AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
Ilves
4-4-2

11

(0-0)

Yleisöä 6588

HJK
4-3-3
vko.20 // 20.5.2023

Ennakko: Ilves-HJK

Ennakko: Ilves-HJK

Kuva: Juha Tamminen

Tampereen Ilves isännöi sunnuntaina kauden seitsemännessä Veikkausliiga-ottelussaan hallitsevaa Suomen mestaria ja sarjakärki Helsingin Jalkapalloklubia.

"Klubi" on tälläkin kertaa totuttuun tapaan kauden kovin tason mittaus keltavihreiden omien pelillisten laatukriteerien kannalta, mutta Ilves-yhteisön odotetaan saapuvan paikalle monissa tuhansissaan tukemaan kotijoukkuetta kenties kauden kovimman haasteen selättämisessä.

Sunnuntain ottelu on Ilvekselle kolmas kahdeksan päivän sisään ja keskiviikkona 5-1 lukemin Nokian Palloseurasta tullut voitto ja Suomen Cupin jatkopaikka antaa mahdollisuuden lähteä otteluun Klubia vastaan henkisesti puhtaalta pöydältä. Viime viikonlopun Veikkausliigaottelu SJK:n vieraana päättyi niukkaan 0-1-tappioon ja tulos sunnuntaina olisi Ilveksen alkukauden kannalta mahdollisuus kääntää tuloskunto jälleen kohti tavoitetasoa.

Sunnuntain vastustaja HJK lähtee otteluun edelleen Veikkausliigan sarjakärkenä, mutta Klubikaan ei ole ollut viime viikkoina voittamaton. Hallitsevan mestarin viimeiseen viiteen otteluun mahtuu kolme pistemenetystä, tasapelit AC Oulua vastaan (1-1) ja KTP:ta vastaan (3-3) ja 1-2 lukemin KuPSin vieraana tullut kauden toistaiseksi ainoa tappio.

HJK on joka tapauksessa liigan eniten maaleja (18 maalia kahdeksaan otteluun) tehtaillut joukkue ja pystyi mm. edellisessä Veikkausliiga-ottelussaan (4-1 voitto FC Interistä) nimeämään puolustuslinjaansa neljä Huuhkajissa esiintynyttä pelaajaa. Vastassa on siis korkealla tasolla suorittavia yksilöitä, joilla on vahva identiteetti joukkueena.

HJK pelasi kuun alussa kolme ottelua tiuhaan tahtiin, eikä harjoituspäiviä ehtinyt sen vuoksi juuri kertymään. Nyt alla on kuitenkin ehjä treeniviikko, mikä on ollut merkittävää sekä joukkueelle että loukkaantumisista toipuneille pelaajille.

– Pääsimme pitkästä aikaa harjoittelemaan ja pelaamaan treeneissä. Monille treenivahvuuteen hiljattain palanneille pelaajille oli tärkeää, että he saivat ehjän treeniviikon tähän väliin. Kokonaisuudessaan hyvä ja tärkeä viikko meille, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Haaste voi olla Ilvekselle vaikea, mutta samalla se on mahdollisuus tavoitella omaa parasta suoritustasoaan ja tämä seikka on päävalmentaja Toni Kallion mukaan joukkueella hyvin tiedossa. - HJK prässää tosi laadukkaasti, ja vähän vastaavasti kuin Seinäjoella, niin kohtaamme joukkueen, joka puolustaa hyvin eteenpäin ja on aggressiivinen prässissään. Emme voi samalla lailla lahjoittaa tilanteita mitä SJK-pelin alussa teimme. Totta kai, pitää tietynlainen kunnioitus olla HJK:ta kohtaan, että ymmärrämme missä omat vahvuutemme ovat ja kuinka osaamme niitä heitä vastaan käyttää.

- Avainasia on miten hyvin pystymme ne hetket hyödyntämään, kun voitamme itse palloja, niin pitää silloin pystyä laittamaan heidän puolustuslinjaa ahtaalle. Emme halua parkkeerata mitään "bussia", mutta puolustaminen pitää olla kohdallaan. Olemme tehneet sen (puolustaminen) hyvin aina, kun olemme olleet organisoituja ja blokissa, mutta pallonmenetyshetkissä pitää olla parempia, ja ajoittain kovempia, pitää osata välillä rikkoa ja jäädyttää peliä oikeilla hetkillä, avaa Kallio avaintekijöitä, joilla Klubi sunnuntaina haastetaan.

- Virheitä sattuu ja hyvät joukkueet rankaisevat niistä useammin, mutta vaikeita hetkiä opitaan sietämään ja haluamme oppia luottamaan, että olemme klaaranneet niitä ennenkin. Avaintekijä on se, miten pystymme hyödyntämään omat pallolliset hetkemme, kun todennäköisesti niitä tulee vähemmän kuin jossain muussa pelissä. Ratkaisuiden on oltava silloin laadukkaampia ja tietyllä tavalla pystyttävä yksinkertaistamaan asioita. Tietyt asiat ovat jo selkärangassa, niitä on alkukausi harjoiteltu ja nyt pitää luottaa siihen, summaa Kallio Ilveksen sivuilla.

Sunnuntain ottelusta HJK:lta ovat loukkaantumisten vuoksi varmuudella sivussa Pyry Soiri, Lucas Lingman, Valtteri Moren, Kevin Kouassivi-Benissan ja Oliver Pettersson. Lingmanin ja Kouassivi-Benissanin odotetaan palaavan harjoitusvahvuuteen alkavalla viikolla. Sen sijaan edellisessä Inter-ottelussa poissa kokoonpanossa olleet Bojan Radulovic ja Santeri Hostikka ovat olleet mukana harjoituksissa.

Erotuomari Viljanen Petri
AET 1 Vihreävuori Riku
AET 2 Leppänen Veli-Matti
4.ET Siukkola Lassi

Ilves - HJK Ratinan Stadionilla sunnuntaina 21.5. kello 16.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lähde: Ilveksen ja HJK:n verkkosivut