FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.05 // 7.2.2019

VPS:n lupaava laituri janoaa isoa roolia - "Aion käyttää sen hyväksi"

VPS:n lupaava laituri janoaa isoa roolia - "Aion käyttää sen hyväksi"

Samu Alanko toivoo vuoden 2019 olevan hänen läpimurtovuotensa Veikkausliigassa ja VPS:ssa. (Kuva: Juha Tamminen)

Samu Alanko haluaa lyödä läpi Veikkausliigassa alkavalla kaudella - ja tehdä ensimmäisen maalinsa pääsarjatasolla.

Samu Alanko oli vain 17-vuotias debytoidessaan kasvattiseuransa VPS:n paidassa Veikkausliigassa kaudella 2015. Nuori Alanko pääsi yllättäen kentälle FC Interiä vastaan pelatun ottelun 24. minuutilla, kun liigan kaksinkertainen maalikuningas Juho Mäkelä joutui tulemaan vaihtoon.

Seuraavana kautena Alangon tilille kertyi vain kuusi minuuttia liigassa. Loppukaudeksi hänet lainattiin peliajan perässä Ykkösessä pelanneeseen Jaroon, jossa syntyi huimat seitsemän maalia vain yhdeksässä ottelussa. Hyvin sujuneen lainapestin myötä Alanko lähti Itävallan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle, jossa hän pelasi ensin First Wiennan ja sen jälkeen Austrie Wien II:n paidassa.

Kesäkuussa 2018 Alanko palasi ulkomaan-reissultaan "Raitaan" pitkällä sopimuksella, joka ulottuu kauden 2020 loppuun ja sisältää option kaudesta 2021.

Paluukaudellaan Alanko sai pelata vain 338 minuuttia yhdeksässä liigaottelussa. Alkavalla kaudella hän uskoo minuuttien lisääntyvän siitäkin huolimatta, että hän suorittaa tällä hetkellä varusmiespalvelusta Santahaminan Urheilukoulussa. Hän kotiutuu maaliskuun lopulla.

- Viime kaudella en saanut pelata niin paljon kuin toivoin, mutta tulin kesken kauden mukaan ja kesti hetken päästä joukkueen mukaan. Loppukaudesta rupesi tulemaan vähän enemmän minuutteja. Tähän kauteen olen lähtenyt aika isoin odotuksin. Tiesin, että tulen saamaan enemmän vastuuta kuin viime kaudella ja aion käyttää sen hyväksi, Alanko sanoi.

Alanko on pelannut isot minuutit VPS:n kahdessa Suomen Cupin ottelussa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että päävalmentaja Petri Vuorinen suunnittelee 20-vuotiaalle selvästi viime vuotta isompaa ruutua.

Kaikki hyökkäyspään pelipaikat ovat tulleet tutuksi Alangolle vuosien varrella. Viime vuosina laiturin tontti on kuitenkin tullut hänelle vakituisimmaksi pelipaikaksi.

Hän on pelannut Veikkausliigaa yhteensä kolmena kautena, tosin vain 11 ottelua. Viime vuosi oli ensimmäinen jona Alanko pelasi enemmän kuin yhdessä ottelussa.

Maalitili pääsarjatasolla on yhä avaamatta. Se on porkkana, josta Alanko ei turhia stressaa.

- Totta kai se on mielessä. Se on yksi tavoite, siitä lähdetään ja siitä mennään eteenpäin ja eteenpäin. Mutta ei se mikään apina selässä tietenkään ole, kyllä se tulee sieltä, hän arvioi rauhallisena.

VPS on voittanut molemmat cupin ottelunsa. Ensin kaatui SJK 2-1 ja viimeisimpänä KuPS 1-0.

- SJK-peli oli ehkä enemmän semmoinen taisteluvoitto. Hyvä sellainen, mutta pelissä oli paljon parannettavaa. Näkyi selvästi, että se oli meidän ensimmäinen kilpailullinen peli ja ensimmäinen peli ylipäätään. Ei ehtinyt olla harjoituspelejä ennen sitä, siihen nähden se oli kyllä ihan hyvä voitto.

- KuPS:aa vastaan lähdimme parantamaan paljon siitä ja onnistuimme tosi hyvin. Mielestäni koko joukkueen peli oli paljon paremman näköistä kuin SJK:ta vastaan ja se näkyi tuloksessakin. Kovempi joukkue oli vastassa, mutta silti pystyttiin ottamaan kolme pistettä kotiin, Alanko analysoi.

Seuraavan Suomen Cupin ottelunsa VPS pelaa lauantaina 9.2. kotonaan RoPS:aa vastaan. Ottelu alkaa klo 17.45.

Lisää uutisia