AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.45 // 12.11.2020

Simo Valakari on aloittanut työt KuPS:ssa isolla innolla

Simo Valakari on aloittanut työt KuPS:ssa isolla innolla

Simo Valakari nähdään Veikkausliigassa jälleen ensi kaudella. (Kuva: Juha Tamminen)

Kuopion Palloseuran Veikkausliigajoukkueen uudella päävalmentajalla Simo Valakarilla on riittänyt paljon kiireitä uuteen työympäristöön perehtyessä.

Valakari saapui Kuopioon viikonloppuna, maanantaina ohjelmassa oli ensimmäinen mediatilaisuus ja tiistaina alkoi arkinen aherrus harjoituskentällä uuden joukkueen ja uusien pelaajien kanssa. Meneillään oleva ensimmäinen harjoitusjakso kestää tämän viikon ja joulukuun harjoituskausi aloitetaan maanantaina 7.12.

- Hienointa oli päästä jälleen treenikentälle pelaajien kanssa ja päästä tuntemaan heitä paremmin. Uusia käytännön asioita on edessä tietysti paljon. Tämä on meille tärkeä viikko: me pääsemme treenaamaan sekä keskustelemaan pelaajien kanssa heidän omista fiiliksistään ja tulevaisuuden suunnitelmistaan, päävalmentaja kertoo ensimmäisen viikon tunnelmistaan KuPS:n sivuilla.

Valakari on seurannut päättynyttä Veikkausliigakautta mahdollisimman paljon. Kolme Kuopion Palloseuran pelaamaa ottelua on jäänyt tältä kaudelta aivan erityisesti valmentajan mieleen: liigakauden avausottelu HIFK – KuPS, Kuopiossa pelattu KuPS – FC Inter-liigaottelu sekä rankkareille saakka edennyt europeli Slovan Bratislavaa vastaan.

KuPS-joukkueen tällä kaudella toteuttama kova pelitempo, halu edetä ja vastustajan ahtaalle ahdistaminen tekivät uuteen päävalmentajaan ison vaikutuksen ja ne ovat Valakarin mielestä aivan oikeita teemoja KuPS-joukkueen pelaamisessa. Pelitempo, pallonhallinta ja prässi ovat keskeisiä avaintekijöitä nykyaikaisessa jalkapalloilussa.

Tempo ei tarkoita pelkästään pelaajien kovaa juoksemista, vaan pelitempo koostuu kokonaisuudessaan useammasta pienemmästä ja monipuolisemmasta osatekijästä.

- Kun pelaajien nopeudet kasvavat, silloin yhteistoiminta nopeutuu ja se nopeuttaa peliä. Kun palloa liikutetaan nopeasti ja pelaajat pystyvät tekemään oikeita ratkaisuja ja oikeita päätöksiä ja tekevät niitä nopeasti, näistä kaikista osista muodostuu hyvä miksaus eli pelitempo. Se ei ole pelkkää juoksua, päävalmentaja korostaa.

Pallonhallinnalla ja syöttelyllä pyritään saamaan vastustaja liikkeeseen, jotta löytyisi tiloja joihin edetä murtautumalla.

- Syötön tarkoitus on houkutella vastustajaa tulemaan ulos omasta muodostaan, jotta päästäisiin iskemään muodon sisään. Murtosyöttöä haetaan, koska se avaa paketin. Jos pelissä on hyvä pallonhallinta ja edetään kontrolloidusti, silloin myös puolustusvalmius on parempaa. Silloin ollaan hyvillä pelipaikoilla valmiina puolustamaan ja voittamaan pallo takaisin, päävalmentaja muistuttaa.

Prässäämisellä pyritään saavuttamaan pallonriisto ylhäällä omalla hyökkäysalueella, josta on lyhin mahdollinen etäisyys edetä vastustajan maalille maalintekotilanteeseen.

- Moni joukkue osaa pallonhallinnan. Moni joukkue osaa puolustaa. Erinomaisen joukkueen tuntee siitä, miten sen prässi toimii. Prässi on erittäin tärkeää nykyjalkapallossa, Valakari korostaa.

Lisää uutisia