FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.21 // 25.5.2020

HIFK:n Keeney: "Pidän itse valmentajana eniten pitkäjänteisistä projekteista"

HIFK:n Keeney: "Pidän itse valmentajana eniten pitkäjänteisistä projekteista"

Mike Keeney on valmentanut Suomessa jo pitkään. (Kuva: Juha Tamminen)

Pitkän valmennusuran Suomessa tehnyt valmentaja Mike Keeney solmi marras-joulukuun vaihteessa yksivuotisen sopimuksen HIFK:n kanssa ja liittyi täten mukaan Tor Thodesenin johtamaan valmennustiimiin. 46-vuotias amerikkalaislähtöinen valmentaja on viihtynyt hyvin uudessa työ- ja asuinympäristössään poikkeustilasta huolimatta.

– Pidän itse valmentajana eniten pitkäjänteisistä projekteista, joissa rakennetaan ja kehitetään jotain uutta. Tämä oli asia, joka puhutteli minua kun tein sopimuksen HIFK:n kanssa, ja tähän mennessä olen viihtynyt oikein hyvin tässä seurassa, hän kertoo ensimmäisistä kuukausistaan HIFK:ssa seuran verkkosivuilla.

Keeney sai viime viikolla kauan odottamansa uutisen, kun hänestä tuli virallisesti Suomen kansalainen useamman vuoden hakuprosessin jälkeen. Ajatus Suomen kansalaisuuden hakemisesta heräsi jo nopeasti Suomeen saapumisen jälkeen, mutta erinäisten hakemusteknisten asioiden vuoksi Keeneylle myönnettiin kansalaisuus vasta tänä keväänä. Suomi on menneen vuosikymmenen aikana noussut Keeneyn toiseksi kotimaaksi, ja hän on ehtinyt opetella sekä suomen että ruotsin kielen täällä asuessaan.

– Opiskelin ruotsia Lärkkullan kulttuuri- ja koulutuskeskuksessa Tammisaaressa valmentaessani, joten opin jo siinä vaiheessa toisen Suomen virallisista kielistä. Myöhemmin opiskelin myös suomen kieltä Myllykoskella. Tein kuitenkin kaikki kansalaisuushakemukseen liittyvät kokeet ruotsiksi, sillä minusta tuntui, että ruotsi oli näistä kahdesta se vahvempi kieli minulle.

Englannin, ruotsin ja suomen lisäksi Keeneyn kielitaitoon kuuluvat myös espanjan ja portugalin alkeet, ja nyt hän on aloittanut myös venäjän kielen opinnot. Mies kertoo hyödyntävänsä monipuolista kielitaitoaan päivittäisessä työssään HIFK:ssa.

– Minulle on tärkeää, että pystyn käymään edes jonkinasteista keskustelua pelaajan kanssa hänen omalla äidinkielellään. En varmaankaan pysty selittämään ruokareseptiä portugaliksi, mutta osaan sen sijaan antaa pelaajalle neuvoja siitä, miten hänen tulisi kääntyä kentällä, tai mitä tehdä pallon kanssa. Olen oppinut jalkapallosanastoa useista eri kielistä vuosien mittaan, Keeney kertoo.

Edustusjoukkueen valmennustiimin roolinsa lisäksi Keeney toimii HIFK:n U11-U14 -ikäluokkien valmennuspäällikkönä ja pelaajakehittäjänä. Juniorijoukkueiden arki on luonnollisesti myös näyttänyt erilaiselta tämän kevään aikana, sillä joukkueharjoitusten sijaan HIFK:n lapset ja nuoret ovat saaneet harjoitella omatoimisesti valmennuspäälliköiden laatimien esimerkkivideoiden avulla. Poikkeustilasta huolimatta juniorityön ja pelaajakehityksen pääpointit ovat silti pysyneet samoina.

– Tärkein ominaisuus kohti ammattilaisuutta mentäessä on intohimo lajia kohtaan. Sitä tarvitaan kaikissa ikäluokissa yhdessä määrätietoisuuden kanssa. Itse katson myös paljon pelaajien pelillistä ymmärrystä, eli tuleeko pelaajan tekemät ratkaisut luonnostaan, pystyykö pelaaja havaitsemaan oman kehityksensä tai osaako pelaaja lukea peliä. Intohimoinen ja määrätietoinen asenne on kuitenkin se tärkein asia, sillä tie kohti ammattilaisuutta tulee olemaan kuoppia täynnä, hän sanoo.

Veikkausliigalla, Kansallisella Liigalla ja Miesten Ykkösellä on käynnissä yhteinen Kauden tärkein ottelu -kampanja, jossa taistellaan yhdessä suomalaisen huippujalkapallon puolesta. Kampanja on käynnissä 31.5. saakka. Tue seuroja ja tee hyvää!

Osallistu Kauden tärkeimpään otteluunLisää uutisia