vko.26 // 28.6.2022

"Toivottavasti joukkueelle tulee tästä muisto" - FC Lahti väänsi itsensä cupin välieriin

Mikko Mannila toivoo cup-voiton kantavan eteenpäinkin. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Lahti eteni Suomen Cupin välieriin, kun Järvenpään Palloseura kaatui Hiihtostadionilla tiistai-illan trillerissä lukemin 2-1.

FC Lahti lähti otteluun uudessa komennossa ja se näkyi heti ottelun alussa. Nälkäinen lahtelaisryhmä vyöritti Järvenpään Palloseuran maalille ensimmäisen vartin aikana hirveällä paineella. Ensin Albion Ademi puski yli Hysen Memollan keskityksestä ja hetkeä myöhemmin Altin Zeqiri pelasi Chinedu Geoffreyn läpi. JäPS:n maalivahti Besart Mustafa kuitenkin torjui. Kolmas paikka tuotti tulosta ennen vartin täyttymistä. Memolla keskitti ja vapaaksi jäänyt Geoffrey jatkoi päällään pallon maalin nurkkaan.

Lahti jatkoi vyöryttämistä vielä maalin jälkeen. Parhaat paikat tulivat Kevin Kouassivi-Benissanille, mutta JäPS kesti Mustafan torjunnoilla ja pienellä onnella. Juomatauon jälkeen vierailija sai hieman pelistä otetta.

Jakson puolivälin jälkeen JäPS sai puolittaisen paikan. Lahden maalivahti Antonio Reguero tuli voimalla päin Joakim Ärilää. Ottelun erotuomaristolla ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin ajaa Reguero pihalle suoralla punaisella ja viedä pallo pilkulle. Lahti joutui vajaalle ja käyttämään yhden vaihdon Joona Tiaisen tultua maalille. Tino Palmasto ampui rangaistuspotkun varmasti ohi Tiaisen ja tasoitti ottelun.

Jakson lopussa Lahti menetti hallinnan ja oli pienessä kaaoksessa pelatessaan alivoimalla. JäPS loi kaksi maukasta maalipaikkaa. Ensin Alieu Ceesay puski Hassan Sesayn kulmapotkun riman kautta yli ja hetkeä myöhemmin Martinos Christofi blokkasi viime hetkellä Herkko Kuosan laukauksen. Tauolle siirryttiin kutkuttavassa 1-1-tilanteessa.

Myös toinen jakso oli värikäs ja tapahtumarikas. Lahti sai jälleen otetta, mutta peli aaltoili päästä päähän. Tunnin kohdalla Sesay keskitti ja Ville Ahola pääsi tälläämään. Tiainen torjui eteensä ensimmäisen yrityksen ja Alan Henrique siivosi viime hetkellä irtopallon väljemmille vesille. Noin 20 minuuttia ennen loppua Henrique ja JäPS:n Reza Heidari törmäsivät Lahden rangaistusalueella ja pallo vietiin toistamiseen pilkulle. Tino Palmasto ampui, mutta veto karkasi lähelle Salpausselän Seisaketta ja tällä kertaa onni oli Lahden puolella.

Viimeiset 20 minuuttia Lahti haki voittoa tosissaan, eikä jäänyt alivoimalla odottelemaan rangaistuspotkukilpailua. Macoumba Kandji pelasi paikan Arlind Sejdiulle, mutta Mustafa venyi Sejdiun yrityksen kulmaksi. Viimeisellä vitosella Sejdiulle tarjottiin jälleen sankarinviittaa, mutta tällä kertaa kulmapotkun jälkitilanteessa nopeasti lähtenyt laukaus meni niukasti ohi.

Lahti kuitenkin onnistui kairaamaan voiton vielä lisäajalla. Hysen Memolla antoi vapaapotkun ja Kandji tiputti pallon Henriquelle. Henrique pääsi tälläämään pallon lähietäisyydeltä voimalla sisään ja Lahden johtoon. Lahtelaisten maalin johto kesti lisäajan loppuun ja näin ollen mastokaupungin ylpeys nappasi paikan Suomen Cupissa neljän parhaan joukkoon.

Ottelun jälkeen tuore päävalmentaja Mikko Mannila kuvaili viime päiviä unohtumattomiksi. Mannila totesi, että ottelu oli urheiludraamaa ja kilpaurheilua parhaimmillaan. Hänen mukaansa Lahdella oli ensimmäisen jakson lopussa kentällä kaaos, mutta joukkue keräsi itsensä ja keskitti tunteensa parempiin asioihin.

– Kolmen neljän päivän aikana on tapahtunut sellaisia asioita, joita ei voi unohtaa. Tämä ottelu menee siihen samaan. Jouduin psyykkaamaan myös itseäni, että pysyn rauhallisena. Ottelussa oli viihdedraamaa ja kilpaurheilua parhaimmillaan. Alussa keskityimme omaan tekemiseemme ja se näkyi. Punaisen kortin jälkeen meille tuli kaaoshetki ja tunteet kuumenivat. Fiksut ihmiset osaavat kuitenkin käsitellä sen ja saimme tunteen kanavoitua perempiin asioihin. Päätimme, että teemme tästä meidän päivämme.

- Tämä oli monivivahteinen peli ja toivottavasti joukkueelle tulee tästä muisto. Vaikka tässä on vain yksi henkilö vaihtunut, on tämä kuitenkin meidän ensimmäinen yhteinen kokemus, Mannila tiivisti.