AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.30 // 28.7.2023

Ilves tehnyt töitä maalinteon eteen – ”Siihen on laitettu paukkuja”

Ilves tehnyt töitä maalinteon eteen – ”Siihen on laitettu paukkuja”

Ilveksen maalijuhlat ovat jääneet viime aikoina vähiin. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilves jatkaa kauttaan perjantaina, kun se saa kotikentälleen vastaansa vahvassa vireessä olevan VPS:n. Ilveksen perisyntinä on viime aikoina ollut maalinteko.

Maalittomuuden takana olevia syitä voi olla useita, mutta ainakin laadukkaisiin viimeistelytilanteisiin joukkue on edellisissä kolmessa ottelussaan päässyt, vaikka on jäänyt niissä maaleitta. Viime viikon vierastappiossa HJK:a vastaan Ilves vei maaliodottaman nimiinsä ja kotijoukkueen maalilla Jesse Öst joutui torjumaan Adam Larssonin ja Santeri Haaralan hyviltä sektoreilta lähteneet laukaukset. Lisäksi toisella jaksolla nähtiin mm. Veikkausliiga debyyttiään tehneen Méry Traorén toimesta laadukas vapauttava syöttö boksissa Djair Parfitt-Williamssille ja Sebit James Ngor oli senttien päässä ohjata pallon sisään aivan maalin edustalla.

Pienen pienistä marginaaleista on Ilveksen maalinteko ollut kiinni ja onnistumisten tuoman itseluottamuksen metsästys jatkuu jälleen harjoituskentällä.

- Toki aina kun pettymyksiä peleissä tulee, niin se vetää hetkeksi mielen maahan itse kullakin. Ehkä se näkyy vielä sen palauttavan päivän ja silloin vielä keräillään itseämme, mutta joukkue on erittäin hyvin koko kauden ajan kasannut itsensä pettymysten jälkeen ja meininki harjoituksissa on hyvä. Kaikki sen tiedostaa, että maalinteko on ollut meille haaste. Siihen on laitettu paukkuja, että saataisi paljon toistoja eniten maalintekosektoreilla oleville pelaajille ja löydetään erilaisia tapoja päästä mahdollisimman laadukkaisiin maalintekopaikkoihin, Ilveksen apuvalmentaja Joni Lehtonen miettii seuran sivuilla.

- Ongelma tiedostetaan ja sitä yritetään ratkaista, sitähän valmentaminen isossa kuvassa on. Samalla vahvistetaan sitä mikä meillä toimii ja yritetään entistä vahvemmin nojata siihen, että pystytään puolustamaan hyvin.

Vaikka maalinteko tökkii tällä hetkellä, niin Ilveksen pelaamisessa on myös hyviä elementtejä.

- Esimerkiksi HJK:ta vastaan meidän tilanteenvaihtopelaaminen oli hyvää ja päästiin niistä tilanteista suunnitellusti päättämään hyökkäyksiä. Sitten kun saadaan positiivinen kierre, onnistumisia niin yksilöille kuin joukkueena, se alkaa kantamaan. Ja päinvastoin, kun onnistumisia ei tule, niin se lisää tuskaa ja siitä voi seurata tietynlaista pakottamista ja ahdistumista. Sitä tässä yritetään kääntää ja pelaajat on vastanneet tilanteeseen hyvin. Kyllä tässä uskottava on (tulosten kääntymiseen Ilveksen hyväsi), ja jos katsoo tilastoa, niin esimerkiksi HJK:a vastaan oltiin maaliodottamassa heitä edellä. Nyt täytyy vain nämä hyvät asiat realisoida pisteiksi, kertoo Lehtonen.

HJK-ottelussa Ilves-debyyttinsä tehnyt 19-vuotias malilaishyökkääjä Traoré pääsi vaihdosta peliin, kun Ilves reagoi takaiskumaaliin lisäämällä hyökkäysuhkaa. Keltavihreiden tuore hyökkääjä vahvistus yllätti jopa valmennuksen erityisesti yhdellä taidonnäytteellään.

- Superlaadukkaan paikan pystyi luomaan Djairille ja näytti vähän sellaisia ominaisuuksia, että ei mekään osattu niitä odottaa. Harjoituksissa hän on ollut enemmän 'boksipelaaja', joka hyvällä prosentilla on siellä mihin pallot putoilee ja pystyy viimeistelemään niin päällä kuin jalalla. HJK:a vastaan nähtiin, että löytyy myös yllätyksellisyyttä maalipaikan luomiseen ja se on aina tarpeellinen ominaisuus, että saadaan mahdollisimman laadukkaita paikkoja, tuumaa Lehtonen uuden hyökkääjävahvistuksen ensiesiintymisestä.

Ilves - VPS Ratinan Stadionilla perjantaina 28.7. kello 18.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lisää uutisia