AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.51 // 21.12.2023

​Paikka kilpailuissa ansaittava kentällä – European Leagues näkee Superliigan jalkapallon hengen vastaisena

​Paikka kilpailuissa ansaittava kentällä – European Leagues näkee Superliigan jalkapallon hengen vastaisena

Kuva: Juha Tamminen

Eurooppalaisten jalkapallon pääsarjojen yhteiselin European Leagues on seurannut tarkasti ns. Superliigan asian käsittelyä Euroopan Unionin tuomioistuimessa.

Tuomioistuin antoi päätöksensä torstaina ja sen mukaan kansainväliset kattojärjestöt FIFA ja UEFA ovat käyttäneet hallitsevaa markkina-asemaansa väärin, eivätkä voi edellyttää uusien sarjahankkeitten ennakkohyväksymistä FIFA:n tai UEFA:n toimesta.

Päätös periaatteessa avaa mahdollisuuden eurooppalaisten suurseurojen ajaman UEFA:sta erillisen Superliigan perustamiselle, joskin tuomioistuimen päätöksessä todetaan, ettei päätös välttämättä merkitse sitä, että Superliiga pitäisi hyväksyä.

European Leagues ja Veikkausliiga sen jäsenenä katsovat, että jokaisella seuralla tulee olla avoin ja aito mahdollisuus päästä pelaamaan kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa kotimaisissa sarjoissa saavuttamansa menestyksen perusteella ja erillisen, suljetun Superliigan perustaminen olisi tätä perusprinsiippiä vastaan.

Jalkapallon peruselementtinä on se, että jokainen seura ansaitsee paikkansa kilpailuissa kentällä – ei sen ulkopuolella. On säilytettävä mahdollisuus nousta ensin kansallisissa sarjaportaissa ylimmälle tasolle ja sen kautta edelleen UEFA:n seurajoukkuekilpailuihin.

Tämän unelman ylläpitäminen niin kannattajien kuin pelaajien keskuudessa on parhaita tapoja varmistaa solidaarisuusrahoitus myös ruohonjuuritason pelaamiselle. Ammattilaisseurojen kehittyminen nojaa tasapainoon kansallisten liigojen ja kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen kesken. European Leagues ja Veikkausliiga ovat sitoutuneet työskentelemään kaikkien sidosryhmien kanssa auttaakseen ammattimaista seuratoimintaa Euroopassa tulemaan vahvemmaksi kuin koskaan.

Lähde: European Leaguesin tiedote
Lisää uutisia