AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.17 // 26.4.2021

FC Lahden Lassi Forss hamuaa lisävastuuta - "Pystyn pelaamaan Veikkausliigassa hyvällä tasolla"

FC Lahden Lassi Forss hamuaa lisävastuuta - "Pystyn pelaamaan Veikkausliigassa hyvällä tasolla"

Lassi Forss on valmis haastamaan kokeneemmat pelaajat. (Kuva: Juha Tamminen)

Lahtelaisen juniorituotannon helmi, 19 vuotta alkuvuodesta täyttänyt Lassi Forss, aloittaa FC Lahdessa jo kolmannen kautensa.

Nuorisomaajoukkueiden vakionimi on ehtinyt debytoida Veikkausliigassa jo kaudella 2019 ja on sittemmin pikkuhiljaa ottanut joukkueesta isompaa roolia.

Kausi 2019 meni Forssin osalta puhtaasti sisäänajossa. Forss harjoitteli liigajoukkueen mukana, mutta pelasi pääasiassa Lahden Reippaassa miesten Kakkosta ja joitakin pelejä myös Lahden A-junioreissa. Loppukaudesta 2019 Forss sai tulikasteensa liigapelissä, kun hän nousi avauskokoonpanoon SJK:a vastaan haastajasarjan ottelussa. Lisävastuuta tuli myös tappiollisessa Eurolopputurnauksen pelissä HJK:ta vastaan.

– Tuntui erittäin hyvältä debytoida. Vähän oli kyllä jalat puhki pelin lopussa, mutta se on normaalia. Voin myöntää, että jännitti pikkuisen – se on hyvä olla pieni jännitys ennen peliä, Forss tietää.

Kauden 2019 jälkeen valmennusvastuu Lahdessa vaihtui, kun Sami Ristilä jätti tehtävänsä ja hänen tilalleen palkattiin Zeneli. Viime kauteen lähdettäessä Forss oli ehtinyt nostaa omia osakkeitaan joukkueen sisäisessä rankingissa. Talvikaudella peliaikaa tuli hyvin ja otteetkin olivat lupauksia herättäviä. Sitten maailmantilannetta ravisteli koronaepidemia ja toiminta jalkapallon puolella laitettiin seisahduksiin. Liigakausi päästiin lopulta aloittamaan heinäkuussa, mutta Forssin hanat peliminuuttien suhteen kuivuivat.

Pelituntumaa täytyi ensin hakea Reippaan paidasta ja heinä-elokuun taitteessa Forss lähetettiin hakemaan kokemusta lainajaksolle Ykkösessä pelanneeseen MYPAan. Päävalmentajana Myllykoskella toimi Forssille ja FC Lahdellekin tuttu Ilkka Mäkelä.

Lainajakso MYPAssa sujui erinomaisesti. Pelistä toiseen Forss kellotti täysiä 90-minuuttisia ja sai kentän puolella itseluottamukselle elintärkeitä onnistumisia. Kaiken kaikkiaan vastuuta tuli yhteensä kahdeksassa Ykkösen ottelussa.

– Se vei minua eteenpäin paljon. Ykkösessä oli yllättävän hyvä taso. Siellä on entisiä liigapelaajia ja paljon nuoria pelaajia. Ei siellä helpolla päässyt todellakaan, Forss kertoo.

Piipahtaminen Ykkösen puolelle kannatti siinäkin mielessä, että loppukauden aikana vastuuta siunaantui myös liigan puolelle kolmessa ottelussa.

– Ne pelit menivät erittäin hyvin mielestäni. Varsinkin Honka-peli, jossa olin aika liekeissä, Forss hymyilee tyytyväisenä.

Tulevaan kauteen valmistautuminen on Forssin osalta sujunut mallikelpoisesti. Harjoitus- ja Suomen Cup -otteluissa Forss on päässyt pelaamaan paljon ja mikä tärkeintä – pelit ovat sujuneet duurivoittoisesti.

– Klubi-peli meni erinomaisesti. KTP-pelissä pelasin topparia, mutta ei siinä ollut ongelmia.

Lohkovaiheen päättäneessä vierasottelussa HIFK:a vastaan Forss oli epäonnen soturi, kun kotijoukkueen Jeremiah Streng pääsi irtautumaan hänen miesvartioinnistaan, ja tekemään ottelun ainoan osuman.

– HIFK-pelissä tuli se yksi virhe. Onneksi se tuli tähän aikaa kaudesta. Toivotaan, että se oli tämän kauden ainoa virhe. Vaikka tiputtiinkin Suomen Cupista, niin mieluummin otan sen virheen Cupissa kuin Veikkausliigassa, Forss miettii.

Lahden puolustuslinjan nimilistaa katsomalla on selvää, että jokaisen peliminuutin eteen saa tehdä töitä. Laitapuolustajan tontille on tyrkyllä esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Kari Arkivuo, Jean-Christophe Coubrounne ja Teemu Penninkangas, jotka kaikki ovat liigatasolle hyvin rutinoituneita pelimiehiä.

– Odotan paljon peliaikaa itselleni, että pääsisin kehittymään myös kentällä, eikä pelkästään treeneissä. Näen sen realistisena, että pystyn haastamaan "Kallua" ja "Kuprua" peliajassa. Se nähtiin jo viime kauden lopussa, että pystyn pelaamaan Veikkausliigassa hyvällä tasolla, Forss lataa itseluottamusta uhkuen.

Forssia on nähty enimmäkseen laitapuolustajan ja wingbackin rooleissa kummallakin puolella kenttää riippuen joukkueen sen hetkisestä tarpeesta. Laitahyökkääjän roolikin on hänelle tuttu, sillä MYPAssa hän pelasi pari peliä kyseisellä tontilla.

Mikäli Forss saisi itse päättää, pelipaikka löytyisi kentän vasemmalta puoliskolta, joka on hieman epätyypillinen vastaus oikeajalkaiselle pelaajalle.

– Vasen laitapakki tai wingback ovat suosikkipelipaikkani. Tykkään pelata enemmän vasemmalla, en oikein tiedä miksi. Maajoukkueessakin olen pelannut aina vasemmalla. Ehkä siinä on se, että pääsee leikkaamaan keskelle. Minulla on myös ihan hyvä vasuri, niin pystyy käyttämään sitäkin, Forss pohtii.

Lisää uutisia