AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
FC Haka
4-3-3

01

(0-0)

Yleisöä 1455

Ilves
4-3-3
vko.37 // 17.9.2021

Ennakko: FC Haka-Ilves

Ennakko: FC Haka-Ilves

Kuva: Juha Tamminen

Lauantaina mitellään Pirkanmaan herruudesta Tehtaan kentällä. Molemmilla joukkueilla on isot panokset, jotka tuovat oman lisämausteensa jo ennestäänkin ladattuun peliin. Ilves kamppailee pääsystä kuuden parhaan joukkoon ja Haka taistelee sarjapaikastaan kynsin hampain.

Kauden 2020 päätteeksi Ilveksen sijoitus oli viides ja Hakan kymmenes. Tällä hetkellä molemmat ovat viime vuoden vauhtia hieman jäljessä. Ilves on seitsemäntenä kahden pisteen päässä ylempään loppusarjaan oikeuttavasta kuudennesta sijasta. Haka puolestaan on putoamiskarsijan paikalla yhdentenätoista kaksi pistettä viivan alapuolella.

Edellisellä kerralla Ratinan stadionilla heinäkuun alussa, Ilves oli niukasti parempi 1-0 -tuloksella. Tuon jälkeen on tapahtunut paljon ja ehkäpä merkittävimpänä asiana Ilves on vaihtanut valmentajaansa. Monivuotinen pääkäskyttäjä Jarkko Wiss sai siirtyä sivuun ja vetovastuun on ottanut Teemu Tainion vanha maajoukkueen huonekaveri Toni Kallio.

– Jokainen valmentaja tuo aina vähän omaa ekstraa, mutta "Köpi" oli niin pitkään siinä "Jallun" kanssa, ettei ihan älyttömästi ole muuttamassa, "Teme" arvioi Mustavalko-TV:n otteluennakossa.

Ilves on kahden ottelun voittoputkessa, kun taas Hakalla on kolme peräkkäistä tappiota. Viimeisimpänä Ilves kellisti 90-vuotisjuhlaottelussaan HIFK:n 1–0. Tatu Miettunen teki mainion esityön Jean Blancon puskumaaliin, ja Rasmus Leislahti piti jälleen vakuuttavan nollapelin. Haka puolestaan otti IFK Mariehamnilta kuokkaan 1–2. Kotijoukkueen ainokaisesta vastasi Alexandar Vucenovic.

– Tässä on paikallisottelun lisäksi jännittävä asetelma sarjassa. Haka taistelee sarjapaikastaan ja siellä odottaa varmasti kova kamppailu. Mielenkiinnolla odotan huomista, Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio pohtii seuransa verkkosivuilla

– Heillä on tullut tiukkoja tappioita, meillä puolestaan on hyvä itseluottamus viime aikojen tuloksista. Yläloppusarja ei varsinaisesti ole omissa käsissä, mutta näistä kolmesta jäljellä olevasta matsista paljon pisteitä ottamalla olemme kyllä hyvissä kantimissa. Peli kerrallaan kuitenkin edetään.

Hakan päävalmentaja on luonnollisesti erittäin pettynyt joukkueensa edelliseen esitykseen Tehtiksellä, mutta näkee paikallisottelun parhaana mahdollisena vaihtoehtona tähän väliin.

– Jos miettii, että matalalla käyty tuossa viime viikonloppuna, kun tärkeä peli ja tuollainen munaton esitys. Nyt on derby ja siihen pitää löytyä sitä kiimaa kyllä ja uskon, että sitä löytyy kyllä!

Tainio näkee, että joukkue tarvitsee pisteitä ja paikallispeli on siihen erinomainen mahdollisuus. Jos IFK Mariehamnia vastaan Hakalla oli haastava valmistautuminen korona -karanteenista johtuen, niin tuon syyn taakse ei enää voi mennä, eikä joukkue aiokaan mennä. Pelaajat ovat itse asiaa prosessoineet ja tiedostavat, että asenteen on muututtava.

– Joukkue kävi keskenään asioita läpi, eivätkä ole tyytyväisiä kukaan tietenkään tekemiseen. Menneet on menneitä, niihin me ei pystytä enää vaikuttamaan. Ainoa mihin me pystytään vaikuttamaan, on tulevaisuus.

Hakan pelaajatilanne on pysynyt kohtuullisen hyvänä, sillä loukkaantuneista Ishmael Yartey on jo palannut joukkuetreeneihin ja näin ollen Andrija Bosnjak on ainoa edelleen sairastuvalla oleva pelaaja. Tainio kuitenkin muistuttaa, että kaikkien päivän kunto ei välttämättä aina riitä Veikkausliigan avauskokoonpanoon, vaikka varsinaista loukkaantumista ei taustalla olisikaan.

Tämänkertainen Pirkanmaan derby jää tupsukorvista väliin pitkäaikaispotilas Kalle Katzilta.

Erotuomari: Munukka Antti
AET 1: Kuukasjärvi Arttu
AET 2: Silén Eetu
4.ET: Mäkinen Kalle

Haka-Ilves Tehtaan kentällä lauantaina 18.9. kello 17.00.

Kaikki Veikkausliigan ottelut suorana Ruutu-palvelussa

Lähde: FC Hakan verkkosivut, Ilveksen verkkosivut