AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC KTP FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK
vko.07 // 20.2.2021

​Jari Litmanen 50 vuotta ‒ "Halu pelata oli olemassa"

​Jari Litmanen 50 vuotta ‒ "Halu pelata oli olemassa"

"Litti" mestarina viimeksi jääneen ottelunsa jälkeen. (Kuva: Juha Tamminen)

Jari Litmanen, Kuningas, täyttää lauantaina 20. helmikuuta 50 vuotta. Vertaansa vailla olevan uransa hän päätti Suomen mestaruuteen – joskaan ei tiennyt vielä silloin uran päättyvän.

Litmasen saavutukset Euroopan kentillä ovat kaikkien tiedossa. Uraan mahtuu myös komea määrä otteluita Veikkausliigassa ja seuralistakin on mittava: Reipas, HJK, MYPA, FC Lahti ja viimeisenä uudestaan HJK.

Litmanen pelasi viimeisen virallisen ottelunsa 2011 lokakuussa HJK:n päättäessä kautensa mestaruusjuhliin, mutta halu olisi ollut jatkaa.

‒ Itse asiassa aloin harjoittelemaan normaalisti joulukuussa, mutta oikean jalan kierukka meni katki uudenvuodenpäivänä juoksuharjoituksissa. Minulla oli talvi kuntoutusta. Minä kävin HJK:n harjoituksissa pari viikkoa, mutta se ei tuntunut hyvältä, Litmanen kertoi medialle järjestämässään tiedotustilaisuudessa syntymäpäiviensä alla.

- Kuntoutin jalkaa 2012 ja 2013 ja kyllä siitä hyvä pikkuhiljaa tuli, mutta liigajoukkueen harjoitukset jäivät. Tuskin olisin käynyt harjoituksissa, jos olisin tiennyt, että se oli viimeinen otteluni. Halu pelata oli olemassa. Sanoin HJK:lle, että tulen sitten, kun polvi on kunnossa, mutta se ei tuntunut silloin sataprosenttiselta.

Kuningas sai kuitenkin kruununsa myös kotimaan kentillä, sillä Suomen mestaruus oli Litmaselle uran ensimmäinen.

Oman pelaajauran jälkeen Litmanen on ollut mukana Palloliiton toiminnassa, mutta haluja seuravalmennukseenkin löytyy.

‒ Valmentaminen kiinnostaa, mutta se on hyvin sitova homma. Toistaiseksi sellaista yhtälöä missä kaikki saisi yhdistettyä ei ole ollut. Minä olin neljä vuotta liitossa ja näin mitä kaikkea siihen kuuluu, oli kiva tehdä nuorten pelaajien kanssa töitä. Ei niinkään se tulos vaan se polku, mikä oli avartavaa.

- On eri asia olla mukana maajoukkueessa kuin seurajoukkueessa. Seuratoiminta on jokapäiväistä, maajoukkue on kolme-neljä päivää kuukaudessa ja sitten tulee sellaisia kuukausia, että ei ole mitään toimintaa. Kyllä valmentaminen kiinnostaa, mutta mihin suuntaan. Kysymys tulee missä aloittaa ja kenen kanssa. En sanoisi, että en rupea valmentamaan, mutta se on hyvin sitova juttu, Reippaan juniorivalmennuksessa nytkin mukana oleva Litmanen muistuttaa.

Veikkausliiga onnittelee Jari Litmasta merkkipäivän johdosta.

Lisää uutisia