AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.28 // 9.7.2024

​Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! Osa 14: Onko tässä Vuoden valmentaja?

​Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! Osa 14: Onko tässä Vuoden valmentaja?

Andy Smith on tehnyt vahvaa jälkeä Valkeakoskella. (Kuva: Juha Tamminen)

Tässä juttusarjassa Veikkausliigan kehityspäällikkö Eero Tuominen poimii esiin tekoja sekä henkilöitä, jotka ovat osaltaan tehneet Veikkausliigasta ilmiömäisen kiinnostavaa. Näkemykset ovat Tuomisen henkilökohtaisia, mutta suosittuja.

"Kiitos teille, olipa upea tapahtuma", antoi minulle tuntematon pariskunta palautettaan järjestyksenvalvojalle viime lauantaina Tammelan stadionilla. Hetki ennen palautetta stadion oli isännöinyt Ilveksen ja HJK:n loppuunmyytyä kolmen maalin elämystä, joka jätti katsojansa iloisten tunteiden valtaan.

Yli 7000 ihmistä näki, koki ja ennen kaikkea tunsi Tammelan suloisessa syleilyssä sen, ettei Veikkausliiga ole enää entisensä. Paluuta vanhaan ei yksinkertaisesti ole enää olemassa. Yhdessä haluttu ja ennen kaikkea konkreettisilla teoilla otettu uuden aikakauden askel on totta.

Yleisökeskiarvo on noussut tällä kaudella lähes 3000 katsojaan ja nousua viime kauden lukuihin on kymmenisen prosenttia.

Ja mikä parasta, kehitystyö seuroissa sekä keskusorganisaatiossa jatkuu koko ajan. Suomalainen urheiluväki pääsee yllättymään vielä useaan kertaan.

Yllätyksestä tuli mieleen Veikkausliigan tämän kauden parhaan valmentajan titteli. Vuoden valmentaja. Tai olisiko se edes yllätys, jos Captain's Ball -gaalassa lavalle nousee FC Hakan Andy Smith?

Mietitäänpä. Ei olisi.

Kaikki mahdolliset tekijät, kuten resurssit, pelaajamateriaali, olosuhteet, valmistautumiset, uuden kulttuurin luomistyö sekä itse pelillinen kehitysprosessi huomioiden Smith on tehnyt Valkeakoskella massiivisen järkyttävän sensaatiomaista työtä.

Haka on painamassa tällä hetkellä Mestaruussarjaan ja muut voivat vain kysyä: Miten tämä temppu tehtiin?

Omaan silmään esiin nousee kaksi asiaa: Haka jaksaa pelata ja Haka pystyy toteuttamaan intohimoisen brittivalmentajan pelillisiä vaateita. Jaksaminen on tehty juoksemalla, toteutus on tehty uskomalla ja sitoutumalla. Ja tämä kaikki on vastaansanomattoman upeaa seurattavaa.

Smith oli Valkeakoskelle saapuessaan täysi kysymysmerkki. Mitähän tästä tulee? Hakan johtoporras kuitenkin vakuutti, että taustatyöt on tehty niin perusteellisesti kuin vain mahdollista on ja hyvä tästä tulee. Ja siltä se totisesti näyttää ja tuntuu.

Urheilullinen menestys on myös parasta mahdollista kiitosta tiiviille Haka-yhteisölle sekä kaupungille, joka elää ja hengittää Hakaa niin myötä- kuin vastamäessä. Upea tarina.

Ja tämäkin vielä!

Oletko muuten huomannut, että Veikkausliigan kuusi parasta joukkuetta ovat sarjataulukossa neljän pisteen sisällä.

J. Karjalaisen laulua mukaillen: Oi, mikä ihana kausi, voi tapahtua mitä vaan!

Lisää uutisia