AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.04 // 2.2.2019

FC Hongan lupaus palasi Suomeen omasta halustaan - "Kukaan ei potkinut minua pois Saksasta"

FC Hongan lupaus palasi Suomeen omasta halustaan - "Kukaan ei potkinut minua pois Saksasta"

Saku Heiskanen pelaa FC Hongassa ainakin kauden 2019.

FC Honkaan lainasopimuksella Saksasta palannut Saku Heiskanen, 17, kokee Veikkausliigan olevan hyvä sarja hänen kehittymisensä kannalta.

FC Honka ilmoitti perjantaina, että joukkueen oma kasvatti Saku Heiskanen palaa joukkueeseen alkavan kauden mittaisella lainasopimuksella Saksasta. Pienikokoinen Heiskanen siirtyi TSG Hoffenheimin riveihin juuri Hongasta kesällä 2017 kolmen vuoden sopimuksella ja palaa nyt tuttuun paikkaan, Espooseen.

Heiskanen pelasi perjantaina täydet minuutit harjoitusottelussa FC KTP:tä vastaan. Hänet nähtiin tällä kertaa Vesa Vasaran valmentaman joukkueen vasempana pakkina.

- Olen pelannut keskikentän pohjaa, vasenta laituria ja välillä jopa oikeallakin. Nyt olin vasempana wing backina. Pystyn pelaamaan monilla eri paikoilla, Heiskanen hymyili ottelun jälkeen.

Perjantaina hänen esityksenä kuvasti juuri sitä, mitä nousevalta laitapuolustajalta halutaan. Vasenjalkainen kirkkonummelainen oli rakentelemassa useita hyökkäyksiä omalta laidaltaan. Heiskanen sai ottelun toisella jaksolla pallon maaliinkin, mutta tilanne oli paitsio. Honka voitti ottelun siitä huolimatta 2-1 Juha Hakolan kahdella osumalla.

Ikää Heiskasella on vasta 17 vuotta. Syksyllä täysi-ikäistyvä lupaus pelasi Hongan edustusjoukkueessa parissa harjoituspelissä jo ennen lähtöään Hoffenheimiin. Sen lisäksi hänet nähtiin joukkueen riveissä muutama viikko sitten reservijoukkue FC Honka Akatemiaa vastaan pelatussa sisäisessä harjoitusottelussa.

Masalan Kisasta Honkaan yhdeksänvuotiaana siirtyneen Heiskasen mukaan Hongan ykkösmiehistön pelaajat ovat hänelle jo "suhteellisen tuttuja", mutta mukana on myös paljon uusia naamoja. Uusia tai ei, mutta joka tapauksessa Heiskasen peli kulki mallikkaasti kokeneempien pelitovereiden ympäröimänä.

- Meni itse asiassa ihan hyvin. Pääsimme viimeiselle kolmannekselle tosi hyvin, mutta siitä eteenpäin pitää vielä vähän hioa, Heiskanen analysoi perjantain ottelua.

Ensimmäisenä Saksan-vuotenaan Heiskanen pelasi Hoffenheimin U17-joukkueessa. Viime kesänä oli aika siirtyä pykälää ylemmäs U19-ryhmään. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, ettei toivottua roolia ole vielä tarjolla. Siinä vaiheessa yhteys otettiin Suomeen.

- Treenasin U19-joukkueessa kuukauden verran, ja jo harjoituspeleissä näytti vähän siltä, että rooli ja vastuu on vähän vähäisempää siellä. Sitten alettiin miettiä, missä saisi peliaikaa hyvin ja mahdollisimman hyvällä tasolla.

Hän vietti viime kaudella muutaman kuukauden lainalla HJK:n organisaatiossa pelaten ja harjoitellen Ykköstä pelanneessa Klubi 04:ssä, joka tippui kauden päätteeksi Kakkoseen. Heiskanen pelasi kolmessa toisen sarjatason ottelussa, joista kaksi avauskokoonpanossa.

- Sopimukseni HJK:hon päättyi, ja oli ihan oma valinta tulla Honkaan. Honka oli kiinnostunut ja tartuin tähän. Kukaan ei potkinut minua pois Saksasta, vaan tämä oli oma päätös, Heiskanen alleviivasi.

Hongan Akatemia pelaa alkavallakin kaudella Kakkosta. Heiskasta ei haittaisi saada runsaita minuutteja reservijoukkueessa, mutta tähtäin on silti päästä pelaamaan Veikkausliigaa. Ainakin vasemman laitapuolustajan paikalle riittää haastetta päästä, kun HJK:sta tullut Mikko Sumusalo ja vielä kuukausia loukkaantumisen takia sivussa oleva Jonas Levänen luutivat kyseisellä tontilla.

- Totta kai liiga on se tavoite, mutta pitää olla realisti. Olen vasta 17-vuotias ja juniorivaiheessa. Liigassa ei välttämättä tule ihan täysiä minuutteja, mutta täällä Hongassa mahdollisuus on hyvä ja sain täältä paremman roolin liigajoukkueessa kuin HJK:sta.

- Veikkausliiga on mielestäni hyvä sarja ja näen, että nyt parin vuoden sisällä olisi hyvä saada iso rooli siellä ja lähteä sitä kautta eteenpäin. Se on minulle tosi hyvä sarja, vain 15-vuotiaana Saksaan muuttanut Heiskanen sanoi.

Saksan U19-sarjan Bundesliigaan eli korkeimpaan sarjatasoon verrattuna Suomi-futis on hänen mielestään varsin erilaista.

- Täällä miesten jalkapallo on mielestäni paljon fyysisempää ja kaksinkamppailuissa on vaikeampaa, mutta Saksassa mennään sitten hiton kovaa päästä päähän. Nopeita ja taitavia jätkiä on enemmän kuin täällä.

U19-Bundesliiga on jaettu kolmeen lohkoon. Viime vuonna TSG Hoffenheim sijoittui sarjassa kolmanneksi.

- Aika hyvin meni. Voitimme muun muassa Bayern Münchenin 3-1, se oli hyvä kokemus.

Paluu Honkaan ei ollut hätäinen päätös, vaan Heiskanen jutteli asiasta agenttiensa, vanhempiensa ja Hongan valmennusjohdon kanssa perinpohjaisesti ennen ratkaisua.

- Päädyin siihen, koska Honka tarjosi minulle muutaman vuoden tähtäimellä hyvää roolia. Jos liigassa ei tule peliaikaa, niin totta kai Kakkosessa pääsee pelaamaan isoja minuutteja.

- Se on sitten seurojen välistä, mitä tapahtuu tämän vuoden jälkeen.

Saksasta jäi käteen paljonkin. Heiskanen luettelee tottuneensa nopeampaan peliin ja oppineensa elämään urheilijan elämää.

Sitä kautta hän toivoo olevansa myös parempi jalkapalloilija.

Lisää uutisia