Lisenssijärjestelmä on tärkeä osa Veikkausliigaakin - näin se toimii
Lisenssipäätökset puhuttavat lähes vuosittain, mutta mistä on lopulta kyse?
Palloliiton seuralisenssipäällikkö Mikko Aitkoski avaa, kuinka lisenssimenettely etenee.
- Lisenssimääräysten ensimmäiseen lukuun on kirjattu, että lisenssijärjestelmän tarkoituksena on jalkapallo- ja futsaltoiminnan laadun parantaminen Suomessa. Palloliiton hallitus päättää, missä sarjoissa lisenssijärjestelmää käytetään ja hyväksyy kaikkien kilpailuiden lisenssimääräykset. Seurojen edustajat ovat mukana valmistelussa ja sarjakohtaisten vähimmäisvaatimusten määrittelyssä, Mikko Aitkoski kertoo.
Seuralisenssipäällikön tehtävänä on valmistella lisenssimääräykset Palloliiton hallitukselle sekä toimia lisenssiasioiden yhteyshenkilönä seurojen suuntaan. Lisenssikomiteoiden kokouksissa hän toimii sekä esittelijänä että sihteerinä. Lisäksi hän huolehtii siitä, että menettely etenee määräyksissä asetettujen aikataulujen mukaisesti ja auttaa seuroja tarvittaessa koko prosessin ajan.
Eri sarjojen lisenssipäätöksistä vastaavat itsenäiset lisenssikomiteat, joita on tällä hetkellä kolme. Yksi komitea käsittelee Veikkausliigan ja UEFA:n seurajoukkuekilpailujen lisenssit.
Toisen komitean vastuulla ovat Kansallisen Liigan, Miesten Ykkösen ja Naisten Ykkösen lisenssit. Lisäksi futsalilla on oma lisenssikomiteansa. Palloliiton hallitus nimittää lisenssikomiteoiden jäsenet.
– Lisenssikomitean jäsenillä on vuoden toimikaudet. Joukossa on etenkin oikeustieteellisen tutkinnon suorittaneita ja talousalan ihmisiä. Siitä on aina hyötyä, jos heillä on myös jonkinlainen kosketus jalkapalloon ja/tai futsaliin. Mukana ei kuitenkaan voi olla hallituksen jäseniä tai tiettyjen valio- ja lautakuntien jäseniä. Kaikkien jäsenten pitää ilmoittaa mahdollisista seurasidonnaisuuksistaan. Riippumattomuus on ehdoton asia. Lisenssikomiteoiden jäsenet kantavat isoa vastuuta.
Lisenssimääräykset julkaistaan hyvissä ajoin, jotta myös mahdollisilla nousijajoukkueilla olisi riittävästi aikaa valmistautua lisenssimenettelyyn.
Linssimääräyksissä on nimetty erikseen A- ja B-kriteerit. Mikäli A-kriteerit eivät täyty, mahdollisia seuraamuksia ovat lisenssin epääminen tai peruuttaminen, pisterangaistukset tai siirtorajoitukset. B-kriteerien kohdalla sanktiot ovat hieman lievempiä, sillä niiden perusteella ei voida jättää lisenssiä myöntämättä tai perua sitä. Pelaajasiirtojen rajoitukset, pistevähennykset ja sakkorangaistukset ovat sen sijaan mahdollisia, jos B-kriteereitä ei noudateta.
Mahdollisuus vähentää seuralta pisteitä myös seuraavan kauden kilpailuista lisättiin lisenssimääräyksiin kaudelle 2017. Muutos koskee pääasiassa kauden loppuhetkillä annettuja sanktioita.
– Meidän pitäisi välttää tilanne, jossa sarjatilanne voisi muuttua vielä juuri ennen viimeistä kierrosta tai pahimmillaan jopa vielä kauden päätyttyä. Siksi lähellä kauden loppua tapahtuvista rikkomuksista voidaan antaa sanktioita myös seuraavalle kaudelle.
Kansallisten sarjojen lisäksi myös kansainvälisiin peleihin osallistuvat joukkueet käyvät läpi erillisen UEFA-lisenssimenettelyn. Aitkosken mukaan se on osaltaan ohjannut myös kansallisten kriteerien kehittämistä. Lisenssimääräyksissä yhdistyvät UEFA:n sanelemat kansainväliset vaatimukset sekä yhteistyössä seurojen kanssa laaditut kansallisten sarjojen vähimmäisvaatimukset.
– UEFA:n lisenssimääräykset vaikuttavat vahvasti ylimpien sarjojen lisenssimääräyksiin. UEFA-lisenssimääräyksissä emme käytännössä voi soveltaa, joten pyrimme siihen, että ylimpien kansallisten sarjojen kriteerit ovat mahdollisimman lähellä UEFA:n kriteereitä. Haluamme, että europelipaikan saavuttaneet seuramme olisivat aina myös UEFA-kelpoisia.
Jalkapallossa seuraavan kauden lisenssimenettely käynnistyy tavallisesti lokakuussa, jolloin Aitkoski lähettää lisenssimääräykset, asiakirjavaatimukset, ohjeet ja aikataulut seuroille. Eri sarjojen lisenssiasiakirjojen palautuspäivät on porrastettu marraskuulle.
Lisenssimääräyksissä on määritelty myös takarajat, joihin mennessä lisenssikomiteoiden pitää tehdä päätöksensä. Veikkausliigan osalta takaraja on ennen joulua.
Menettelyn toinen vaihe käynnistyy lisenssien myöntämisen jälkeen. Kevään asiakirjojen osalta takaraja on pääsääntöisesti noin viikkoa ennen kauden alkua. Joukossa on kuitenkin muutamia poikkeuksia, kuten esimerkiksi kotikentän turvallisuussuunnitelma, joka seurojen pitää pääsääntöisesti palauttaa noin neljä viikkoa ennen ensimmäistä sarjaottelua.
– Lisenssejä myönnettäessä katseet ovat paljon menneessä ja siinä, että kaikki asiat on hoidettu vaaditulla tavalla. Kevään osiossa sen sijaan katsotaan enemmän eteenpäin ja varmistetaan, että alkavan kauden asiat ovat järjestyksessä. Esimerkiksi pelaajien lääkärintarkastukset tehdään vähän ennen kauden alkua.