AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.43 // 30.10.2021

Veikkausliigan Legenda ja todellinen maalitykki HIFK:n taitokouluvalmentajaksi

Veikkausliigan Legenda ja todellinen maalitykki HIFK:n taitokouluvalmentajaksi

"Ispi" FC Lahden paidassa viimeisellä Veikkausliigakaudellaan 1999. (Kuva: Juha Tamminen)

HIFK aloittaa junioreille tarkoitetun taitokoulutoiminnan ja yksi Suomen kaikkien aikojen tehokkaimmista maalintekijöistä Ismo 'Ispi' Lius on kiinnitetty taitokoulun valmentajaksi tulevalle kaudelle.

55-vuotias entinen huippujalkapalloilija pelasi urallaan 345 ottelua iskien yhteensä 188 maalia - kolmanneksi eniten pääsarjahistoriassa. A-maajoukkueessa Lius esiintyi 36 kertaa viimeistellen neljä maalia. Neljä Suomen mestaruutta ja kaksi Suomen Cupia voittanut Lius valittiin vuoden pelaajaksi Suomessa vuonna 1985 ja voitti pääsarjan maalikuninkuuden yhteensä neljä kertaa. Hänet nimitettiin ansiokkaasti Veikkausliigan Legendaksi 2007 ja Palloliiton Gladiaattoriksi vuonna 2014.

Lius pelasi urallaan myös ulkomailla kolmeen eri otteeseen, ensin Belgialaisessa Beverenissä, sitten sveitsiläisessä Old Boysissa ja viimeiseksi ruotsalaisessa Örgrytessä. Pääsarjauransa hän lopetti kesällä 1999 FC Lahden paidassa. Lius nousi jo 15-vuotiaana lahtelaisen FC Kuusysin edustukseen. Kaksien edustusjoukkueen harjoitusten jälkeen hänet valittiin joukkueen avauskokoonpanoon ja hän iski heti kaksi maalia ensimmäisessä ottelussaan miesten Ykkösessä.

– Se vaati tietyn määrän urheilullista lahjakkuutta, mutta myös määrätietoisesti töitä kehittymiseni eteen, Lius kertoo.

Lius työskentelee erityiskoulussa avustajana Helsingissä. Ennen sitä hän teki kahdeksan vuotta töitä FC Kuusysin junioreissa valmennuspäällikkönä ja hänellä on 10 vuoden takaa myös valmennuskokemusta. Lius odottaa innolla ja mielenkiinnolla työtehtäviensä alkua pitkän tauon jälkeen.

– Olen valmentajaurani aikana nauttinut kaikista eniten työskentelystä alle 12-vuotiaiden junioreiden kanssa, kun olin itse paljon kentän laidalla valmennuspäällikkönä ja taitokoulujen vetäjänä. Se sopi minulle kaikista parhaiten ja se oli todella mukavaa hommaa, Lius kertoo.

Ennen valmennuspäällikön pestiä Lius ehti valmentaa edustusjoukkueita kuten KuPS:aa, KTP:ta ja FC Hämeenlinnaa, mutta valmentamista miesten tasolla hän ei kaipaa.

– Junioreiden kasvattaminen on minun juttuni, Lius toteaa.

Lisää uutisia