AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.50 // 15.12.2023

​VAR-järjestelmä tositoimissa Suomessa ensi kertaa Suomen Cupin välierässä elokuussa 2024

​VAR-järjestelmä tositoimissa Suomessa ensi kertaa Suomen Cupin välierässä elokuussa 2024

Kuva: Juha Tamminen

Palloliiton hallitus päätti VAR-pilotin (Video assistant referee) käynnistämisestä 2024-2025. Ensimmäisellä kaudella tavoitteena on hyödyntää järjestelmää 10-15 ottelussa.

VAR-pilotille ohjataan 240 000 euron investointiavustus UEFA:n HatTrick IV-ohjelmasta projektin ensimmäisen vaiheen (2024-2025) käynnistämiseen.

Palloliitossa on kartoitettu VAR-keskuksen perustamis- ja ylläpitokustannuksia. Suurimman haasteen VAR-keskuksen perustamiselle muodostaa tarvittavat tietoliikenneyhteydet VAR-keskuksen ja ottelupaikan välillä. Minimivaatimus stadioneille on 2,5 GB ja VAR-keskuksessa 10 GB. Kaikilla pääsarjatason stadioneilla ei ole tarvittavia yhteyksiä olemassa, ja osalle stadioneista tarvittavan yhteyden rakentaminen ei ole mahdollista ja järkevää kustannusten näkökulmasta.

Palloliitto päätyi malliin, missä VAR-keskus sijaitsee VAR-autossa kausilla 2024-2025. VAR-autossa operointi on mahdollista kaikilla stadioneilla tietoliikenneyhteyksien puutteista huolimatta. Palloliiton tavoitteena on perustaa kiinteä VAR-keskus kaudelle 2026.

Suunnitelma VAR-järjestelmän käytöstä tulevilla kausilla:
- 10-15 ottelua kaudella 2024
- 15 ottelua kaudella 2025

Ensimmäiset koeottelut VAR-järjestelmää hyödyntäen on määrä pelata heinäkuussa 2024. Elo-syyskuussa edessä ovat ensimmäiset viralliset ottelut, miesten Suomen Cupin välierä ja naisten ja miesten Suomen Cupin finaalit, joissa VAR-järjestelmä on käytössä. Lisäksi VAR on käytössä Veikkausliigan karsinnan otteluissa ja Eurolopputurnauksessa kaudella 2024.

UEFA:n kilpailuissa VAR otettiin käyttöön 2019 ja yhä useampi Euroopan maa hyödyntää järjestelmää. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande näkee VAR-järjestelmän pilotoinnin ensi kaudella tärkeänä osana pelin kehittämistä ja jalkapallon kiinnostavuuden lisäämistä.

- VAR tuo parhaimmillaan ja oikein käytettynä urheilullisesti merkittävää lisäarvoa pelille. Lisäksi järjestelmän käyttöönotto parantaa suomalaisten erotuomareiden mahdollisuuksia pysyä mukana kansainvälisessä kilpailussa. Suurin huolenaihe liittyy järjestelmän korkeisiin käyttöönotto- ja ylläpitokustannuksiin. Niitä meidän on tarkasti pohdittava suhteessa hyötyihin, mutta ehdottomasti tämä on jalkapallon kiinnostavuutta ensi kaudella lisäävä tekijä. Tulemme saamaan arvokkaita käyttökokemuksia, joiden pohjalta teemme päätöksiä tulevaisuudesta, Casagrande avaa Palloliiton verkkosivuilla.

Lisää uutisia