä riittävästi.

- Pallollisena Grönvitt lähtee avaamaan peliä yleensä lyhyillä syötöillä ja pyrkii kontrolloituun etenemiseen. Kuitenkin etenemisyritykset tapahtuvat usein pitkillä syötöillä. Sillä on silti riittävästi laatua, että se voi esimerkiksi voitetun kakkospallon jälkeen luoda uhkaa yksilöllisellä osaamisella. Meidän onkin puolustettava ja prässättävä niin, että ajamme vastustajan pelaamaan meille edullisella tavalla esimerkiksi eteenpäin jolloin voitamme pallon itsellemme, Savolainen sanoo.

Grönvitt on hävinnyt kauden molemmat aiemmat kohtaamiset AC Oulua vastaan yhden maalin erolla.

- Ellemme olisi saaneet punaista korttia kotiottelussa, uskon että olisimme silloin voittaneet heidät. Nyt on aika kääntää kurssi, Wargh paaluttaa.

IFK Mariehamnilta ovat sivussa loukkaantumisten takia Patrik Raitanen, Michael Fonsell ja Leo Andersson. Lisäksi Déltä jää Oulun reissu väliin pelikiellon takia.

Erotuomari: Hämäläinen Oskari
AET 1: Honkanen Jukka
AET 2: Koskinen Samu
4.ET: Niinimäki Pietu

Katso myös VeikkausTV Studion ennakko viikonlopun kierroksesta:


(toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa)


AC Oulu - IFK Mariehamn Raatin stadionilla lauantaina 16.9. kello 17.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lähde: AC Oulun verkkosivut, IFK Mariehamnin verkkosivut