AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.09 // 28.2.2024

"Sata vuotta Kipinää" - Gnistanin juhlakirja julkistetaan maaliskuun alussa

"Sata vuotta Kipinää" - Gnistanin juhlakirja julkistetaan maaliskuun alussa

Kuva: Juha Tamminen

IF Gnistan valmistautuu juhlistamaan satavuotista taivaltaan innostavin tapahtumin ja julkaisuin.

Vuonna 1924 perustettu seura on ollut merkittävä osa suomalaista jalkapallohistoriaa, ja sen vaikutus ulottuu kauas menneisyyteen, rikastaen paikallisyhteisöä ja suomalaista jalkapallokulttuuria.

Juhlavuoden tapahtumia käynnistettiin jo helmikuun 14. päivänä, kun Suomen Palloliitto myönsi ansiomerkkejä seurassa pitkään vaikuttaneille vapaaehtoisille. Tunnustuksella haluttiin kiittää heitä vuosikymmenten mittaisesta panoksestaan seuran hyväksi. Seuraavaksi vuorossa on odotettu juhlagaala lauantaina 2.3. Juhlaan odotetaan kokoontuvan niin seuran nykyisiä jäseniä, entisiä pelaajia kuin jalkapallon ystäviäkin, jotka ovat olleet osa Gnistanin historiaa.

Juhlagaalassa ei pelkästään juhlita menneitä vuosikymmeniä, vaan julkistetaan myös odotettu juhlakirja, SATA VUOTTA KIPINÄÄ (HUNDRA ÅR AV GNISTA). Kirja ei ole perinteinen seurahistoriikki, vaan monipuolinen katsaus Gnistanin arvoihin ja niiden merkitykseen käytännön toiminnassa. IF Gnistanin arvot – yhteisöllisyys, kehitys, yhdenvertaisuus ja vastuullisuus – ovat olennainen osa seuran identiteettiä ja niiden tärkeys korostuu myös juhlakirjassa.

Kirjan tekijä, pitkän linjan jalkapallovaikuttaja ja kirjailija Mitri Pakkanen, on sukeltanut seuran monipuoliseen historiaan ja toimintaan. Sata Vuotta Kipinää tarjoaa lukijalleen ainutlaatuisen mahdollisuuden perehtyä Gnistanin tarinaan arvojen kautta, näyttäen, miten ne ovat ohjanneet seuran toimintaa sen perustamisesta tähän päivään asti.

– IF Gnistanin 100-vuotisjuhlavuosi on vaikuttava saavutus. Seura on tarjonnut vuosikymmenien ajan yhteisöllisyyden elämyksiä urheilun ystäville. Se on myös esimerkki systemaattisesta ja pitkäjänteisestä kehityksestä, kommentoi kirjan tekijä Mitri Pakkanen.

Gnistanin juhlavuosi ei rajoitu pelkästään gaalaan ja kirjan julkistukseen. Jokainen seuran joukkue pelaa oman juhlaottelunsa, kunnioittaen seuran rikasta ja monimuotoista historiaa. Lisäksi seura valmistelee monia muita tapahtumia ja tempauksia, jotka juhlistavat merkkipaalua koko vuoden ajan.

– Paikallisuus ja kaksikielisyys ovat Gnistanin vahvuuksia. Seuran historiassa löytyy mielenkiintoisia tapahtumia, kuten värikäs nousukarsinta Kakkosesta Ykköseen vuonna 1995 ja naisjoukkueen olemassaolo jo 1950-luvulla, jatkaa Pakkanen.

Kirjan tekeminen oli Pakkasen mukaan antoisaa ja mielenkiintoista, vaikka sisälsi haasteita suuren tietomäärän hallinnassa ja ajoittaisissa kirjoitusvaikeuksissa. Yhteistyö seuran jäsenten ja entisten pelaajien kanssa oli välttämätöntä ja antoisaa. Hän kiittää kaikkia osallistujia kirjan valmistumiseen vaikuttaneesta panoksesta.

IF Gnistanin juhlavuosi on erityinen hetki niin seuralle itselleen kuin suomalaiselle jalkapalloilulle. Seura on kasvanut ja kehittynyt satavuotisen historiansa aikana, säilyttäen samalla paikallisen identiteettinsä ja kaksikielisen luonteensa. Gnistanin tarina on kertomus omistautuneisuudesta, yhteisöllisyydestä ja intohimosta jalkapalloa kohtaan, ja se jatkaa kulkuaan myös seuraaville vuosisadoille.

Kirjat tulevat myyntiin lähiaikoina.

Lisää uutisia