FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.28 // 18.7.2019

Veikkausliigavalmentaja jyrähtää: ”Maalivahtivalmennukseen ei panosteta Suomessa tarpeeksi”

Veikkausliigavalmentaja jyrähtää: ”Maalivahtivalmennukseen ei panosteta Suomessa tarpeeksi”

Henri Sillanpää on VPS:n maalivahti- ja apuvalmentaja.

Pitkän kansainvälisen ja A-maajoukkueuran tehnyt, Huuhkajien nykyinen maalivahtivalmentaja Antti Niemi totesi viikonlopun MTV3:n Tulosruudussa, että maalivahtivalmennus ei ole Veikkausliigaseurojen prioriteettilistalla riittävän korkealla. VPS:n Henri Sillanpää on kollegansa kanssa täysin samaa mieltä.

Henri Sillanpää keskusteli aiheesta torstaina julkaistussa Suplan Veikkausliiga ja Naisten Liiga -podcastissa. Entinen huippupelaaja ja nykyinen VPS:n maalivahti- ja apuvalmentaja vastasi varsin suoraan toimittajan kysymyksiin.

- Jos ajattelemme resurssien priorisointia… Valmentajat usein valittavat, jos maalivahtipeli ei toimi ja se näkyy tietysti heti myös tulostaululla. Mielestäni se on yksi asia, mihin kannattaisi ehdottomasti panostaa ja ainahan etsitään hyviä maalivahteja. Tällä hetkellä tuskaillaan, että miksi niitä ei Suomesta löydy, Sillanpää avasi.

Torniosta Länsi-Lapista maailmalle ponnistanut, kesäkuussa 40 vuotta täyttänyt, Sillanpää ottaa esimerkiksi kuningaslajin merkittävän kehityksen.

- Antti (Niemi) sanoi hyvin, että maalivahtipelaaminen on aivan erilaista kuin silloin 1980-luvulla kun me aloimme pelaamaan. Minäkin olin silloin kesäisin yötä päivää maalissa ja meillä oli hyvä ryhmä. Aika meni siinä, että Tainion Teemu veteli ja minä torjuin. Tai sitten pelailtiin ja se riitti silloin. Jalkapallo on muuttunut aivan erilaiseksi, niin maalivahtien kuin kenttäpelaajien osalta. Peli on nopeutunut huomattavasti kun muistelee ihan vain 2010-luvun alkua. Muutos on aivan valtava maailman huipputasolla ja Suomessa.

Sillanpää on vahvasti mukana maalivahtivalmennuksen koulutustyössä Suomessa. Hän kuuluu ryhmään, joka on keväällä valitun Eemeli Reposen johdolla jatkanut koulutusmateriaalien päivittämistä. Reponen jatkaa Niemen työtä Palloliiton maalivahtivalmentajien koulutuspäällikkönä.

Sillanpää korostaa, että maastamme löytyy paljon potentiaalia laadukkaaseen maalivahtivalmennukseen, mutta että seurojen on huomioitava tarve entistä paremmin resurssien jaossa.

- Vaikka he (valmentajat) haluavat, niin mitkä resurssit heille annetaan toimia omissa seuroissaan? Tai varmasti heidän annetaan tehdä, mutta pitäähän siitä saada muutakin kuin pyhää henkeä. Maalivahtivalmentajat tekevät paljon töitä ja pitkiä päiviä ja siitä pitää myös saada korvaus.

- Keskustelua on paljon, mutta nyt pitää alkaa toimimaan. Alku on hyvä, uskon, että tulevaisuus on parempi ihan niissä resurssien jaoissakin. Teemme kovasti töitä sen eteen.

Henri Sillanpää pelasi urallaan Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa. Hän torjui kaikissa nuorisomaajoukkueissa ja A-maaotteluita tilillä on kuusi. Valmentajana hän on toiminut vuodesta 2015.

Koko haastattelu kuunneltavissa Suplasta tämän linkin kautta.


VPS-FC Lahti Elisa Stadionilla lauantaina 20.7. kello 17. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lähde: Supla.fi
vko.03 // 23.1.2020
vko.03 // 23.1.2020
Lisää uutisia