vko.17 // 28.4.2024

Ilves sai voittotilinsä auki (IFK Mariehamn-Ilves 0-1)

Oiva Jukkola iski Ilveksen voittomaalin. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilves haki Veikkausliigakauden ensimmäisen voittonsa Maarianhaminasta, jossa kotijoukkue IFK Mariehamn kaatui maalein 0–1.

Lauantaina Maarianhaminaan matkustanut Ilves otti pelin hallintaansa heti alkuminuuteilta asti. Maltillinen hyökkäys keskustan kautta tuotti vieraille vapaapotkun aivan rangaistusalueen rajan takaa kahdeksannella minuutilla. Ottelun ensimmäisessä tekopaikassa Joona Vetelin laukaus otti kimmokkeen muurissa olleesta Ilves-pelaajasta ja painui hieman ohi oikealta.

Ilveksen seuraava erikoistilanne tuli 11. minuutilla nelisen metriä kauempaa, kun Tehe Olawalen huono kosketus pakotti tämän rikkomaan palloon päässyttä Doni Arifia, mikä tuotti Olawalelle myös varoituksen. Tällä kertaa vetovastuun otti Ilvekseltä Jorginho, mutta pallo kilpistyi nytkin pelaajamuuriin. Kaksi minuuttia myöhemmin oli Ilveksen Joona Vetelin vuoro vastaanottaa keltainen kortti hyökkäyspään tilanteesta.

Kotijoukkueen yksi harvoista etenemisistä hyökkäyspäätyyn tuli 28. minuutilla, jolloin nopeassa hyökkäyksessä ratkaiseva syöttö rangaistusalueen sisälle jäi kuitenkin taakse. Ilveksen kolmannessa kulmapotkussa Joona Vetelin lähettämä keskitys löysi tiensä vaarallisesti maalinedustan läpi, mutta vihreäpaitojen liikkeiden ajoitukset eivät osuneet yksiin takatolpalle asti kulkeneen pallon kanssa.

Ottelun neljäs varoitus nousi 36. minuutilla Doni Arifille ja tilanne tarjosi IFK Mariehamnille vapaapotkun aivan kuudentoista alueen kulmalta. Sebastian Dahlström lähetti kovan laukauksen kohti etuyläkulmaa, mutta Ilves-maalivahti Otso Virtanen torjui pallon varmasti yli maalin, eikä seuranneesta kulmapotkustakaan tullut tulosta kotijoukkueelle. Viisi minuuttia myöhemmin Ilveksen avausvoiton metsästys muuttui pykälän haastavammaksi, kun Arifi sai hyökkäyspään kamppailutilanteesta toisen keltaisen kortin.

Ensimmäinen puoliaika oli pitkälti Ilveksen kontrolloima, mutta Dahlströmin vapaapotku oli samalla jakson ainoa maalia kohti suuntautunut laukaus.

Toiselle jaksolle Ilves sai parhaan mahdollisen alun. Joona Veteli eteni vasemmalla laidalla päätyrajalle, josta lähtenyt keskitys kimposi puolustajan pään kautta taustalta tilanteeseen tulleelle Oiva Jukkolalle. Oikeaan alakulmaan suuntautunut pusku ohitti maalivahti Matias Riikosen ja siirsi Ilveksen 0–1-johtoon 49. minuutilla.

Vain minuutti edellisestä nousi kamppailun viides varoitus Jorginhoa rikkoneelle Sebastian Dahlströmille. IFK Mariehamn teki ensimmäisen vaihtonsa 52. minuutilla, kun Michael Fonsell tuli kentälle Oskari Sallisen tilalle. Ilvekseltä maalintekijä Jukkola teki tilaa Marius Söderbäckille 60. minuutilla.

Varoituksen arvoiset rikkeet jatkuivat pian, ja seuraavan myötä ottelua jatkettiin taas tasamiehityksillä. Sebastian Dahlström rikkoi Joona Veteliä keskikentällä, mistä seurasi varoitus ja Dahlströmin ulosajo.

Ilveksen toinen maali ei ollut kaukana 70. minuutilla, kun pitkä pallonhallintajakso päättyi Aapo Mäenpään syöttöön rangaistusalueen sisälle leikanneelle Roope Riskille. Hyökkääjän laukaus otti pienen kimmokkeen vastustajasta ja meni hieman ohi vasemmasta alakulmasta.

Kaksi minuuttia myöhemmin Riski teki tilaa vaihdosta kentälle tulleelle Lauri Ala-Myllymäelle, joka otti paikan vasemmalta laidalta. Santeri Haarala siirtyi vastaavasti Riskin tilalle hyökkäyksen kärkeen. Haarala loikin pian itselleen hyvän vetopaikan rangaistusalueen sisällä, mutta maalivahti Riikonen torjui hieman keskelle jääneen laukauksen.

76. minuutilla IFK Mariehamn toi Matias Ojalan kentälle Daniel Enqvistin tilalle. Ilveksestä Maarianhaminaan siirtynyt Emmanuel Patut vastasi kotijoukkueen seuraavasta maalintekoyrityksestä. Keskikenttäpelaaja lähetti reilusta 20 metristä vaarallisen laukauksen kohti takakulmaa, mutta Otso Virtanen venyi hyvään torjuntaan.

Ottelun seitsemäs varoitus nousi IFK:n Patrik Raitaselle 81. minuutilla. Kotijoukkueen seuraavassa vaihdossa Hugo Cardoso otti kapteeni Robin Sidin paikan 84. minuutilla, ja kaksi minuuttia myöhemmin Ilveksen Joona Veteli teki tilaa Matias Kivikko Arrañolle.

IFK Mariehamn sai vielä luotua muutaman paikan tasoitukseen ottelun lopussa. Kulmapotku 87. minuutilla tuotti maalinedustalle irtopallon Adam Larssonille, jonka kevyeksi jääneen vedon Otso Virtanen torjui. Pari minuuttia myöhemmin hyvältä paikalta 20 metristä tarjoutuneessa vapaapotkussa Matias Ojalan laukaus suuntautui keskelle eikä tuottanut Virtaselle ongelmia.

Neljän minuutin lisäajan aikana nähtiin vielä yksi keltainen kortti, jonka vastaanotti maarianhaminalaisten Emmanuel Patut. Ilveksen 0–1-johto piti loppuun asti, ja tamperelaiset pääsivät viimein tuulettamaan sarjakauden ensimmäistä voittoa.