4-3-3
vko.14 // 5.4.2023

Pistejako Maarianhaminassa kauden avauksessa (IFK Mariehamn - Ilves 1-1)

Petteri Pennanen osui pilkulta. (Kuva: Juha Tamminen)

IFK Mariehamn ja Ilves jakoivat pisteet keskiviikkona kauden avausottelussa numeroin 1-1.

Ilves pystyi aloittamaan ottelun määräämällä pelin intensiteetin pallollisena ja kotijoukkue tyytyi puolustamaan tiiviissä puolustusmuodossa pallon alla.

Ottelun ensimmäinen vaarallinen paikka siunaantui kuitenkin vihreävalkoisille ja Ilvestä vielä viime kaudella edustaneella Tucolle. Otso Virtanen pystyi kuitenkin esittämään Tucon puskuun hyvän torjunnan.

Ilves sai ensimmäiset saumansa pallon riistoista, mutta palloa ei saatu kohti maalia ennen Petteri Pennasen vapaapotkua, joka lähti noin 20 metriä kotijoukkueen maalista, mutta päätyi vieraiden maalivahti Elmo Henrikssonin käsiin. Joitain kertoja Ilves oli lähellä murtautua kotijoukkueen rangaistusalueelle, mutta IFK:n puolustus oli tehtäviensä tasalla.

Lähimpänä maalia käynyt Tuco oli uudestaan Ilveksen boksissa keskityksen kohteena ja 36. minuutilla Albin Granlundin matala pallo etualueelle löysi hyökkääjän, jonka ensimmäisen kosketuksen viimeistely kimpoili Ilveksen kannalta epäonnisesti Kalle Katzin blokkiyrityksen kautta yli Virtasen ja vieraiden maaliin.

Ylärima pelasti Ilveksen toiselta takaosumalta ennen taukoa ja ensimmäinen nelivitonen päättyi kotijoukkueen 1-0 johdossa.

Toisella jaksolla Ilves jatkoi pallollisessa kontrollissa ja alkoi löytää tiloja, ja ylivoimia, kotijoukkueen puolustuskolmanneksella.

Tie kotijoukkueen maalille oli kuitenkin pääosin tukossa, mutta lopulta Ilves alkoi löytää syöttämällä omiaan IFK:n linjojen välistä. Doni Arifi löysi terävällä syötöllä Pennasen, joka pääsi suojaamaan palloa ja otti samalla kovan taklauksen takaapäin jaloilleen. Rike tapahtui aivan rangaistusalueen rajalle, mutta erotuomari Antti Munukka näytti suoraan rangaistuspisteelle. Tilanteessa rikottu Pennanen asteli itse pallon taakse ja viimeisteli varmasti Ilveksen kauden ensimmäisen liigamaalin, kun toista jaksoa oli pelattu vajaan 10 minuuttia.

Hetkeä myöhemmin nähtiin ottelun ensimmäinen varoitus, kun maalintekijä Pennanen jyrättiin keskikentällä. Tunnin täytyttyä Santeri Haarala oli nokikkain vieraiden maalivahdin Arifin syötettyä jälleen hyvin viimeiseen linjaan, mutta Henriksson torjui vastaan tullessaan.

Ilves alkoi löytyy mm. Felipe Aspegrenia niin laidalta keskityspaikoista kuin sisemmällä kenttää rytmittämässä peliä. Lähimpänä voittomaalia oli 78. minuutilla Pennanen, kun sisäänpäin kiertänyt keskitys tavoitti keskikenttäpelaajan muutama metri vihreävalkoisten maalista, mutta pusku epäonnistui ja jäi maalivahdin poimittavaksi.

Lisää osumia ei kauden avausottelussa nähty ja pisteet tasattiin.