AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.21 // 21.5.2024

Mehmet Hetemaj ymmärtää HJK:n muutokset – ”Ei siinä ollut muuta vaihtoehtoa”

Mehmet Hetemaj ymmärtää HJK:n muutokset – ”Ei siinä ollut muuta vaihtoehtoa”

Toni Korkeakunnas palaa HJK:n päävalmentajaksi. (Kuva: Mira Lönnqvist)

Veikkausliigaviikko alkoi räväkästi, kun HJK ilmoitti maanantaina vaihtavansa valmennusjohtoa, kun Ferran Sibila sai lähteä ja samalla Toni Korkeakunnas tuli päävalmentajaksi. Ruudun asiantuntija Mehmet Hetemaj'n mukaan muutosten tuulet olivat ilmassa.

HJK on tällä hetkellä viidentenä kerättyään kahdeksasta ottelusta 12 pistettä. Odotuksiin nähden HJK:n kausi on alkanut yskähdellen, joten siinä mielessä iso muutos ei täysin yllättänyt Hetemaj'ta.

- Olivatko potkut yllätys? Totta kai jos ajatellaan, että Sibilalla oli kahden vuoden sopimus. Siinä mielessä tämä oli aika nopea päätös, kun HJK on pelannut vasta kahdeksan ottelua.

- Toisaalta, kun katsoo miten HJK on tällä kaudella pelannut, niin ei siinä ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä jotain muutoksia, Hetemaj miettii.

HJK teki ratkaisunsa jo aikaisessa vaiheessa, sillä kärkeen on tällä hetkellä eroa neljä pistettä ja HJK:lla on ottelu enemmän pelattuna.

- HJK:n johdossa on huomattu, että VPS ja SJK porskuttavat kärjessä eikä heitä saa tällä menolla kiinni. Laskisin mukaan KuPS:nkin, mutta eivät he voi voittaa mestaruutta ilman hyökkääjää. VPS:n ja SJK:n lisäksi nostaisin mukaan Ilveksen, jotka ovat HJK:n tämän kauden suurimmat haastajat.

- SJK:lla ja VPS:lla on molemmilla vahvat puolustukset, keskikentältä löytyy taitoa, teknisyyttä ja laitapelaajat tekevät duunia sekä hyökkäyksestä löytyvät vahvat kärkipelaajat. HJK:ssa on ehkä katsottu, että nyt täytyy tehdä jotain ratkaisuja. Tarjolla oli tuttu vaihtoehto, joka pystyy tarvittaessa tekemään nopeasti muutoksia.

Korkeakunnas hyppää toistamiseen HJK:n peräsimeen kesken kauden, sillä viime kesänä hänet palkattiin Toni Koskelan tilalle. Korkeakunnas johdatti HJK:n Konferenssiliigan lohkovaiheeseen ja Veikkausliigan mestaruuteen. Korkeakunnas on HJK:n penkin päässä ensimmäisen kerran jo keskiviikkona, kun HJK kohtaa paikallisottelussa Gnistanin. Hetemaj uskoo, että HJK:n pelityyli muuttuu jälleen hieman Korkeakunnaksen alaisuudessa.

- Veikkaan, että HJK tulee puolustamaan syvempää ja iskemään vastaan. Pitää kuitenkin muistaa, etteivät viime kauden lopun tulokset välttämättä korreloineet pelitapahtumia ja HJK pystyi ottamaan monta niukkaa voittoa, vaikka peli ei aina parhaalla tavalla kulkenutkaan.

Hetemaj'n mukaan Korkeakunnaksen haaste on tällä kaudella erilainen kuin viime vuonna.

- Kurssin kääntäminen ei tule kuitenkaan olemaan helppoa, sillä mielestäni Korkeakunnaksella ei ole niin hyvää joukkuetta käsissään kuin viime kaudella. HJK ei ole yksilö- tai joukkuetasolla niin hyvä kuin viime vuonna, joten siinä mielessä Korkeakunnaksella on isompi haaste edessään. HJK:lta lähti usea tärkeä pelaaja viime kauden jälkeen eivätkä uudet pelaajat ole olleet yhtä hyviä, Hetemaj arvioi.

HJK halusi viime kauden jälkeen uudistaa itseään ja strategiaansa, jotta se pystyisi myös jatkossa menestymään lohkovaiheessa. Hetemaj uskoo, että muutoksia tapahtui hieman liian nopeasti ja hieman liikaa.

- En sanoisi, että uudistaminen olisi pakollista, mutta HJK halusi pelata tietynlaista jalkapalloa ja sitä kautta menestyä myös eurokentillä. Itselleni se selitys kelpasi, mutta muutokset eivät ole koskaan helppoja. Entistä vaikeampaa se on, jos joukkueesta lähtee yli 10 pelaajaa. Jos runko olisi pidetty kasassa, hankittu muutama täsmähankinta ja tehty pidemmän ajan kuluessa, niin silloin uudistusten tekeminen olisi varmasti helpompaa. Nyt kertaheitolla tehtiin näin iso muutos ja se oli ehkä liikaa.

HJK:n tiedotteessa myös seurajohto nosti kätensä virhearvion merkiksi.

- On mielestäni tärkeää, että myös seurajohto myönsi tehneensä virheen eikä kyse ole pelkästään Sibilasta tai Mäestä. Myös pelaajilla on oma vastuunsa, sillä he ovat isossa roolissa siinä mitä kentällä tapahtuu. Täytyy muistaa, että tämä on joukkuelaji. Pisteet seurajohdolle siitä, ettei se vain osoitellut syyttävää sormea Sibilan ja Mäen suuntaan, vaan nosti itse myös käden ylös. Se on hyvä merkki, että johto on kykenevä ottamaan vastuuta ja kritiikkiä vastaan..

Korkeakunnaksen ensimmäinen ottelu HJK:n peräsimessä tällä kaudella on myös Ruudun keskiviikon studio-otteluna, kun HJK saa vastaansa Gnistanin. Ottelu alkaa kello 18.00 ja studio-osuus kello 17.15.

Lisää uutisia