AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.18 // 3.5.2023

​Saudeista saarelle – "Ehdin oppia Ronaldolta paljon"

​Saudeista saarelle – "Ehdin oppia Ronaldolta paljon"

Abdulfattah Asiri debytoi Grönvittissä vapunaattona. (Kuva: IFK Mariehamn)

IFK Mariehamnin saudiarabialaishyökkääjä Abdulfattah Asiri himoitsee uutta haastetta Veikkausliigassa.

Jos joku olisi tammikuussa sanonut Abdulfattah Asirille, että kesän kynnyksellä odottaisi siirto Saudi-Arabiasta Ahvenanmaalle, olisi asiaa uskonut tuskin kukaan. Kaikista vähiten Asiri itse.

Vielä tammikuussa Saudi-Arabian maajoukkueessa 32 ottelua pelannut hyökkääjä harjoitteli Al-Nassrin joukkueen mukana, kuten kahden edellisen kauden ajankin.

Vuosien aikana Asiri ehti tehdä Saudi-Arabian pääsarjassa kaikkiaan 28 maalia 153 ottelussa ja tarjoilla 31 maalisyöttöä.

Asirin peliaika Al-Nassrin riveissä oli kuitenkin tyrehtynyt. Merkittävimpänä syynä tähän voidaan pitää pelaajan hylkäämää jatkosopimustarjousta Al-Nassriin, jonka seurauksena joukkueen katseet kääntyivät muiden pelaajien suuntaan.

Asirin asemaa ei suinkaan helpottanut se, että yksi näistä pelaajista oli muuan Cristiano Ronaldo, yksi maailman kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista.

29-vuotias Asiri ei päässyt pelaamaan Ronaldon rinnalla saudijätin kokoonpanossa, mutta harjoituskeskuksessa ja päivittäisessä arjessa IFK Mariehamnin tuore hankinta eli ammattilaisjalkapalloilijan elämää portugalilaisen joukkuekaverinsa kanssa siinä missä muutkin.

– Olihan se aikamoista! Kun saat joukkuekaveriksesi Ronaldon kaltaisen pelaajan ja ymmärrät hänen kaikki saavutuksensa ja sitten hän onkin kanssasi harjoittelemassa ja näet hänen tekemistään...En voi kuvata sitä muuten kuin upeaksi ja ainutlaatuiseksi ajaksi, Asiri kertoo.

Millainen joukkuekaveri Ronaldo sitten on? Siihen Asiri on ainut henkilö Suomessa tällä hetkellä vastaamaan.

– Hän on mahtava. Ehdin oppia häneltä muutamassa kuukaudessa paljon.

Anna jotain esimerkkejä?

– Ensimmäisenä tulee mieleen sitoutuminen ja perusasioiden tekeminen niin hyvin kuin mahdollista. Jokaisessa toistossa, jokaisessa harjoituksessa ja joka ikinen päivä. Niitä oppeja on arvokasta kantaa mukana, listaa Asiri.

– Kaiken kaikkiaan Cristiano on tietenkin täysin erikoistapaus, mutta silti mielestäni vaatimaton siinä arjessa, jossa me kaikki olemme jalkapalloilijana. Se ajanjakso oli hieno kokea.

Ajat kuitenkin muuttuvat. Asiri halusi itselleen jotain uutta ja ennen kaikkea uutta alkua jalkapalloilijana.

Se jokin löytyi Suomesta ja Ahvenanmaalta.

– Kun mahdollisuus Euroopassa pelaamiseen tuli eteeni, päätin siihen mahdollisuuteen tarttua. Rakastan tätä uutta haastetta ja olen kiitollinen IFK Mariehamnille tästä mahdollisuudesta, painottaa Asiri.

Sen tarkemmin Asiri ei halua puhua lähdöstään Al-Nassrin riveistä, mutta rivien välistä on aistittavissa, ettei matkalipun ostamiseen kohti Suomea liity dramatiikkaa.

– Tämä kaikki on minulle erittäin hyvä vaihtoehto tässä vaiheessa uraani.

Asiri on asunut Maarianhaminassa viikon verran. Kulttuurierot kotimaahan ovat ymmärrettävästi melkoiset, mutta laitahyökkääjä linjaa hetkeään epäröimättä ikävöivänsä vain kahta asiaa.

– Perhettäni ja ystäviäni.

– Vastaavasti IFK Mariehamnin tarjoama lämpö, yhteisöllisyys ja perhemäinen arki ovat tehneet minuun äärimmäisen ison vaikutuksen. Täällä on hyvä olla! Kaikki ovat tehneet oloni niin tervetulleeksi, että en voi kuin nauttia tästä, lähettää Asiri terveisiään.

– Rehellisesti sanottuna en tiennyt Veikkausliigasta ja suomalaisesta jalkapallosta juuri mitään vielä tovi sitten, mutta Maarianhaminaan saapumisen jälkeen ymmärrykseni on kasvanut ja avartunut. On itsestään selvää, että haluan oppia myös lisää ja onnistua sopeutumisessani Veikkausliigaan.

Kotimaassaan Asirin tietävät kaikki. Suomessa ihmisten tietämys kasvanee sitä mukaan, kun hän kerää lisää peliminuutteja ja nousee Veikkausliigassa profiilipelaajien joukkoon.

Saudiarabialainen jalkapalloyhteisö otti Asirin siirron Suomeen ja Veikkausliigaan vastaan innokkain mielin.

– Ihmisten ydinviesti oli varmaankin se, että kaikki näkivät tämän hienoksi askeleeksi minun uralleni. Ja näin uskon itsekin. Nyt on minun vuoroni todistaa IFK Mariehamnille, että olin tämän mahdollisuuden arvoinen.

Moni Veikkausliigaa ja suomalaista jalkapalloilua seuraavaa saattaa ihmetellä Asirin siirron yhteydessä Saudi-Arabian ja Suomen välisen pelaajaliikenteen yhtälöä. Saudiarabialaiset pelaajat kun eivät ole Veikkausliigassa aivan jokavuotinen asia. Kun päälle lisätään se fakta, että Saudi-Arabian pääsarjassa pelaajien vuosikorvaukset kipuavat heittämällä miljoonaluokkaan, jää jäljelle yksi kysymys: Miksi Veikkausliiga?

Tähän kysymykseen avartavan vastauksen antaa Asirin pelaaja-agenttina toimiva Jonne Lindblom.

– Euroopassa pelaaminen on jotain aivan uutta saudiarabialaisille pelaajille. He kokevat sen ainutlaatuisena mahdollisuutena pelaajauralla, koska se maailma on täysin erilainen kuin mitä heillä on kotimaassaan. Ja vastaavasti he tietävät, että voivat myös palata kotimaahansa, kun Euroopassa pelaamisen suhteen kaikki tavoitteet on saavutettu, selvittää Lindblom.

– Kuten Asiri itse sanoi, tämä on hänelle upea mahdollisuus, jonka etenemistä seurataan Saudi-Arabiassa todella suurella mielenkiinnolla, sillä tämä voi avata ilmasiltaa Eurooppaan päin laajemminkin. Kyllä sieltä tulee minulle koko ajan kyselyjä, että mistä he voisivat seurata Asirin otteita Veikkausliigassa, Lindblom hymyilee.

Veikkausliigan ottelut ovat tästä kaudesta lähtien myös ulkomailla katsottavissa OneFootballin kautta.

Lisää uutisia