AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
FC Lahti
4-3-3

00

(0-0)

Yleisöä 2784

HIFK
4-4-2
vko.25 // 29.6.2019

Ennakko: FC Lahti-HIFK

Ennakko: FC Lahti-HIFK

FC Lahti ja HIFK kohtaavat sunnuntaina.

FC Lahti ja HIFK kohtaavat sunnuntaina Lahdessa. Kotijoukkue koettaa ryhdistäytyä rökäletappiosta ja HIFK metsästää ensimmäistä vierasvoittoaan.

FC Lahti lähtee otteluun allaan kaksi karvasta tappiota. Ensin RoPS nitisti pisteet lahtelaisilta Hiihtiksellä lukemin 2-1 ja tiistaina KuPS kylvetti FC Lahtea Kuopiossa lukemin 5-1. Mustapaidoista osuivat vain Gaël Etock ja Jani Tanska. Vaikka Lahti on joutunut parsimaan kokoonpanoa kasaan, voidaan tuloksia ja peliesitystä pitää erittäin heikkona.

Helsinkiläisiä vastaan FC Lahti lähtee katkaisemaan tappioputkeaan. Usealla pelaajalla, kuten Erik Törnrosilla, Gaël Etockilla ja Pekka Lagerblomilla on ollut pieniä loukkaantumisia. Pelikieltoja FC Lahdella ei ole. FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilä korostaa, että nyt FC Lahden on saatava oma peli kuntoon ja yhtenäinen esitys kentällä.

- Kahdessa edellisessä ottelussa minun ei ole tarvinnut silitellä pelaajien päitä tappioiden jälkeen. Ensimmäisenä meidän pitää saada oma pelimme kuntoona ja oma pää pysymään puhtaana. Olemme päästäneet kahdessa viime pelissä seitsemän maalia. Haluamme, että alamme pelaamaan taas vahvuuksillamme ja minimoimme vastustajan paikat. Saamme luotua kyllä tarvittavat maalipaikat voittoon. HIFK on saanut voittoja ja he ovat hyvässä vireessä. Tämä on meille uusi mahdollisuus ja olemme valmiita, vaikka sairastuvalta emme saa apuja, Ristilä summaa.

Helsingin IFK on piristynyt ja noussut sarjataulukossa jo FC Lahden edelle. Molemmilla on kasassa 14 pistettä, mutta IFK on pelannut ottelun vähemmän kuin Lahti. Tähtirinnat pelasivat edellisen ottelunsa ennen juhannusta. SJK kaatui Töölössä Jakob Dunsbyn maalilla 1-0. IFK on viiden ottelun tappiottomassa putkessa ja helsinkiläiset ovat hävinneet viimeksi vappuviikolla.

HIFK:n hyvistä otteista kertoo myös se, että kuukauden joukkueessa oli kaksi IFK-pelaajaa, maalivahti Arnold Origi ja toppari Tero Mäntylä. IFK on päästänyt liigassa toiseksi vähiten maaleja, vasta yhdeksän kappaletta. IFK:n hyökkäyspään onnistujia ovat olleet Jakob Dunsby ja Erikson Carlos, jotka kumpainenkin ovat osuneet kolmesti.

HIFK:n joukkue on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Topparipari Hannu Patronen – Tero Mäntylä edustaa kokemusta, mutta vastikään ensimmäisen liigamaalinsa iskenyt nuori Tino Palmasto kärkkyy paikkaansa avauksessa. Vasta 19-vuotias Jakob Dunsby ja parikymppinen Joel Mattsson edustavat IFK:n nuorta kaartia. Iki-Tähtirintoja ovat puolestaan Matias Hänninen ja Jukka Halme. Myös lahtelaisille tutut Hassan Sesay, Xhevdet Gela ja Jani Bäckman ovat saaneet minuutteja IFK:n paidassa.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo kahdesti. Suomen Cupin karsinnassa Mukkulassa FC Lahti oli vahvempi 2-1 Jean-Christophe Coubronnen ja Irfan Sadikin maaleilla. IFK:n maalin iski Xhevdet Gela. Liigassa joukkueet kohtasivat huhtikuussa Töölössä. Lahti oli jälleen vahvempi, tällä kertaa Josun kaukolaukauksella.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 14 kertaa. Lahti on voittanut kohtaamisista yhdeksän ja IFK vain yhden. IFK:n voitto oli kylläkin totaalinen 5-0-nöyryytys Kisapuistossa vuonna 2015. Maaleja Lahdella on 24 Punapaitojen 16 vastaan. Nykylahtelaisista HIFK:n verkkoon ovat tämän kauden onnistujien lisäksi osuneet Jani Tanska, Mikko Hauhia ja Drilon Shala.

Tämä on HIFK:lle ensimmäinen vierasottelu yli kuukauteen, sillä joukkue on pelannut edelliset kolme otteluaan kotikentällä. Vierasvoitto on vielä ottamatta tällä kaudella, ja tähän tilastoon Tähtirinnat lähtevät hakemaan muutosta huomenna Lahdessa.

Joukkueet kohtasivat toisensa kauden toisella Veikkausliigakierroksella, jolloin FC Lahti haki 0-1 -vierasvoiton Telia 5G-Areenalta. Ennakkoasetelmat huomiseen kohtaamiseen ovat vähintäänkin mielenkiintoisia, sillä molemmat joukkueet ovat keränneet 14 sarjapistettä tähän mennessä, ja pitävät hallussaan sijoja kahdeksan ja yhdeksän Veikkausliigan sarjataulukossa. HIFK on edellä paremman maalieronsa turvin. HIFK on tällä hetkellä kahden ottelun voittoputkessa sekä kuuden ottelun pisteputkessa, kun taas FC Lahti on hävinnyt edelliset kaksi otteluaan; ensin kotikentällä RoPSille lukemin 1-2 ja sen jälkeen vieraissa KuPSille lukemin 5-1.

FC Lahden alkukaudessa on ollut monta samanlaista piirrettä, kuin HIFK:n vastaavassa. Lahtelaisillakin on kolme voittoa tähän mennessä, mutta kotikentällään joukkue on ottanut vain yhden niistä, kun se kukisti HJK:n lukemin 3-0 toukokuussa. HIFK:n lisäksi FC Lahti on onnistunut voittamaan myös IFK Mariehamnin vieraskentällä. Lahtelaisten parhaimpia maalintekijöitä ovat alkukaudella olleet HIFK:takin vastaan osunut Josu, sekä Gaël Etock, joilla molemmilla on kolme tehtyä maalia tämän kauden Veikkausliigassa.

HIFK on ollut varsin hyvässä vireessä toukokuusta lähtien, ja huomenna joukkueella on selkeänä tavoitteena napata kauden ensimmäinen vierasvoitto. Huominen ottelu tulee lisäksi olemaan HIFK:n toinen luonnonnurmella pelattava ottelu tällä kaudella. Päävalmentaja Tor Thodesen kertoi aiemmin viikolla, että kauden ensimmäistä vierasvoittoa lähdetään hakemaan hyvällä itseluottamuksella.

– FC Lahti -ottelusta tulee kova ottelu meille. Vieraskenttä ja luonnonnurmi, jollaisella olemme pelanneet vasta kerran aikaisemmin tällä kaudella, ja silloin nurmen kunto oli heikko. Nyt on odotettavissa täydellinen luonnonnurmi, joten sillä pelaamista odotamme innolla. Emme ole vielä onnistuneet voittamaan vieraissa, joten siinä on meille selkeä tavoite ja motivaattori huomiselle. Kauden ensimmäinen vierasvoitto maistuisi todella hyvältä tässä tilanteessa. Meillä on joukkueessa muutamia loukkaantumisia tällä hetkellä, joten huomisen kokoonpano on vielä hieman auki. Mutta meillä on hyvä ja laaja ryhmä, joten saamme hyvän ja iskukykyisen joukkueen myös sunnuntaille, kommentoi Thodesen.


FC Lahti-HIFK Lahden stadionilla sunnuntaina 30.6. klo 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lähde: FC Lahden ja HIFK:n verkkosivut