AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.35 // 31.8.2023

Unelmien siivetkään eivät aina kanna ilman tukea - Unelmien kierros Veikkausliigassa sunnuntaina 3.9.

Unelmien siivetkään eivät aina kanna ilman tukea - Unelmien kierros Veikkausliigassa sunnuntaina 3.9.

Adiche Sabwele on matkalla kohti unelmiaan. (Kuva: Mira Lönnqvist)

Veikkausliigassa pelataan runkosarjan päätöskierroksella sunnuntaina 3.9. Unelmien kierros, jolla kerätään yhteistyössä SOS-Lapsikylän kanssa varoja heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastamisen tukemiseen.

Harrastaminen on arvokas asia, oli harrastus mikä tahansa ja monelle lapselle ja nuorelle harrastamiseen liittyy myös monenlaisia tavoitteita ja unelmia. Kuten toki kuuluukin olla. Jalkapallo tarjoaa unelmoinnille kenties rajattomimmat mahdollisuudet ja näitä unelmiaan kohti pyrkii joka päivä satoja miljoonia pelaajia ympäri maailman.

Adiche Sabwele on yksi unelmaansa toteuttavista jalkapalloilijoista ja pelaaja, joka on osan unelmistaan jo saavuttanutkin, mutta uusia tavoitteita on edessä – ja luonnollisesti myös uusia unelmia. "Adi" allekirjoitti viime joulun alla sopimuksen HJK:n P17-joukkueen kanssa.

- Aloitin pelaamisen EsPassa 2015 ja siirryin sieltä Honkaan ja edelleen HJK:n riveihin viime talvena. Sopimus HJK:n kanssa on varmasti tähän mennessä urani suurin saavutus, Adi kertoo.

Lajin pariin Adichen veti puhtaasti halu pelata.

- Ihan rakkaudesta lajiin halusin pelaamaan. EsPa:n joukkueessa minulla ei ollut sinne mennessäni kavereita valmiiksi. Vanhemmat auttoivat alkuun ja kuskasivat pari viikkoa harjoituksiin, mutta sen jälkeen olen treeneihin mennyt itse.

Koko ikänsä Espoossa asunut Adiche pääsi nopeasti sisään ympyröihin myös naapurikaupungissa HJK:n riveissä.

- Aika nopeasti sopeuduin ja paljon hyviä kavereita olen joukkueesta saanut. Olen osan kanssa aika lailla tekemisissä myös pelien ja harjoitusten ulkopuolella. Tuntuu aika mahtavalta olla HJK:ssa, kun kuitenkin aika alhaalta olen pelaamisen aloittanut.

Tavoitteita ja unelmia

Tänä syksynä Adiche Sabwele taistelee HJK:n P17-joukkueessa ikäluokan Suomen mestaruudesta. Tavoitteita nuorella hyökkääjällä on kuitenkin aseteltuna kuluvaa kautta pidemmällekin ja tähtäin miesten sarjoissa. Luontevin ratkaisu olisi Kakkosessa pelaavan HJK Klubi 04:n riveihin pääsy.

- Se olisi varmasti seuraava askel ja sitä kautta sitten isompiin ympyröihin. Ja ehkä sitten muutaman vuoden päästä ulkomaille, Adiche miettii.

Jalat pysyvät kuitenkin tiukasti maassa ja uralla on tarkoitus edetä askel kerrallaan. Adiche tietää hyvin, että oikotietä unelmiin ei ole.

- Miesten Kakkosessa ja Klubi 04:ssä kilpailu on kuitenkin jo paljon kovempaa. Siellä pitää olla koko ajan hereillä ja saada oma peli kulkemaan, sillä samasta pelipaikasta on kova kilpailu, Adiche toteaa seuraavasta tavoitteestaan.

Entäpä ne unelmat – niitäkin kun pitää olla.

- Jos nyt puhutaan tosiaan unelmasta, niin ehkä se olisi Hollannin liiga ja siellä joku iso seura kuten PSV Eindhoven tai Feyenoord ja sieltä sitten vaikkapa Englantiin, Ranskaan tai Espanjaan, Adiche maalailee haaveitaan.

Unelma myös Huuhkajissa

Melkoisena saavutuksena Adiche Sabwelelle voi jo nyt pitää poikien maajoukkueeseen pääsyä. Keväällä 16 vuotta täyttänyt Adiche oli mukana jo U15-poikien maajoukkuetoiminnan varsinaisesti alkaessa talvella 2021-22.

- Ensimmäinen maajoukkuekutsu oli todella iso juttu, se tuntui ihan uskomattomalta. Silloin jännitti, mutta tuntuu, että tämän vuoden aikana jännitys on aika lailla jäänyt. Pelaamme HJK:n kanssa kovia joukkueita vastaan ja maajoukkueen matkaan lähtökään ei sillä lailla enää jännitä.

- Uskon ja toivon, että jonain päivänä pääsen pelaamaan myös A-maajoukkueessa. Ilman muuta pääsy edustamaan Suomea myös miesten tasolla on yksi unelmistani, Adiche kertoo.

Suunta on joka tapauksessa edelleen oikea, sillä tällä viikolla julkaistussa U17-poikien maajoukkueen nimilistassa syyskuun Sveitsi-maaotteluihin komeilee mukana myös Adichen nimi.

Mutta kaikki etenee – jos on edetäkseen – askel kerrallaan ja Adichekin toteaa oppivansa koko ajan lisää ja samalla kehittyvänsä. Pieni muutos omaan pelaamiseenkin on tullut kuluvan vuoden aikana.

- Olen pelannut nyt enemmän laidassa Klubissa. Maajoukkueessa olen kuitenkin pelannut kärjessä kuten aikaisemmin muutenkin. Molemmat paikat kuitenkin käyvät hyvin, Adiche naurahtaa.

Valmis pelaaja Adiche ei missään nimessä koe vielä olevansa, vaikka suunta on ollut vahvasti ylöspäin viime vuodet.

- Nopeus ja räjähtävyys ovat varmaan ne minun vahvuuteni. Pallokosketuksessa on vielä parannettavaa ja vasenta jalkaa pitää vielä treenata paremmaksi.

Unelmille siivet SOS-Lapsikylän tuella

Adiche Sabwelen tarinasta tekee hiukan tavallisesta poikkeavan hänen taustansa. Jalkapallonkin harrastamisella on hintansa ja Adichen perheellä olisi tuskin ollut mahdollisuuksia suoriutua pojan harrastusmaksuista etenkään tason noustessa iän karttuessa.

Apu löytyi kuitenkin SOS-Lapsikylän lasten ja nuorten harrastamisen tukemiseen tarkoitetusta suorasta avusta. Adiche myöntää suoraan, ettei olisi jalkapalloilijana nykyisessä kohden matkaansa, ellei SOS-Lapsikylä olisi ollut hänen harrastamistaan tukemassa.

- Olen todella kiitollinen siitä tuesta, jota olen harrastamiseen ja maksuihin sieltä saanut. Ilman sitä olisi ollut todella vaikeaa päästä tänne saakka, Adiche sanoo.

Adiche muistuttaa samaan hengenvetoon, ettei hän ole mikään harvinainen poikkeus. Harrastamisen hinnasta on julkisuudessa puhuttu viime aikoina paljon ja monelle perheelle on taloudellisesti vähintäänkin haastavaa tukea lastensa harrastuksia täysipainoisesti.

- On tosi tärkeää, että SOS-Lapsikylä pystyy tukemaan tarvittaessa harrastamista. On paljon lapsia, joilla on samanlainen tausta kuin minulla, eikä välttämättä mahdollisuutta harrastaa ilman tukea. Tämän tuen avulla unelmista voi tulla totta, Adiche painottaa.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros sunnuntaina 3.9. on myös Unelmien kierros, joka on Veikkausliigan ja SOS-Lapsikylän yhteistyön tulos. Unelmien kierroksen aikana kannustetaan kaikkia katsomoihin tukemaan omaa joukkuettaan ja osallistumaan keräykseen, jonka tuotoilla tuetaan heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastamista. Jokaisella on mahdollisuus osallistua keräykseen osoitteessa www.unelmienkierros.fi. Tämän lisäksi tukea voi lahjoittaa MobilePaylla numeroon 40331 sekä tekstiviestillä SOS numeroon 16155.


vko.20 // 15.5.2024
Lisää uutisia