AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.39 // 26.9.2023

"Tässä minä haahuilen 33-vuotiaana" - näin Ilja Venäläinen siirtyi peliuran jälkeen uusiin tehtäviin

"Tässä minä haahuilen 33-vuotiaana" - näin Ilja Venäläinen siirtyi peliuran jälkeen uusiin tehtäviin

Ilja Venäläinen KuPS:ssa kaudella 2013. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilja Venäläinen on monien Veikkausliigakentiltä hyvin muistama entinen ammattijalkapalloilija ja nykyinen Kuopion liikuntapalveluiden suunnittelija.

Venäläinen ryhtyi pohtimaan urheilu-uran jälkeistä elämäänsä jo varhain ja päätti panostaa siihen ajoissa. Nyt Venäläinen kertoo, miten onnistui uuteen uraan valmistautumisessa erittäin vaativan ammatin ohessa. Ihan helppoa hyppy uuteen peliuran jälkeen ei kuitenkaan ollut. Hänelle tavanomaiseen työelämään siirtyminen oli pitkä prosessi, joka sisälsi erilaisia vaiheita.

- "Katsoin kaupan käytävällä muita ihmisiä. Mietin, että kaikki heistä ovat työelämässä, ja tässä minä haahuilen vielä 33-vuotiaana, KuPS-ikoni Venäläinen kertoo uransa päättymisen jälkeisistä tunnelmista Duunitorin haastattelussa.

- Elämän pelikirja -podcastissa sanotaan, että urheilija kuolee kahdesti ja toinen kuolemista on uran päättyminen. Minusta se on aika kuvaavasti sanottu.

Venäläinen on kauppatieteiden maisteri, joka on opiskellut taloushallintoa ja rahoitusta Itä-Suomen yliopistossa. Päätös opiskeluiden aloittamisesta kypsyi hänen kohdallaan jo varsin varhain peliuran aikana. Venäläinen oli opiskeluiden alkaessa 24-vuotias – lähes parhaimmassa urheilijan iässä.

- Pelasin vuonna 2004 Pietarsaaren Jaron riveissä. Kausi ei ollut erityisen hyvä ja siitä alkoi mietintä, kuinka kauan tämä ura kestää.

Tilanne lienee tuttu monille työelämässä: kun asiat eivät mene aivan nappiin, ryhtyy pohtimaan omaa uraansa uudessa valossa. Usein tällaiset pohdinnat tulkitaan merkiksi siitä, että sitoutuminen nykyiseen työhön alkaa rakoilla.

Tämä ei ole kuitenkaan ainoa totuus ja siitä Ilja Venäläinen on elävä esimerkki. Hän pelasi kunnianhimoisesti jalkapalloa kotimaisella huipulla yhdeksän vuotta opiskeluiden ohella.

- Urheilua ei voi tehdä puolivaloilla. Itse käsittelin päällekkäisyyden niin, että lokeroin urheilun ensisijaiseksi työkseni ja opiskelun harrastukseksi.

Miten kaikki sitten eteni ammattilaisuran jälkeen? Lue lisää Venäläisen mietteitä ja kuulumisia alla olevan lähdelinkin kautta.

Lisää uutisia