AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
HJK
3-4-3

10

(0-0)

Yleisöä 1364

IFK Mariehamn
5-4-1
vko.32 // 14.8.2021

Ennakko: HJK - IFK Mariehamn

Ennakko: HJK - IFK Mariehamn

Kuva: Mira Lönnqvist

HJK palaa mukavissa tunnelmissa Veikkausliigan pariin sunnuntaina, kun Bolt Arenalle saapuu putoamiskurimusta vastaan sinnikkäästi taisteleva IFK Mariehamn.

Riemukas voitto Netfçistä Eurooppa-liigan karsinnassa latasi Klubin jo ennestäänkin vahvana olleen itseluottamusbarometrin tappiin. Päävalmentaja Toni Koskela luottaa suojattiensa ammattiylpeyteen:

– Edessä on taas tärkeä peli ja arvokkaat kolme pistettä jaossa. Meillä on joukkue täynnä kunnianhimoisia pelaajia ja olen varma, että joukkue haluaa näyttää luonteensa palaamalla ison onnistumisen jälkeen liigakentille energisenä ja hyvin keskittyneenä.

Sunnuntain ottelu liigan häntäpäässä kymmenentenä kärvistelevää vierasta vastaan saattaakin kuulostaa pelkältä välipalalta, mutta todellisuudessa ottelu pitää sisässään useita tärkeitä funktioita.

Veikkausliigan voitto on HJK:n prioriteettilistalla pysyvästi kärkipäässä, ja samalla joukkue voi valmistella itseään torstaina Turkissa jatkuvaan Eurooppa-liigaan. Kun vielä kovavireinen KuPS kirittää sarjataulukossa niskaan hengittäen, ei erehdyksiin ole juurikaan varaa. Tiiviin ottelutahdin Koskela kokee kuitenkin hyvänä:

– Tavoite on ollut pelata ja olla kilpailukykyinen sekä kotimaassa että Euroopassa koko kesä ja syksy. Pelit tulevat koko ajan nopeasti, mutta se on meille positiivinen asia. Vuoden aikana harjoittelu on myös tähdännyt siihen.

– Tietysti valmennuksellisesti se tarkoittaa sitä, että aktiivinen harjoitusaika valmistaa joukkue taktisesti peliin tai pitää yllä pelaamisen perusperiaatteita sekä hyviä tapoja on lyhyt. Pitää olla tehokas. Seurataan tarkasti pelaajien tuntemuksia sekä mittareita, joita meillä on kuormitukseen liittyen. Pelaajat ovat myös yksilöllisiä tämän suhteen.

Runkosarjan ensimmäisessä kohtaamisessa Maarianhaminassa HJK voitti valtakunnan tämän hetken kuumimman maalintekijän Roope Riskin maalilla 1-0. HJK:n Veikkausliigan tehokaksikko Filip Valenčič (6) ja Riski (4) ovat kahdestaan tehtailleet enemmän maaleja kuin liigassa vähiten maaleja tehnyt IFK.

Maalinteon tärkeys jalkapallossa korostuu myös ahvenanmaalaisten erikoisessa tilastossa. Joukkue on tällä kaudella kerännyt pisteitä aina kun se on kyennyt tekemään maalin, ja voittamaan tehtyään vähintään kaksi. Yhdeksästä maalistaan kahdeksan on tehty joukkueen kolmessa voittoon päättyneessä ottelussa ja se viimeisin toi kuukausi sitten pisteen Lahdesta.

IFK Mariehamn vahvisti rivejään peräti kolmella uudella pelaajalla siirtoikkunan viime hetkillä. Hyökkäyspään Denys Balaniuk ja Kerim Tatar ja puolustaja Filip Almström Tähti tuovat runsaasti uusia vaihtoehtoja, mutta kolmikko on todennäköisesti sivussa vielä sunnuntaina.

- Suunnitelmissa oli hankkia kaksi pelaaja, mutta kun avautui tilaisuus varmistaa myös yksi puolustuspään pelaaja, me tartuimme siihen. Olemme pelanneet 14 ottelua ja jäljellä on 13 ja jos joku pelaaja puolustuksesta loukkaantuu, siitä voi tulla ongelmia. Tämä oli varmuudeksi tehty päätös yksinkertaisesti, IFK:n seurajohtaja Peter Mattsson kertoo.

Erotuomari Reitala Oliver
AET 1 Kiistala Jarno
AET 2 Kaivola Eero
4.ET Pesonen Miika

HJK - IFK Mariehamn Bolt Arenalla sunnuntaina 15.8. kello 15.00.

Kaikki Veikkausliigaottelut suorana Ruutu-palvelussa

Lähde: HJK:n verkkosivut, Ålandstidningen