vko.10 // 9.3.2024

"Pettyneet fiilikset" - Ilves taipui vajaamiehisenä Interille Liigacupin välierässä

Tammelan välierä päättyi Interin voittoon. (Kuva: Jimi Soinila)

Ensimmäisen puoliajan lopulla tulleen punaisen kortin jälkeen alivoimaisena pelannut Ilves koki 0–1-tappion FC Interiä vastaan pelatussa Liigacupin välieräottelussa.

Tammelan Stadionilla pelattu välierä käynnistyi Ilveksen hallinnalla. Kolmannella minuutilla Roope Riskin keskitys tavoitti kuudentoista alueen sisältä Santeri Haaralan, joka pudotti pallon rinnalla Lauri Ala-Myllymäelle rangaistusalueen rajalle, mutta suoraan syötöstä lähtenyt veto kilpistyi Inter-puolustajaan. Perään oikealta laidalta tullut vapaapotku tavoitti Juhani Pikkaraisen, jonka pusku suuntautui oikealta ohi. Vierasjoukkue puolestaan sai pallon maaliin asti viidennellä minuutilla, mutta hyökkäys liputettiin selväksi paitsioksi.

Reilun vartin pelin jälkeen Ilveksen Juhani Pikkarainen teki kaksi tärkeää pelastusta. Ensin puolustaja katkaisi liukutaklauksellaan vierasjoukkueen etenemisen 20 metrissä ja sai jatkotilanteessa pelastettua Ilveksen takaiskulta hieman onnekkaastikin, kun tyhjään maaliin matkalla ollut pallo kimposi Pikkaraisen kurotuksesta tolppaan ja siitä ulos.

20. minuutilla Inter oli jälleen lähellä iskeä avausmaalin, kun päätyrajalta takaviistoon tulleesta syötöstä laukomaan päässeen Albin Granlundin kuti nousi ylärimaan. Pari minuuttia myöhemmin Ilveksen Jorginho antoi vasemmalta laidalta loistavan syötön keskelle 20 metriin Santeri Haaralalle, jonka laukaus ei kuitenkaan löytänyt oikeaa osoitetta. Lähes heti perään Roope Riski pääsi Juhani Pikkaraisen erinomaisesta pitkästä avauksesta linjan taakse nokikkain maalivahti Eero Vuorjoen kanssa, mutta hyökkääjän sijoitus suuntautui oikealta ohi.

Seuraavan avopaikan sai Interin nopean vastahyökkäyksen päätteeksi yhdestätoista metristä laukomaan päässyt Timo Stavitski, jonka veto nousi selvästi yli maalin. Ilveksen osalta ottelu sai hankalan käänteen 37. minuutilla, kun terävään nousuun lähteneen Stavitskin pysäyttänyt Tatu Miettunen otti toisen varoituksensa ja sai seuranneen punaisen kortin myötä aikaisen ulosajon.

Ilveksen haasteet jatkuivat, kun Interin Jean Botué karkasi Axel Kouamen pystysyötöstä keskeltä läpiajoon ja maalivahti Otso Virtanen joutui kaatamaan hyökkääjän. Virtanen sai tilanteesta varoituksen ja Inter rangaistuspotkun. Laukomaan asettunut Axel Kouame lähetti pallon kohti vasenta alakulmaa, mutta Ilves-kapteeni Virtanen teki hienon torjunnan ja piti lukemat 0–0:ssa.

Inter sai pallon kolmatta kertaa maalipuihin avausjakson lisäajalla, kun Jean Botuén pusku maalin edestä suuntautui kimmokkeen kautta vasempaan tolppaan.

Toiselle jaksolle Ilveksestä kentälle tullut Aapo Mäenpää pääsi 50. minuutilla päineen väliin Ilveksen kulmapotkuun, mutta pallo suuntautui reilusti ohi maalin. Seuraavalla minuutilla Felipe Aspegren vapautti hyvällä avauksellaan Santeri Haaralan 1vs1-tilanteeseen, jossa vasemmalle jalalleen vetopaikan hakeneen hyökkääjän kuti heilutti maalin sivuverkkoja. 60. minuutilla Ilveksen Santeri Haarala nousi hyökkäykseen oikealta laidalta ja tarjosi hyvän syötön toisesta aallosta tilanteeseen mukaan nousseelle Vincent Ulundulle, joka ei kuitenkaan päässyt laukauksellaan sivuverkkoa lähemmäs.

Yhden miehen ylivoimalla pelannut Inter onnistui lopulta iskemään 0–1-maalin ottelun 64. minuutilla. 15 metristä vastapalloon laukomaan päässeen Kevin Jansenin veto tippui ylärimasta maalin eteen, josta tilanteeseen nopeimmin reagoinut Jean Botué jatkoi pelivälineen päällään sisään.

Ottelu eteni viimeiselle kymmenminuuttiselle vieraiden kontrollissa ja maalin johdossa, mutta Ilveskin onnistui ajoittain ottamaan pallonhallintaa ja saamaan aikaan hyökkäyksen aihioita, joissa oli mahdollisuus edetä kohti Interin maalia. 83. minuutin tienoilla Timo Stavitski sai vetopaikan rangaistusalueen sisällä, mutta vasemmalta puolelta lähtenyt laukaus ei tuottanut suurempia ongelmia Otso Virtaselle.

Kentälle tullut Oiva Jukkola tarjosi parin minuutin päästä Santeri Haaralalle hyvän syötön rangaistusalueen sisään, mutta laukaukseenkin tilaisuuden saanut hyökkääjä ajautui tilanteessa lopulta päätyrajan yli. Ilveksen seuraavassa vastahyökkäyksessä pallo pelattiin Jukkolan ja Haaralan kautta Roope Riskille, joka pääsi nousemaan kohti Inter-maalia. Hyökkääjä käänsi oikealta laidalta syötön takaviistoon Anton Popovitchille, jonka suoraan syötöstä lähtenyt sijoitus kimposi Interin Albin Granlundin blokin kautta kulmapotkuksi. Juhani Pikkarainen pääsi puskemaan Jorginhon keskitykseen, mutta tulosta ei tullut.

Lisäajan alussa Inter oli lähellä iskeä ottelulle sinetin ylivoimahyökkäyksessä, mutta maaliltaan vastaan tullut Otso Virtanen syöksyi katkaisemaan Thomas Lahdensuota tavoitelleen keskityksen. Ilves puolestaan sai kolmannella lisäminuutilla vapaapotkun noin 40 metristä, jota nousi antamaan Virtanen. Maalivahti pelasi pallon lähelleen Jorginholle, jonka keskitys puolestaan kimposi kulmapotkuksi. Virtanen nousi mukaan Santeri Haaralan lähettämään kulmapotkuun, josta seurasi heti perään toinen ja vielä kolmaskin.

Kutkuttavan lähelle tasoitusta nousseen Ilveksen maali olisi vienyt välierän ratkaisun rangaistuspotkukilpailuun, mutta vierasjoukkue onnistui purkamaan viimeisen keskityksen. Tätä seurasi päätösvihellys, joten lähes 60 minuuttia ylivoimalla pelannut Inter vei ottelun nimiinsä maalein 0–1 ja lunasti paikkansa Liigacupin finaaliin.

– Pettyneet fiilikset tappiosta mutta myös siitä, että on vaikea arvioida kokonaisuutena meidän pelaamistamme kahden edellisen pelin osalta, koska olemme joutuneet vajaalle aikaisessa vaiheessa, Ilveksen, päävalmentaja Joonas Rantanen sanoi.

– Pelin alku oli meiltä hyvä, ja pystyimme viemään hyökkäyksiä syvälle. Tietysti siellä oli myös ne hetket, kun Inter pääsi hyökkäämään nopeasti isoihin tiloihin. Lopussa näytimme hyvin luonnetta ja loimme muutaman mahdollisuuden tasoitukseen.