AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.18 // 6.5.2019

Ennakko: VPS-HJK

Ennakko: VPS-HJK

VPS isännöi HJK:ta Vaasassa tiistaina.

HJK:lla on tiistaina sauma palata voittojen tielle Vaasassa. Kotijoukkue VPS hakee puolestaan kauden avausvoittoaan.

Ottelu tulee HJK:lle nopeasti vastaan. Se pelasi edellisen kerran perjantaina, kun Ilves asettui vastaan Töölössä. Helsinkiläiset hallitsivat ottelua hienokseltaan, mutta vaaralliset maalipaikat jäivät tulevaisuuteen. Niinpä tuloksena oli pistejako lukemin 0-0.

Positiivisinta antia ottelussa oli kotijoukkueen tiivis puolustuspeli eikä Ilves saanut hyökkäyspäässään käytännössä mitään aikaan. Vastaavasti sinivalkoisten oma hyökkäyspeli oli niin ikään hieman tahmeaa ja matalalla koko joukkueen voimin puolustanut Ilves pystyi pitämään Klubin parhaiden maalintekosektoreiden ulkopuolella.

Maalinteko onkin ollut Klubille haastavaa viime aikoina. Viimeisessä viidessä ottelussa täysosumia on kertynyt kolme.

– Kun ei voita pelejä ja tulee tasapelejä ja häviö, niin se on mentaalisesti kovaa. Mielestäni on tärkeää, että jokainen pelaaja pysyy positiivisena ja jatkaa harjoittelua, on keskittyneempi ja työskentelee kovempaa. Se on ainoa keino yrittää tehdä maaleja: työskentelemällä kovempaa, HJK:n keskikenttäpelaaja Harmeet Singh avasi maalinteon haasteita lauantain pelin jälkeen.

Klubilla on seitsemän ottelun jälkeen kasassa kymmenen pistettä, kun kahden voiton lisäksi saldona on neljä tasapeliä ja yksi tappio.

HJK ja VPS kohtasivat viime kaudella kolme kertaa. Klubi kuittasi näistä peleistä täydet yhdeksän pistettä maalierolla 8-1. Historian saatossa joukkueet ovat mitelleet paremmuudesta Veikkausliigassa 55 kertaa ja Klubi on jäänyt pisteittä vain kuudesti: voittoja on kertynyt peräti 37 ja tasapelejä 12. Vaasassa kohtaamisia on ollut 27, joista HJK on voittanut 14 ja kahdeksan kertaa on päädytty tasapeliin.

VPS:n viime kausi oli kohtalainen, kun joukkue sijoittui kuudenneksi. Eroa mitalisijoihin kertyi kuitenkin 17 pistettä. Varsinkin sesongin jälkimmäinen puolikas oli vaasalaisilta synkkä. 13 viimeisestä ottelusta kertyi ainoastaan yksi voitto.

"Vepsun" rivit elivät kohtalaisesti talven aikana. Viime kauden avainpelaajista uusien tuulien perään suuntasivat Juha Hakola, Douglas Caé, Aubrey David, Samu Volotinen ja Omar Jama. HJK:n tämän kauden hankinnoista Joonas Vahtera pelasi viime kaudella vajaat 900 minuuttia mustavalkoisten riveissä.

Siirtomarkkinoilla vaasalaiset suuntasivat katseet pääosin Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä kotimaan sisällä joukkueeseen siirtyivät vain Martti Haukioja (Ilves), Karl-Filip Eriksson(Närpes Kraft) ja Samba Sillah (FF Jaro). Ulkomailta haaviin tarttuivat Hampus Holmgren(Levanger FK, Norja), Alain Richard Ebwelle (Velez CF, Espanja), Jonas Häkkinen (Vancouver Whitecaps FC, Kanada), Martin Kompalla (SV Straelen, Saksa) ja Konstantinos Stavrothanasopoulos (IK Frej, Ruotsi).

Myös valmennuksen suhteen on tapahtunut muutoksia. Vaasalaisten valmennusryhmässä toiminut Jani Sarajärvi liittyi Klubin vahvuuteen. VPS kiinnitti Petri Vuorisen apuriksi Christian Sundin, joka oli jo viime vuonna joukkueen valmennusryhmässä, mutta toimi pääosin VPS J Akatemian päävalmentajana.

Vepsu aloitti kuluvan vuoden varsin mainiosti, kun joukkue oli Suomen Cupin B-lohkon toinen kolmen voiton myötä. Neljännesvälierissä VPS kaatoi Gnistanin jatkoajan jälkeen ja puolivälierissä FC Inter jäi jalkoihin maalein 2-1. Näin ollen joukkue kamppailee Cupissa vielä europaikasta, kun se on selvittänyt tiensä neljän parhaan joukkoon. Välierissä vaasalaiset kohtaavat IFK Mariehamnin.

Veikkausliigassa joukkue on sen sijaan vielä ilman voittoa. Avausottelussaan Vepsu hävisi FC Interille maalein 1-2, ja tätä on seurannut tasapelit Ilvestä, KPV:a, SJK:a ja FC Lahtea vastaan. Viiden ottelun saldona on siis neljä pistettä, mikä oikeuttaa toistaiseksi sarjataulukon kymmenenteen sijaan.

Klubin kokoonpanosta Vaasassa puuttuvat varmuudella pelikiellossa oleva Faith Obilor sekä Riku Riski ja Evans Mensah.

VPS:n päävalmentajan Petri Vuorisen mukaan alkukauden otteluissa on ollut paljon hyvää ja tasapelejä on turha jäädä murehtimaan.

- Olemme antaneet itsellemme mahdollisuuden voittaa jokaisessa pelissä. Kun voitto karkaa, harmittaa se paljon. Sitä ei auta jäädä miettimään tai murehtimaan, koska koko ajan tulee uusia pelejä. Olemme tehneet hyvin töitä ja valmistautuminen HJK-otteluun on ollut hyvää, Vuorinen kertoo.

Hän ei halua kommentoida HJK:n tilannetta.

- HJK on hävinnyt sarjan alussa vain yhden pelin ja sarja on erittäin tasainen. En halua liikaa keskittyä heidän tekemiseensä. Keskitymme omaan hommaamme ja kaikki energiamme on siinä. Jos vastustajalla on ollut vaikeaa ja pystymme iskemään siihen, niin hyvä. Meidän tehtävämme on kuitenkin keskittyä omaan tekemiseemme, jotta pystymme jatkamaan niitä asioita, jotka ovat menneet hyvin.

VPS:n alkukauden peleissä on ollut leimallista, että joukkue on pelannut jommallakummalla puoliajalla paremmin kuin toisella. Vuorisen mukaan Vepsulta vaaditaan hyviä otteita koko ottelun ajan, jotta avausvoitto on napattavissa tiistaina. Joukkue haluaa pitää johtoasemasta kiinni siihen päästessään.

- Menemme johtoon ottelun alussa niin kuin tähänkin asti ja pidämme siitä kiinni. Pelit ovat olleet todella tasaisia ja ne ovat ratkenneet pieniin asioihin. HJK pitää palloa aika paljon ja monet joukkueet ovat joutuneet otteluiden lopussa tosi matalalle heitä vastaan. Siinä pitää olla hereillä ja meidän pitää pystyä pelaamaan se koko 90 minuuttia. Haluamme ehjän pelin, vaikka se kuulostaakin kliseiseltä, Vuorinen sanoo.

Vepsun varmoja poissaolijoita ovat pitkäaikaispotilaat Aatu Kujanpää, Jesper Engström ja Juho Lähde. Loukkaantumisestaan toipunut kamerunilainen Alain Richard Ebwelle saatetaan nähdä huomenna ensimmäistä kertaa Veikkausliigakentillä.


VPS-HJK Elisa Stadionilla tiistaina 7.5. klo 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lähde: HJK:n verkkosivut, VPS:n verkkosivut
Lisää uutisia