4-4-2
vko.21 // 26.5.2023

Ilvekselle arvokkaat pisteet (VPS-Ilves 0-2)

Kuva: Apollo Photo

VPS joutui taipumaan perjantaisessa kotiottelussaan Ilvekselle kahden toisen jakson maalin myötä lukemin 0-2.

Ilves lähti otteluun Vaasassa selkeästi mielessään usko omaan pelaamisen ja se näkyi ottelun alkuvaiheissa. Vieraat loivat ensimmäiset tilanteet vaasalaisten maalille jo ensimmäisten minuuttien aikana.

Jo ensimmäisen minuutin jälkeen nähtiin ensimmäiset tilanteet, kun Adam Larssonin matala keskitys kotijoukkueen rangaistusalueen sisältä vaati VPS-maalivahti Teppo Marttisen jalkatorjunnan. Tilanteesta seuranneen kulmapotkun jatkotilanteesta Ilves pääsi jo toiseen vaaralliseen hyökkäykseensä ensimmäisen parin minuutin aikana, ja laitapuolustaja Aapo Mäenpään matala keskitys suuntautui kimmokkeen kautta maalin yläriman kautta uudeksi kulmapotkuksi.

Ilves jatkoi HJK-ottelun tapaan onnistumisia prässipelaamisessaan ja sai useita katkoja VPS:n pelin avaamisvaiheessa, jotka käännettiin nopeasti vaarallisiksi hyökkäystilanteiksi. Kokoonpanoon palannutta Petteri Pennasta rikottiin pariin otteeseen kivuliaan näköisesti ja Ilves sai myös erikoistilanteita, joista hakea läpimurtoa ottelussa.

VPS sai kuitenkin kriittisimmät tilanteet puolustettua ja jokusen vaarallisen vastahyökkäyksen luotua ensimmäisellä jaksolla.

Ensimmäinen puoliaika käytiin loppuun maalittomana ja sama tahti jatkui pitkälle toistakin puoliaikaa.

Lähimpänä avausmaalia tasaisen oloisessa ottelussa kävi Pennanen, mutta tämän matala laukaus vaasalaisten boksin läheisyydestä suuntautui Marttisen ulottuviin ja kotijoukkueen maalivahti esitti jälleen varman torjunnan.

Tunnin jälkeen alkoi liikenne vieraiden penkiltä. Ensimmäinen vaihto nähtiin 64 minuutin kohdalla, kun Oiva Jukkola korvasi Larssonin Ilveksen hyökkäyksessä. Muutamaa minuuttia myöhemmin nähtiin tuplavaihto, kun ison työvuoron keskikentällä paiskineet Doni Arifi ja Lauri Ala-Myllymäki tekivät tilaa Seydine N'Diayelle ja Djair Parfitt-Williamsille.

Alle kymmenen minuuttia tuplavaihdon jälkeen Ilves sai kauan etsimänsä onnistumisen. Vieraiden prässipelaaminen toimi mallikkaasti Vepsun avausvaiheessa, kun Pennanen teki riiston ja pelasi samalla teolla Santeri Haaralan nokikkain Marttisen kanssa, ja täksi kaudeksi keltavihreisiin palannut laituri ei epäonnistunut viimeistelyssään.

Ilves näytti johtoasemana napattuaan määrätietoiselta ja näytti tietävän mitä vierasvoiton klaaraaminen vaatii. Reilun kymmenen minuutin taistelun jälkeen Ilves sai vielä vapautettua vaihtopelaaja Oiva Jukkolan isoon maalintekopaikkaan ja Veikkausliiga-statustaan vahvistava nuorukainen viimeisteli konkarin elkein maalin alakulmaan.