FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.37 // 18.9.2020

Keeneyn ja Kankkusen jaettu valmennusvastuu toiminut hyvin – ”Meillä on hyvä dialogi”

Keeneyn ja Kankkusen jaettu valmennusvastuu toiminut hyvin – ”Meillä on hyvä dialogi”

Teemu Kankkunen ja Mike Keeney ovat luotsanneet HIFK:ta menestyksekkäästi. (Kuva: Juha Tamminen)

HIFK siirtyi heinäkuun loppupuolella uuteen aikaan kolmannen Veikkausliigakierroksen jälkeen, kun edustusjoukkueen valmennusvastuu siirtyi Mike Keeneylle ja Teemu Kankkuselle.

Järjestely, jossa joukkueella ei ole yhtä päävalmentajaa, vaan vastuu jaetaan kahden henkilön kesken, ei vielä ole kovinkaan yleinen jalkapallossa. Parin kuukauden yhteistyön jälkeen jaettu vastuu valmentajien välillä on muuttunut yhä helpommaksi.

– Tämä jaettu valmennusvastuu on ollut tälle kaudelle ainutlaatuinen asia. Se on uusi ja erilainen asetelma, mutta olemme pystyneet tekemään hyvää yhteistyötä keskenämme. Jaamme "Teman" kanssa ajatuksia, joita sitten lähdemme toteuttamaan kentällä. Pelaajat ovat hyvin omaksuneet tämän työskentelytavan ja ne pelitaktiikat, joita käytämme. Mitä pidemmälle kausi on edennyt, sitä luonnollisemmaksi on myös jaettu valmennusvastuu muuttunut, Keeney sanoo HIFK:n sivuilla.

Keeney ja Kankkunen olivat tehneet yhteistyötä jo pidemmän aikaa, sillä molemmat toimivat kakkosvalmentajina edellisessä valmennustiimissä. Suurin muutos aiempaan on Keeneyn mukaan ollut päivittäisessä arjessa.

– Teimme tietysti yhteistyötä myös talven ja kevään aikana, mutta silloin meillä oli omat roolimme. Keskustelemme nyt paljon enemmän taktiikasta ja harjoitusten sisällöstä keskenämme. Suurin kolmannen ottelun jälkeen tehty muutos on, että käymme läpi pelitaktiikkaamme enemmän vastustajakohtaisesti nykyään. Meillä on hyvä dialogi "Teman" kanssa, ja yhteistyötä on todella helppo tehdä, hän kertoo.

Keeney kantaa suurempaa vastuuta harjoituksissa, ja Kankkunen johtaa puolestaan joukkoja ottelupäivänä. HIFK:ssa vuodesta 2010 lähtien eri rooleissa toiminut Kankkunen kertoo, että lopulliset päätökset tehdään yhteisymmärryksessä eri vastuualueista huolimatta.

– Pääsuunnat ovat harjoitus- ja otteluvastuut, mutta keskustelemme näistä asioista ja pyrimme tekemään sellaisia päätöksiä, joihin molemmat yhtyvät. Nopeita päätöksiä vaativissa tilanteissa olemme sitten vastuualueen perusteella määritelleet sen, kummalla on se viimeinen sana. Yhteistyö on koko ajan mennyt helpommaksi, kun jaettu valmennusvastuu ja roolit muuttuvat luonnollisemmiksi sitä mukaa kun yhteistyötä on tehty enemmän, hän sanoo.

Valmentajat vuorottelevat myös otteluihin liittyvien haastatteluiden ja medialle annettavien lausuntojen osalta.

– Muutamia esimerkkejä maailmalta on olemassa tämäntyyppisestä järjestelystä. Meillä on päädytty tähän ratkaisuun, ja tulosten puolesta on varsin hyvin mennyt. Voi olla, että enemmän ja enemmän mennään tähän suuntaan jalkapallossa tulevaisuudessa, että pelissä ja harjoittelussa on eri aihealueita, joista tietty spesialisti on vastuussa. Meillä esimerkiksi Risto (fysiikkavalmentaja Risto-Matti Toivonen) hoitaa fysiikkapuolta, sillä hän on sen alan ammattilainen. Fyysiseen harjoitteluun liittyvissä asioita me kuuntelemme aina häntä, Kankkunen jatkaa.

HIFK:n pelit jatkuvat lauantaina, kun se isännöi IFK Mariehamnia. Ottelu Bolt Areenalla alkaa kello 17.00.

Lisää uutisia