FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KPV KuPS RoPS SJK VPS
vko.23 // 15.6.2019

​HJK:n huoltajan pesti sisältää muutakin: "Enhän minä sinne vaan sen takia mennyt"

​HJK:n huoltajan pesti sisältää muutakin: "Enhän minä sinne vaan sen takia mennyt"

Boris Wistuban pesti HJK:ssa kattaa muutakin kuin huoltajan hommat.

Wistuba aloitti tammikuun 1. päivä HJK:n huoltajana. Siitä asti hän on hoitanut Klubissa tuttuja huoltajan hommia, kuten täyttänyt vesipullot, pessyt pyykit ja hoitanut varusteet.

Tehtävänkuva työnsopimuksessa on huoltaja, mutta Wistuban pesti pitää sisällään paljon muutakin. Uefan A-valmentajatutkinnon suorittanutta miestä kuunnellaan myös valmennuksellisissa asioissa. Wistuba on toiminut urallaan Veikkausliigassa apuvalmentaja FC Hongassa, jossa hän työskenteli kaikkiaan 12 vuotta.

Kun hän vaihtoi EPS:n valmennuspäällikön tehtävät HJK:n huoltajan pestiin, Wistuba tiesi, etteivät hommat Klubissa ole vain ns. huoltajan perushommia.

- Enhän minä sinne vaan sen takia mennyt. Kyllä minut sinne haluttiin siksikin, että esimerkiksi ulkomaalaisten kanssa voi kommunikoida. Että siinä on joku, joka saa auttaa ja pistää heidän ajatuksensa oikeille raiteille, Wistuba kertoi.

Wistuban kielitaito korostuu siksikin, että hän voi auttaa ulkomaalaispelaajia, joiden englannin kielen taito ei ole paras mahdollinen. Hyvänä esimerkkinä on seuraan täksi kaudeksi liittynyt meksikolaiskärki Marco Bueno.

- Kyllä sitä taktista puolta joudun käymään hänen (Buenon) kanssaan läpi.

Wistuba ehti tottua toimenkuvaansa FC Hongassa ja PK-35 Vantaassa, jossa hän työskenteli entistä valmentajapartneriaan Shefki Kuqia auttaen. HJK:ssa hän tekee nytkin sitä mitä parhaiten osaa: ottaa ihmiset huomioon ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

- Olen aina ollut sellainen tiimipelaaja, ja ehkä jostain Pasilan ajoilta ollut tällainen jengijätkä. Tykkään kuulua ryhmään. Silloin kun itselläni on vähän huonompia aamuja, lähtökohta on se, että heität muutaman icebreakerin heti aamuun ja "ammut muutaman jätkän alas" ja sytytät ne siihen. Pistät kahvit pannuun ja lähdetään tekemään taas hyvää arkea siitä päivästä.

Kyseessä on tietenkin vertauskuva. Wistuba tunnetaan jalkapallopiireissä tyyppinä, jonka kanssa on helppo saada keskustelu aikaiseksi.

Toistaiseksi aika HJK:ssa on ollut Wistuballe antoisaa.

- Olen viihtynyt tosi hyvin. Pelaajien kanssa on ihan törkeän siistiä. Kun lähden EPS:sta, sain paljon sellaisia kommentteja, että menevät vähän hukkaan, kun lähdet tuonne huoltajaksi.

- Hukkaan ja hukkaan. Kaikella on tietysti paikkansa ja aikansa, mutta minun parhaat vuoteni, kun opin ymmärtään jalkapalloa, peliä, pelaajia ja sitä, miten ihminen toimii, olivat kun olin Hongassa huoltajana.

Wistuba, 46, ei pidä itseään pelkkänä tötsien kerääjänä tai pullomiehenä.

- En koe, että olen joukkueen sisällä hierarkiassa jotenkin alimpana. Siellä on päävalmentaja ja me kaikki muut olemme pitämässä huolta siitä, että päävalmentajan homma hoituu ja kolme pinnaa tulee kotiin. Näin suhtaudun.

Wistuban haastattelun voi kuunnella alla olevan linkin kautta Suplan Veikkausliiga ja Naisten liiga -podcastista.

Lisää uutisia