AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.17 // 24.4.2018

HJK-lupaus: ”Nyt on aika panostaa tosissaan urheiluun”

HJK-lupaus: ”Nyt on aika panostaa tosissaan urheiluun”

Kuva: Juha Tamminen

Jo vaippaiässä ensimmäiset jalkapallo-oppinsa saanut HJK:n Eetu Vertainen tavoittelee ammattilaisuutta tosissaan.

Määrätietoinen, motivoitunut ja itsevarma ovat kolme adjektiivia, joilla Eetu Vertainen kuvailee itseään. Sanotaan että määrätietoisuuden näkee henkilön kävelytyylistä. Pitkin ja rehdein askelin etenevä, Kirkkonummelta lähtöisin oleva, Vertainen tukee tätä väitettä.

Lapsuudessaan Kirkkonummella Vertainen sai ensi kosketuksen jalkapalloon, lajiin, joka on määrittänyt nuoren miehen elämää, määrittäen edelleen. Ja omien toiveidensa puolesta määrittää vielä tulevaisuudessakin. Miehen neljästä sisaruksesta kolme harrastivat jalkapalloa ja perheen nuorimmaisen oli helppo lähteä harrastukseen mukaan.

– Olin muistaakseni neljävuotias kun isäni vaan tuli sanomaan, että tunnin päästä treenit. Olin toki aiemminkin jo pelannut vaipat päällä veljen treeneissä. Mutta nuo olivat ensimmäset oikeat treenit, Vertainen muistelee.

Vaikka miehellä ei lapsuudessa ollut muuta toiveammattia kuin jalkapalloilija, ei jalkapallo ollut yksinomaan hänen harrastuksensa.

– Harrastin lapsena myös telinevoimistelua. Tiedostin jo varhaisessa vaiheessa, että se on vain futista tukeva harrastus. Telinevoimistelu kokonaisvaltaisuudellaan loi minulle vahvan urheilullisen pohjan.

Perhe muutti Kirkkonummelta Espoon Haukilahteen nuorimmaisen ollessa 11-vuotias ja samalla seura vaihtui. Kotiseura Kyrkslätt Idrottsföreningenin (KyIF) ajat jäivät taakse ja Suomen mahtiseura HJK:n parrasvalot kutsuivat.

Vertainen pitää koulunkäyntiä tärkeänä, mutta tällä hetkellä elämässä voiton vie jalkapallo. Opinnot ovat tällä hetkellä hieman jääneet Pohjois-Haagan urheilulukiossa jalkapallon jalkoihin, mutta mies ei edes ajattele niiden keskeyttämistä.

– Kyllä koulun käynti on tärkeää, vaikka en sillä leipääni toivottavasti hanki. Mutta kunnialla suoritetaan loppuun.

Jatko-opiskelemaan mies ei suunnittele hakevansa.

– Nyt on aika panostaa tosissaan urheiluun kun on tähän asti jo päästy. Ja voihan sitä uran varrella sitten katsoa, jos vaikka valmentaminen kiinnostaisi. Jos kiinnostaa niin sitten kursseille.

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä, on helppo kysymys Vertaiselle. Vastaus on lyhyt ja ytimekäs: Ulkomailla ammattilaisena. Jälleen Vertainen omalla toiminnallaan alleviivaa yhden valitsemistaan adjektiiveista, nimittäin itsevarmuuden. Erityisesti terveen itsevarmuuden. Hän tajuaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja on tehnyt niiden pohjalta realistiset päätökset tulevaisuuttaan ajatellen.

– Suurimmat pelilliset vahvuuteni ovat kaksinkamppailupelaaminen sekä kyky luoda tilanteita. Välillä jopa tyhjästä. Kentän ulkopuolella olen henkisesti vahva sekä jatkuvasti kehittämässä itseäni.


FC Inter - HJK Veritas Stadionilla keskiviikkona 25.4. kello 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

vko.20 // 15.5.2024
Lisää uutisia