FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.16 // 18.4.2018

Rovaniemellä tarkkaillaan rasituskuormia - Usea pelaaja oli punaisella listalla

Rovaniemellä tarkkaillaan rasituskuormia - Usea pelaaja oli punaisella listalla

RoPS:n päävalmentaja Toni Koskela sai oivan työkalun pelaajiensa tarkkailuun. (Kuva: Juha Tamminen)

Tänä vuonna Veikkausliiga avataan liki ennätyksellisen tiiviillä ottelutahdilla. Rovaniemen Palloseurakin pelaa kuluvien kahden viikon aikana peräti viisi ottelua ja matkustaa niiden välissä tuhansia kilometrejä.

Pelaajien rasituskuorman seuraamiseen on saatu avuksi kotimaisen Kvantia Oy:n kehittämä Quanter-sovellus.

Kun rinki on kapea, on entistäkin tärkeämpää pitää jokainen pelaaja pelikuntoisena. Tänä keväänä RoPS on ottanut aiempaa tarkemmat mittarit käyttöönsä, jotta valmennusjohdolla on faktoihin perustuva reaaliaikainen tieto pelaajiensa kunnosta sekä valmiudesta.

Yksi keskeisimmistä työkaluista harjoitusten suunnittelussa on Kvantia Oy:n kehittämä Quanter-sovellus. Mobiililaitteissa toimiva Quanter lähettää pelaajille henkilökohtaisen kyselyn heti aamulla heidän herättyään sekä välittömästi harjoitusten jälkeen.

- Sykemittareilla näemme hengitys- ja verenkiertoelimistön lisäksi lihaksiston kuormituksen korkean intensiteetin suorituksissa, mutta Quanterin avulla saamme pelaajien omakohtaiset tuntemukset, RoPS:n päävalmentaja Toni Koskela selventää.

- Tietenkään se ei korvaa henkilökohtaisia keskustelua, mutta samalla se on myös pelaajille itselleen erinomainen työkalu oman kropan kuuntelemiseen.

Harjoitusten yhteydessä pelaajilta kysytään mm. harjoituskerran rasittavuutta sekä mahdollisia kiputiloja. Sovellusta kiinnostavat myös päivän aikana syödyt ateriat, nesteytys, lihasarkuus ja jopa unen laatu. Huonosti nukuttu yökin on oire jostain.

Kun tiedossa on pelaajien harjoitus- ja pelikuorma sekä kyselyillä saatu informaatio, Quanter pystyy niiden perusteella laatimaan pelaajien valmiusindeksin. Valmiusindeksi on valmennusjohdon käytettävissä heti aamusta.

- Nyt näemme jo ennen kentälle tuloa joukkueen kokonaistilanteen. Jos joku pelaaja on ns. punaisella, hänen päiväohjelmansa voidaan laatia arvion mukaan, RoPS:n fysio Tuomas Könönen kertoo.

- Itseäni kiinnostaa myös pelaajien kiputilat. Pelaajat eivät aina halua tulla suoraan sanomaan, jos jotain paikkaa kolottaa, mutta tämän sovelluksen kautta siihenkin on nyt matalampi kynnys.

Aiempaa analyyttisempi pelaajien hyvinvointiin paneutuminen on tuottanut tulosta. Rovaniemen Palloseuran kannalta yksi tärkeimmistä Quanterin tarjoamista mittareista on ollut pelaajien jakaminen riskilistoille.

Vielä alkutalvesta Quanterin käyttöönoton aikaan usea pelaaja oli punaisella listalla, joka tarkoitti huomattavasti kohentunutta loukkaantumisriskiä. Kuitenkin koko talven aikana joukkue kärsi ainoastaan yhden lievän loukkaantumisen, joka sekin oli isku alaraajaan.

- Tietenkin taustalla oli monia tekijöitä, ja pelaajien kanssa puhuminen on edelleen keskiössä, mutta Quanter on auttanut meitä harjoittelun kuormittavuuden sekä toteutusten suunnittelussa, päävalmentaja Koskela kiittelee.

- Me matkustetaan ja pelataan paljon, jolloin tiedon merkitys tekemisen suunnittelussa korostuu. Jokainen harjoituskerta ja pelipäivä on meille tärkeä, eikä meillä ole varaa yhteenkään turhaan poissaoloon, Koskela päättää.

KuPS - RoPS Savon Sanomat Areenalla keskiviikkona 18.4. kello 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lisää uutisia