AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.05 // 6.2.2019

FC Hongan Kaufmann: ”Seuran mentaliteetti ja suunnitelmat tähtäävät eteenpäin”

FC Hongan Kaufmann: ”Seuran mentaliteetti ja suunnitelmat tähtäävät eteenpäin”

Kuva: Juha Tamminen

Brasilialainen Lucas Kaufmann valmistautuu kolmanteen kauteensa FC Hongan paidassa. Hän luottaa seuran ja joukkueen projektiin ja aikoo myös itse nostaa rooliaan vuonna 2019.

Maaliskuun lopulla 28 vuotta täyttävä Lucas Kaufmann saapui Suomeen kaudeksi 2012 ja edusti tuolloin Ykkösessä PK-35 Vantaata. Sen koommin hän on pelannut PKKU:n, EIF:n ja nyt FC Hongan paidassa.

Espoolaiset sijoittuivat viime syksynä nousijajoukkueena Veikkausliigassa neljänneksi. Kaufmann mietti kauden jälkeen vaihtoehtojaan, mutta päätti jäädä Honkaan.

- Sain tarjouksia Suomen ulkopuolelta, mutta Suomessa minulle oli selvää, että jatkaisin Hongassa. Minulla on vuosi jäljellä opinnoistani Suomessa. Se ei ollut pääsyy, mutta vaikutti toki päätökseen. Tunnen Hongan valmentajat ja seuran suunnitelmat, joten koin jäämisen kiinnostavana vaihtoehtona, Kaufmann toteaa.

Keskikenttäpelaaja loukkaantui tammikuussa 2018 ja menetti käytännössä koko harjoituskauden. Hän kuntoutui polvioperaation jälkeen liigakauteen mennessä ja pelasi 30 ottelua.

- Ainakaan tähän mennessä en ole kärsinyt mistään suuremmasta loukkaantumisesta, joten talveni on ollut hyvä.

Brasilialainen on siis asunut Suomessa vuodesta 2012. Pitkä ja kylmä talvi ei häntä häiritse - päinvastoin. Kaufmann lumilautailee ja ulkoilee koiran kanssa.

- Talvi on minulle edelleen eksoottista ja pidän siitä. Pidän lumesta ja otan talvesta kaiken hyvän irti. Opettelin lumilautailemaan Ruotsissa, kun veljeni opiskeli siellä. Surffasin Brasiliassa asuessani, joten lautailun opetteleminen oli luonnollista.

FC Hongan projekti

Honka voitti kauden 2018 ensimmäisestä kymmenestä pelistään kaksi ja pelasi kuudesti tasan. Seuraavasta kymmenestä kamppailusta tuli jo kuusi voittoa. KuPS vei lopulta pronssiset mitalit ja europaikan samoilla pisteillä, mutta maalieron turvin.

- Kun aloimme ymmärtämään mitä voittaminen vaatii, niin olimme yksi sarjan vahvimmista joukkueista. Se tunne ja vaatimustaso meidän täytyy muistaa. Ehkä voimme olla tänä vuonna parhaimmillamme vähän aikaisemmin, jolloin meillä olisi loppukaudesta enemmän pisteitä. Niin emme jää europeleistä sivuun, Kaufmann toteaa.

- Ymmärrys ja taito voittaa heti kauden alusta, se on oleellista. Ja tietysti tähtäämme muutenkin koko ajan korkeammalle.

- Viime kausi oli minulle erilainen kuin aiemmat loukkaantumisen vuoksi. Minulle ei ollut koskaan tehty jalkapalloon liittyvään leikkausta. Nyt minulla on yhdessä joukkueen kanssa enemmän aikaa päästä parhaalle tasolleni. Haluan kehittyä kaikin mahdollisin tavoin, ymmärtää peliä paremmin ja pelata niin kuin valmentaja haluaa.

- Roolini ei pelipaikallisesti tule varmastikaan muuttumaan. Kausi on minulle kolmas Hongassa, joten roolini kokonaisuudessaan, harjoituksissa ja kentän ulkopuolella, on isompi. Joukkueessa on paljon nuoria, joten minun täytyy ottaa enemmän vastuuta. Muutos on varmasti suurin siinä suhteessa.

Entä millä mielellä hän vastuuta kantaa? Kommunikoinnista se ei ainakaan jää kiinni, sillä brasilialainen puhuu erinomaista englantia.

- Vastuu on minulle ihan luonnollista, mutta näen itseni enemmän hauskana tyyppinä, Kaufmann naurahtaa.

- Iso rooli tuntuu sen vuoksi joskus vähän oudolta, mutta yritän auttaa nuoria enemmän ja enemmän. Kuinka käyttäytyä otteluissa ja miten keskittyminen pidetään pelissä. On tärkeää olla murehtimatta virheitä liikaa, vaan keskittyä seuraavaan tilanteeseen ja niin edelleen.

Honka pelasi kaudet 2015 ja 2016 Kakkosessa. Ykkösessä meni vain vuosi ja viime kesänä joukkue taisteli loppuun saakka liigamitalista.

- Seuran mentaliteetti on kehittyä koko ajan. Tulokset eivät ole aina sitä mitä odotamme, mutta tähän mennessä toimintamme on ollut progressiivista. Olimme kolme kautta sitten Kakkosessa ja nousimme liigaan vuodessa. Jos ajattelemme asiaa tästä näkökulmasta, että haluamme edetä progressiivisesti, niin meidän pitäisi sijoittua tällä kaudella TOP3-joukkoon.

- Vaikka sinulla olisi kuinka hyvä suunnitelma tahansa, niin aina kaikki ei onnistu jalkapallossa. Seuran mentaliteetti ja suunnitelmat tähtäävät kuitenkin eteenpäin. Pelaajilta ja valmentajilta vaaditaan koko ajan enemmän.

FC Honka kohtaa Suomen Cupissa lauantaina 9.2. HIFK:n. Ottelu pelataan Talin hallissa klo 16 ja se näkyy suorana myös Ruudussa.

Lisää uutisia