AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
Ilves
4-3-3

23

(1-1)

Yleisöä 5731

FC Haka
5-2-3
vko.34 // 26.8.2022

Ennakko: Ilves-FC Haka

Ennakko: Ilves-FC Haka

Kuva: Juha Tamminen

Ilves ja FC Haka kohtaavat Pirkanmaan derbyssä lauantaina Ratinassa. Panoksena on alueellisen herruuden lisäksi tärkeät sarjapisteet.

Viime kauden runkosarjassa Ilves sijoittui kuudenneksi ja Haka yhdeksänneksi. Mestaruussarjassa tupsukorvat kohensivat sijoitusta vielä pykälän ylemmäs viidenneksi. Alemmassa haastajasarjassa koskiset puolestaan päättivät kautensa toiseen sijaan.

Kilpakumppanien asetelma on nyt kääntynyt lähes päälaelleen, sillä Haka on kiinni kuudennessa sijassa, ja Ilves kahdeksannessa. Runkosarjaa on jäljellä kolme kierrosta. Hakan lisäksi myös yläpuolelta löytyvillä AC Oululla ja SJK:lla on samat 28 pistettä, joten keskikastissa käydään hurjaa taistoa eurocup-sijoituksesta.

Viime sunnuntaina Teemu Tainion suojatit joutuivat hallitsevan mestarin jyräämiksi. HJK haki vieraskentältäkin vakuuttavan 3–0-voiton. Ilves puolestaan tylytti vieraskentällä IFK Mariehamnia mielin määrin. 5–1-voitossa nähtiin monta onnistujaa, mukaan lukien uusi laitaroolin pelaajavahvistus Najeeb Yakubu.

Mielenkiintoista onkin nähdä, että ovatko tamperelaiset löytäneet peliinsä juonen vai oliko viime sunnuntainen vain yksittäinen suonenveto.

– Ilveksellä on hyvä pelaajamateriaali, tosia hyviä yksilöitä ja nyt vielä hyvä voitto alla. Joukkue on kauden aikana käyttänyt erilaisia ryhmityksiä ja tapoja pelata. Tämä myös osittain kertoo siitä, että on ollut vaihtelua peleissä. Heillä on ollut hyviä esityksiä ja heikompia tuloksia, mutta sarjataulukko osoittaa, että kausi on ollut vaihtelevainen, Hakan valmentaja Ossi Virta pohtii.

Kaikesta huolimatta Hakan valmennus joukkoineen tiedostaa kotijoukkueen vahvuudet ja Virta nostaakin esiin muutaman yksittäisen pelaajan kenen kanssa on syytä olla varuillaan.

– Petteri Pennanen on sellainen, joka kaukolaukauksilla ollut vahva tänä vuonna ja samoin Tuomas Ollilan nousut ovat erittäin vaarallisia. Lisäksi Adam Larson on ollut hyvä hankinta, todella juoksuvoimainen kaveri ja Ilves on muutoinkin vahvistanut rivejään tässä kesän aikana.

Kissapedon riveistä poissaolijoita ovat loukkaantumisen takia Aapo Mäenpää ja Patrick Loa Loa. Pelikiellossa ovat Tatu Miettunen ja Teemu Jäntti.

Ilves on kohdannut Hakan tällä kaudella jo kolmesti. Kerran sarjaottelussa ja kahdesti Liigacupissa. Voittoa ei ole tamperelaisille toistaiseksi irronnut.

– Luvassa on iso ottelu. Tänä vuonna olemme jääneet Hakan jalkoihin. Nyt on luvassa mahdollisesti viimeinen kohtaaminen, ellemme sitten jommassakummassa loppusarjassa vielä kertaalleen kohtaa. Meillä on revanssipaikka aiemmista Haka-otteluista, joten kovasti odotetaan lauantaita, Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio kertoo.

– Haka on pelannut tehokkaasti. Vaikka se ei välttämättä maalien määrässä näy, niin he ovat puolustaneet hyvin ja siihen heidän pelinsä perustuu. He ovat sitä varmasti jumpanneet pitkään, että oma maali varjeltuu. Siihen vielä päälle vaaralliset tilanteenvaihdot nopeasti eteenpäin ja laidoilla on yksi vastaan yksi -osaamista. Hyökkääjä Lee Erwin on paukutellut maaleja tasaiseen tahtiin. Siinä on monia syitä, miksi Haka on ansainnut paikkansa sarjataulukon yläpäässä, Kallio pohtii.

Hakan leirissä HJK-tappio on käsitelty. Vastus oli kuitenkin Suomen tämän hetken kuumin joukkue ja toisaalta tuokin ottelu kaatui ensimmäisen jakson synkkään seitsenminuuttiseen. Toki vastaavaa ei saa Ilvestä vastaan tulla ja Virta onkin luottavainen tämän suhteen.

– Ensimmäinen 38 minuuttia oli meiltä erittäin vahvaa tekemistä. Oltiin tosi hyvällä jalalla pelissä ja saatiin iso määrä riistoja ja vastahyökkäyspaikkoja. Sitten tuli musta seitsemän minuuttia ja kolme maalia. Ei olla kuitenkaan jääty tuleen makaamaan, lauantaina on täysin uusi ja erilainen peli, täysin erilainen vastustaja.

- Paikallisderby ja me on keskitytty omiin juttuihin ja mitä halutaan parantaa ja kehittää. Ollaan saatu hyvä viikko alle ja ollaan valmiita Ilveksen kaatoon, Virta summaa.

Erotuomari Antamo Dennis
AET 1 Kuukasjärvi Arttu
AET 2 Mynttinen Simo
4.ET Mäkinen Kalle

Ilves - FC Haka Ratinan Stadionilla lauantaina 27.8. kello 15.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.