AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.25 // 25.6.2022

"Nyt on hyvä momentum käsillä" - urheilijan ammatin asemaan ja edellytyksiin haetaan parannuksia

"Nyt on hyvä momentum käsillä" - urheilijan ammatin asemaan ja edellytyksiin haetaan parannuksia

Panu Autio uskoo asioiden nyt etenevän hyvällä yhteistyöllä. (Kuva: Juha Tamminen)

Urheilijoiden toimentuloturvan ja yleensä sosioekonomisen aseman osalta kaivataan parannuksia ja sellaisia on nyt myös näköpiirissä JPY:n toiminnanjohtaja Panu Aution mukaan.

Liikuntapoliittinen koordinaatioelin on päättänyt asettaa alatyöryhmän, jonka tehtävänä on selvittää urheilijoiden toimeentuloturvaan liittyviä kysymyksiä. Työryhmä tarkastelee mm. urheilijoiden työttömyysturvaa ja koulutuksen aikaisia etuja. Toimeentuloturvaan liittyvät kysymykset koskettavat varsinkin työsuhteessa olevia urheilijoita, joista lähes kaikki ovat tällä hetkellä joukkueurheilijoita Suomessa. Alatyöryhmän tulee ottaa myös huomioon yksilöurheilijoiden sosioekonominen asema osana kokonaisuutta.

Olympiakomitean tavoitteena on huippu-urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantaminen niin, että se on yhdenvertainen muihin ammatteihin verrattuna. Tavoitetta edistetään tiiviissä yhteistyössä urheiluyhteisön, keskeisten ministeriöiden ja poliittisten päättäjien kanssa. Tavoitetilana on, että suomalainen huippu-urheilujärjestelmä mahdollistaa urheilun ammattina sekä urheilun ja opiskelun/työn yhdistämisen siten, että kansainvälinen menestyminen on mahdollista.

Mukana työryhmässä on Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Panu Autio.

- JPY:n nykyisessä strategiassa urheilijan ja jalkapalloilijan ammatin arvostuksen nostaminen on nostettu tärkeimmäksi asiaksi. Siihen liittyy olennaisesti se, että urheilijoiden sosioekonomista asemaa Suomessa parannetaan yleisesti ja esimerkiksi työttömyys- tai eläketurvan osalta päästään yhdenvertaiseen asemaan muihin työntekijöihin nähden. Myös aikuiskoulutustuen mahdollistaminen ammattiurheilijoille, siinä missä minkä tahansa muun ammatin harjoittajalle, tukisi urheilijoiden urasiirtymiä ja mahdollisuuksia opiskella ja kouluttautua seuraavalle uralle peliuran ohessa tai sen jälkeen, Autio toteaa Pelaajayhdistyksen verkkosivuilla.

Varsinkin korona-aikana urheilijoiden sosioekonominen asema herätti paljon keskustelua.

- JPY:n nykyinen strategia ja visio #ammattinajalkapallo nuijittiin valmiiksi 2019 lopulla ennen kuin koronasta oli tietoakaan. Pandemian aikana urheilussa nähtiin lomautuksia ja palkanmaksun keskeytyksiä sekä -leikkauksia mikä teki kouriintuntuvasti näkyväksi se, että urheilijoilla ei esimerkiksi ole mahdollisuutta saada ansiosidonnaista työttömyysturvaan kuten käytännössä kaikilla muilla työntekijöillä Suomessa.

- Toivottavasti tämän uuden työryhmän työstä seuraa konkreettisia muutoksia ja parannuksia. Asiaa on selvitetty ennenkin, mutta olen tämän ryhmän ja ajan suhteen hyvin toiveikas.

Autio korostaa, että koko urheiluyhteisön on oltava yhteisessä rintamassa viemässä urheilijan asemaa parempaan suuntaan.

- Näen äärimmäisen tärkeänä, että urheilijat ja urheiluväki pitää yhtä tämän tyyppisissä kysymyksissä. Olen iloinen, että urheilijoiden järjestäytyminen on ottanut merkittäviä askelia Suomessa viimeisen vuoden aikana Joukkueurheilijat ry:n ja Yleisurheilijat ry:n perustamisen myötä. Myös jääkiekon pelaajayhdistyksen SJRY:n kanssa jo pitkään jatkunutta hyvää yhteistyötä on tiivistetty. Joukkueurheilijoiden ja yksilöurheilijoiden tilanne on hieman erilainen, mutta molempien tilanteessa on paljon petrattavaa ja yhteistyö urheilijoiden kesken on toiminut hyvin.

- Keskusteluyhteys Olympiakomiteaan on myös loistava ja on hieno, että Olympiakomitea on tehnyt strategiaansa kirjauksia liittyen urheilijan ammattilaisuuteen liittyen. Meillä on nyt hyvä momentum käsillä ja loistava mahdollisuus yhdessä parantaa urheilijan ammatin asemaa ja edellytyksiä Suomessa.

Lisää uutisia