AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
Ilves
4-5-1

00

(0-0)

Yleisöä 2832

VPS
4-5-1
vko.14 // 13.4.2019

Ennakko: Ilves-VPS

Ennakko: Ilves-VPS

Kaudella 2018 peräkkäin sarjassa sijoittuneet Ilves ja Vaasan Palloseura ovat perinteisesti pelanneet todella tasaväkisiä otteluita. Edessä on sunnuntaina kauden ensimmäinen kohtaaminen Tampereella.

Viimeisimmässä kohtaamisessa tamperelaiset olivat kuitenkin selvästi niskan päällä. Helmikuussa pelattu Suomen Cupin ottelu päättyi Ilveksen 3-0-voittoon Ilari Mettälän, Tatu Miettusen ja Jairin maaleilla.

Vuosi 2019 on alkanut Ilvekseltä vähintäänkin mainiosti. Takana on kuusi harjoitusottelua ja kahdeksan kilpailullista ottelua, joista voittoja on tullut tasaiseen tahtiin ilman ainuttakaan tappiota. Ainoastaan kerran on pisteitä tiputettu Suomen Cupin alkulohkossa, kun RoPS venyi 1-1-tasapeliin.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss nostaa mielenkiintoisen kotiavauksen yhdeksi elementiksi alkukeväisen pelialustan.

– VPS on yleisesti ottaen nuorentunut ja hieman muuttunut viime kausista. Pelityyliä on suoraviivaistettu. Lisämausteen tähän otteluun tuo se, että kummallakaan joukkueella ei todennäköisesti ole mahdollisuutta harjoitella luonnonnurmella ennen ottelua, Wiss kertoo.

– Me siirrymme suoraan keinonurmelta Ratinaan. Mitä jos pallokontrolli ei löydykään ja kentänpinta murtuu jalan alta? Se vaikuttaa ottelusuunnitelmaan. Pelaajien pitää olla heti hereillä ja valmiina yllätyksiin. Peluutuksessa pitää olla monta vaihtoehtoa.

VPS-ottelusta loukkaantumisten takia sivussa Ilvekseltä ovat maalivahti Matias Riikonen (sormimurtuma), puolustaja Mikael Almén (nilkka), hyökkääjä Samuel Afum (takareisi) ja laituri Santeri Haarala (nivunen). Osa pelaajistosta on Ilves-2:n mukana ottelussa Honka Akatemiaa vastaan.

Ylipäätään Ilveksen pelaajatilanne on hyvä ja alla on ehjä harjoitusviikko.

– Alkuviikon palauduimme KPV-pelistä. Keskiviikkona keskityimme hyökkäysmalleihin ja torstaina puolustukseen. Ehdimme rauhassa keskittyä molempien päiden peliin, joten pitää ottaa ilo irti. Ensi kuussa meillä onkin sitten seitsemän matsia, eli siinä ei ehdi pelipäivien välissä muuta kuin palautumaan.

VPS:n kausi alkoi maanantaina 1-2 -tappiolla FC Interiä vastaan. Joukkue oli pettynyt kauden avaukseensa. Pelaajat eivät olleet tyytyväisiä omiin suorituksiinsa ja valmennusjohdon mukaan monet pelilliset perusasiat eivät toimineet. Vaasalaisten päävalmentaja Petri Vuorinen oli harmissaan avausottelun tuloksesta, mutta halusi painottaa myös isoa kuvaa.

- Inter-peli harmitti todella paljon. Olimme odottaneet kauden avausta pitkään, mutta pitää silti muistaa, että kyseessä oli vaan yksi peli. Se ei vielä koko kautta ratkaise. Eniten harmitti, että talven ja pre-seasonin aikana toimineet perusasiat eivät olleet siinä ottelussa tarpeeksi korkealla tasolla. Olemme keskustelleet siitä joukkueen kanssa. Kun teemme perusasiat hyökkäys- ja puolustussuunnassa hyvin, saamme hyviä tuloksia. Inter-pelissä ne asiat eivät toteutuneet, Vuorinen kommentoi.

VPS:ssä tiedostetaan Ilveksen laatu. Joukkue luottaa silti omaan tekemiseensä.

- Me teemme yhä omia juttujamme ja olemme totta kai katsoneet myös vastustajaa. Ilveksen puolustuspeli on tällä hetkellä mielestäni tiiviimpää kuin kellään muulla Veikkausliigassa. Se on tällä hetkellä heidän pelinsä avain. Heidän joukkueensa on ollut pitkään kasassa ja silloin pelin pitääkin olla tuon näköistä, Vuorinen kertoo.

VPS on päässyt tällä viikolla harjoittelemaan ja valmistautumaan Ilves-otteluun laadukkaasti. VPS-luotsi ei halua vielä paljastaa keinoja, joilla Ilveksen tiivis puolustusmuoto aiotaan murtaa.

- Olemme käyneet paljon eri asioita läpi joukkueen kanssa tällä viikolla. Totta kai vastustajaa pitää pystyä liikuttamaan ja sitä voi tehdä monella tavalla. Heillä on kuitenkin suhteellisen nopeita hyökkäyspään pelaajia, joten meidänkin pitää olla tiiviitä puolustuspelaamisessamme. Puolustuspelimme tulee olemaan avainasemassa ja sen pitää olla tiiviimpää kuin se oli Interiä vastaa.

VPS:n vahvuudesta tulevat sunnuntaina puuttumaan Aatu Kujanpää, Jesper Engström, Juho Lähde sekä Alain Richard Ebwelle, joka toipuu vielä lievästä alaraajavammasta.


Ilves - VPS Ratinan Stadionilla sunnuntaina 14.4. kello 16.00. Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lähde: Ilveksen verkkosivut, VPS:n verkkosivut