FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.05 // 5.2.2019

Millaista on futarin arki Urheilukoulussa? "Pystyn sanomaan, että olen tosi hyvässä kunnossa"

Millaista on futarin arki Urheilukoulussa? "Pystyn sanomaan, että olen tosi hyvässä kunnossa"

Samu Alanko suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta Santahaminan urheilukoulussa. (Kuva: Juha Tamminen)

Samu Alanko, 20, kotiutuu armeijasta reilu viikko ennen VPS:n Veikkausliigakauden avausottelua.

Varusmiespalveluksen suorittamisen ja huippu-urheilemisen yhdistäminen ei välttämättä suju mutkattomasti. Sen takia Puolustusvoimat onkin perustanut aikanaan urheilujoukot, joka kulkee nykyisin nimellä Urheilukoulu. Sotilaskoulutuksen lisäksi Urheilukoulu mahdollistaa lahjakkaiden urheilijoiden valmentautumisen varusmiespalveluksen aikana.

Tuorein Urheilukoulun kesälajien saapumieserä aloitti palveluksen 15.10.2018 Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa. Saapumiserän muodostaa 74 miesurheilijaa ja kuusi naisurheilijaa.

Nykyisen saapusmiserän kotiutuminen alkaa olla jo lähellä. Virallinen kotiutuminen toteutetaan 28. maaliskuuta.

Kuten kuvitella saattaa, kesälajien saapusmiserään lukeutuu myös jalkapalloilijoita. Yksi tuoreimman saapusmiserän futaajista on VPS:n 20-vuotias laituri Samu Alanko, joka kehuu urheilukoulun antamia harjoitusmahdollisuuksia.

- Sen jälkeen kun harjoituskausi alkoi tammikuussa, niin ei täällä (Santahaminassa) ole oikeastaan pitänyt paljoa olla. Lokakuusta joulukuuhun piti olla aika paljon täällä, kun ei ollut kunnon treenejä. Katsottiin parhaaksi, että ollaan alkuun mahdollisimman paljon kiinni, niin pääsee loppupuolella enemmän vapaille, Alanko kertoo.

Alun peruskoulutuskaudella harjoittelu kärsi raskaamman koulutuksen takia. Omatoimiseen urheiluun ei ollut juuri aikaa saati energiaa. Jos ilta oli vapaa, Alanko ei kokenut järkeväksi lähteä treenaamaan rättiväsyneenä.

Peruskoulutuskauden päätyttyä urheilukoululaisten mahdollisuudet omatoimiseen harjoitteluun paranivat. Alanko kertoo, että heillä on lähes joka päivä mahdollisuus treenata klo 8-12 välisenä aikana. Santahaminassa on valmennuskeskus, jossa voi harjoittaa fysiikkaa ja juosta.

Jalkapalloonkin tuli Urheilukoulussa hiljattain uusi harjoitusmahdollisuus. Futareille on tarjottu saumaa mennä harjoittelemaan Kakkosessa pelaavan FC Viikinkien kanssa.

Alanko on saanut VPS:lta oman harjoitusohjelman, joka keskittyy fysiikkaan ja juoksukunnon parantamiseen. Ennen palvelukseen astumista Alanko, "Vepsun" päävalmentaja Petri Vuorinen sekä niin ikään urheilukoulua käyvä Aatu Laatikainen kävivät läpi, miten Alanko ja Laatikainen voivat saavuttaa armeijassa parhaan mahdollisen kunnon ennen kauden alkua.

VPS avaa Veikkausliigakauden 8. huhtikuuta kotipelillä FC Interiä vastaan. Alanko ei epäilä hetkekäkään, etteikö olisi loistokunnossa tuohon mennessä.

- Fysiikkavalmentajamme Carlos Fradao teki meille vielä todella hyvät omatoimiset ohjelmat fysiikkaa ja juoksukuntoa varten. Pystyn kyllä sanomaan, että olen tosi hyvässä kunnossa ottaen huomioon, että olen ollut intissä neljä kuukautta.

Laatikaisen läsnäolo on ollut hänelle iso apu harjoittelussa. Jos saman päivän harjoitteluun kuuluu sekä juoksu -että punttitreeni, toinen tekee ensin toisen treenin ja sitten vaihdetaan.

- Loppuun tehdään sitten vielä jotain yhteistä. Se on ollut hyvä apu, VPS:n molemmissa Suomen Cupino otteluissa isoja minuutteja pelannut Alanko sanoo.

Helmikuu on kaksikolle otollinen jalkapallon kannalta. Duo pääsee tiistaina lomille ja palaa saarelle vasta maaliskuun puolella. Edessä on siis muutama täysin jalkapalloon keskittyvä harjoitusviikko. Sen päätyttyä sotilaskoulutuksessa ollaankin jo loppusuoralla.

Lisää uutisia