AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.34 // 25.8.2023

​Ruutu+ asiantuntija Mika Hilander: "Jos putoamisuhkaa ei olisi, mitä pelattavaa häntäpään joukkueilla olisi?"

​Ruutu+ asiantuntija Mika Hilander: "Jos putoamisuhkaa ei olisi, mitä pelattavaa häntäpään joukkueilla olisi?"

"Hila" tietää Veikkausliigassa säilymisen merkityksen. (Kuva: Juha Tamminen)

Veikkausliigan ratkaisuhetkien lähestyessä kovia ratkaisuja tehdään myös valmennuspuolella. Viime päivinä on uutisoitu useammankin liigaseuran muokanneen valmennustaan.

Tämän hetken sarjataulukon viidestä viimeisestä joukkueesta neljän valmennus on muuttunut: Ilves, FC KTP ja IFK Mariehamn ovat vaihtaneet päävalmentajan ja myös FC Hakan valmennustiimissä tehtiin muutoksia. Viimeisimpänä joukkoon liittyi perjantaina päävalmentajaa vaihtanut AC Oulu.

– Tämä kertoo siitä, millaisilla panoksilla nyt pelataan. Kovat panokset näkyvät kovina päätöksinä, arvioi Ruutu+ asiantuntija ja entinen legendapelaaja Mika Hilander.

– Pitää muistaa, miten vaikeaa Ykkösestä on nousta takaisin Veikkausliigaan. Tätä voidaan kysyä vaikka TPS:lta tai nykyseuroista esimerkiksi Hakalta. Pahimmassa tapauksessa voi paluuseen mennä todella pitkä aika. Ykkönen on kova sarja: kulut ovat kovat ja tulot pienemmät. Tämä on varmasti ollut mielessä, kun päätöksiä on tehty – Veikkausliigassa halutaan todella pysyä, painottaa Hilander.

Yhteensä kuusi seuraa on vaihtanut pääkäskijää kauden aikana. KuPS teki ratkaisunsa jo kauden alussa, HJK heinäkuussa. Näissä tapauksissa oli kyse oletetuista kärkiseuroista ja mestaruustaistelusta. Viime päivien uutisoinnit kertovat sen sijaan Veikkausliigapaikan merkityksestä seuroille tänä päivänä.

– Jos putoaminen tulee, tulot vähenevät ja pelaajisto menee yleensä uusiksi. Uudelleen rakentaminen on iso haaste, Hilander muistuttaa.

– Tässä nähdään myös se, miten iso asia putoamisuhka on. Jos sellaista ei olisi, mitä pelattavaa häntäpään joukkueilla olisi? Tuskin olisi samanlaista trafiikkia myöskään valmennuspuolella ollut kuin nyt. Korostan vielä: historia on näyttänyt, miten vaikeaa alhaalta on tulla takaisin.

Paljon nähnyt ex-maalivahti ja Ruudun katsojia näkemyksillään hemmotteleva Hilander odottaa vesi kielellä runkosarjan kahta viimeistä kierrosta. Taistelua käydään monella rintamalla.

– Kärkitaistelu käy kuumana, paikasta kuuden joukkoon tapellaan ja häntäpää on todella tasainen. Ulkopuoliselle seuraajalle kokonaistilanne Veikkausliigassa on todella kutkuttava. Seurattavaa ja jännitettävää riittää jokaiseen peliin, "Hila" ennakoi.

Viikonlopun kierros alkaa perjantaina ottelulla VPS vastaan Juha Malisen johtama FC KTP. Lauantaina kohtaavat FC Inter ja FC Lahti sekä SJK ja nyt Jimmy Warghin käskyttämä IFK Mariehamn. Sunnuntaina pelataan ottelut FC Haka-KuPS, FC Honka-Ilves sekä Ruutu+n studio-ottelussa AC Oulu-HJK, jossa kotijoukkueen valmennuksesta vastaavat Rauno Ahonen ja JP Savolainen.

Ruutu+ näyttää kaikki kierroksen ottelut suorina lähetyksinä.

Lisää uutisia