AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.47 // 26.11.2023

"Miksi ei käyttäisi aikaa hyväksi" - VPS:n Samu Alanko aloitti syksyllä opinnot pelaamisen ohessa

"Miksi ei käyttäisi aikaa hyväksi" - VPS:n Samu Alanko aloitti syksyllä opinnot pelaamisen ohessa

Haaga-Helian koulutusohjelma saa kiitosta Samu Alangolta. (Kuva: Juha Tamminen)

Jalkapalloilijan uran huippuvaiheessakin voi yhdistää pelaamiseen myös opinnot tulevaisuutta silmällä pitäen - ja juuri ammattipelaajalle räätälöidysti.

Vaasan Palloseurassa pelaavaa Samu Alanko aloitti opinnot Haaga-Helian Jalkapalloilijan opintopolulla viime elokuussa.

- Kuulin tästä opiskeluvaihtoehdosta, kun JPY oli pukukoppivierailulla. Sen jälkeen tutustuin aikaisempiin juttuihin tästä opintopolusta. Ne herättivät omat kiinnostuksen, Alanko kertoo Jalkapallon Pelaajayhdistyksen verkkosivuilla.

Haaga-Helian Jalkapalloilijan opintopolku on koulutuskokonaisuus ja uraohjausohjelma, joka on suunniteltu tehtäväksi ammattiurheilun rinnalla. Mukaan voi tulla myös urheilu-uran päätyttyä.

Opintopolun ydin muodostuu uraohjauksesta, mentoroinnista sekä vahvasti työelämään linkittyvästä opiskelusta. Opintopolun aikana suoritettavien opintopisteiden määrä suunnitellaan oman tilanteesi mukaan. Opintoihin osallistuminen on mahdollista virtuaalisten etäyhteyksien kautta. Aikataulutettuja luentoja ei juurikaan ole.

25-vuotias Alanko ei ole lukion päättymisen jälkeen opiskellut. Nyt oli hyvä aika lisätä omaan ohjelmaan jalkapallon lisäksi myös opiskelua.

- Mielestäni on tärkeää aloittaa hyvissä ajoin miettimään uran jälkeistä elämää. Nyt kun pystyn jo pikkuhiljaa käynnistelemään opintoja, olen uran loppupuolella jo hyvässä vaiheessa siirtymään työelämään. Silloine ei sitten tarvitse miettiä enää niin paljon, että mitäköhän sitä nyt tekisi, Alanko pohtii.

Jalkapalloilijan opintopolku sopii erinomaisesti jalkapalloon keskittyvälle pelaajalle.

- Jalkapalloilijana on hyvin aikaa joukkueen ja omatoimisen harjoittelun välillä, niin miksi sitä ei käyttäisi hyväksi ja valmistautuisi uran jälkeiseen elämään. Opiskelut voi hoitaa omaan tahtiin, niin ne on helppo yhdistää jalkapalloarkeen.

Haaga-Heliassa jokainen opiskelija etenee omaan tilanteeseensa sopivalla tahdilla.

- Opinnot tehdään täysin omaan tahtiin etänä. Kursseilla on tietyt palautuspäivämäärät, johon mennessä pitää palauttaa kaikki palautettavat tehtävät. Useilla kursseilla on tallennettuja luentoja, joten kotoa opiskelu onnistuu helpommin ja mukavammin.

Alangon ensimmäiset kuukaudet opiskelun parissa ovat sujuneet hyvin.

- Olen saanut opiskeluni purkkiin jo tämän lukukauden osalta ennen kuin kausi päättyi. Näin pystyn nyt nauttimaan lomasta täysillä.

- Opiskelu on mennyt niin, että suunnilleen joka toinen päivä tuli tehtyä jotain, ja sitten vapaapäivinä vielä enemmän. Minulle tämä koulu on sopinut tosi hyvin, kun voin tehdä iltaisin treenien jälkeen tai aamulla ennen treenejä kouluhommia, Alanko kertoo.

Haku tammikuussa 2024 alkavaan koulutukseen päättyy ke 10.1.2024. Lisätiedot JPY:n verkkosivuilta alla olevan lähdelinkin kautta.

vko.25 // 21.6.2024
Lisää uutisia