FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.05 // 5.2.2019

Pikahankinnasta vastuunkantajaksi - HIFK:n maalivahdilla nousujohteinen käyrä seurassa

Pikahankinnasta vastuunkantajaksi - HIFK:n maalivahdilla nousujohteinen käyrä seurassa

Daniel Kollar oli nostamassa HIFK:ta Veikkausliigaan kaudella 2018. (Kuva: Juha Tamminen)

Daniel Kollarin debyytti HIFK:ssa tuli kovaan paikkaan, kun nuori veskari hälytettiin hätiin farmiseurasta tulipalokiireellä. Nyt hän odottaa pääsevänsä torjumaan seuran maalilla Veikkausliigassa.

Helsingin IFK lähti syksyllä 2017 pelattuun Veikkausliigakarsintaan erikoisesta tilanteesta. Päävalmentaja Antti Muurisella riitti huolta, kun stadilaisjoukkueen molemmat maalivahdit, Tomi Maanoja ja Carljohan Eriksson, olivat loukkaantuneina, eikä korvaajasta ollut tietoa.

Lopulta mies tolppien väliin saapui läheltä, HIFK:n Ykköstä pelanneesta farmijoukkueesta Gnistanista. HIFK sai siis karsintaan tutun veräjänvartijan, kun joukkueen harjoituksissa läpi kauden mukana ollut Daniel Kollar saapui hätiin tärkeällä hetkellä.

Pikahälytyksellä tähtirintojen maalille hälytetty Kollar esiintyi vahvasti karsintojen molemmissa otteluissa, mutta ei pystynyt pitämään HIFK:ta Veikkausliigassa. Hän piti nollan karsinta-avauksessa Tapiolassa, mutta koska Kollarin kasvattiseura Honka teki toisessa osassa maalin 1-1-tasapelissä Töölön jalkapallostadionilla, espoolaisseura nousi vierasmaalisäännöllä liigaan.

Jo ennen karsintoja Kollar oli käynyt HIFK:n johdon kanssa keskusteluja siitä, että jatkaisi uraansa punapaidoissa kaudella 2018, oli sarjataso mikä hyvänsä.

- Sillä tavalla tiesi, että on täysin mahdollista, että tulen jatkamaan HIFK:ssa, joten totta kai sitä halusi ehdottomasti pitää joukkueen sarjassa, Kollar sanoo.

- Putoaminen oli tietysti kova paikka itselleni, mutta ennen kaikkea seuralle ja pitkän linjan IFK-laisille. Siinä oli varmasti aika paljon epäselvyyksiä, miten joukkue tulee jatkamaan. Sittenhän porukka jatkoi ja he lähtivät talkoohengessä nostamaan seuraa takaisin liigaan.

Loppu on jo varhaista historiaa. Kollar ja kumppanit onnistuivat tavoitteessaan ja voittivat Ykkösen Teemu Kankkusen alaisuudessa viime kaudella. Sen myötä HIFK pelaa jälleen Veikkausliigassa kaudella 2019.

Kollar, nyt 24, oli isossa roolissa viime kaudella torjuen 14 sarjapelissä.

- Henkilökohtaisella tasolla olen tosi tyytyväinen viime kauden suorittamiseen. Oli tosi ehjiä, tasaisia ja varmoja pelejä. Aika virheetöntä pelaamista ja oikeissa paikoissa pystyi muutaman kerran venymäänkin ja sai torjuttua pisteitä.

HIFK päästi 27 ottelussa vain 22 maalia. Kollar ei kuitenkaan ota kunniaa ehjästä puolustuspelaamisesta vain itselleen ja HIFK:n maalivahdeille vaan kehuu joukkuetovereitaan.

- Täytyy kyllä myöntää, että puolustuslinjamme oli todella hyvin organisoitu ja siinä oli hemmetin hyviä pelaajia edessä. En vähättele itseäni yhtään, mutta joukkueemme teki maalivahdin pelaamisen tosi helpoksi, Kollar kehuu.

Kollar ehti pelata Veikkausliigaa 45 ottelussa kahden kauden aikana Hongan (2014) ja PK-35 Vantaan (2016) riveissä ennen kuin siirtyi Gnistaniin kaudeksi 2017. Kahden Ykkösessä pelatun kauden jälkeen hän on iloinen päästessään jälleen pääsarjatason vauhtiin.

- Nyt kun Suomen Cup on muuttunut parina viime vuotena, niin on tullut liigajoukkueitakin vastaan pelattua talvella. Tämä on tietysti seuraava taso, ja ainahan urheilijana haluaa ja yrittää pelata mahdollisimman korkealla sarjatasolla. Nyt siihen onneksi tuli kahden vuoden tauon jälkeen mahdollisuus.

HIFK:lla on takana kaksi ottelua Suomen Cupissa, joista molemmat pelattiin viime viikolla. Ensin tuli 0-1-tappio Stadin derbyssä HJK:ta vastaan, ja viikonloppuna FC Lahti oli "Rödaa" vahvempi 2-1.

Molemmissa peleissä HIFK:n maalia vartoineen Kollarin mukaan avauspeleistä ei kannata vetää suurempia johtopäätöksiä. Hän muistuttaa, että HIFK:n joukkue on uusiunut rajusti ja uusi päävalmentaja Tor Thodesen on ollut mukana vasta pari viikkoa.

- Totta kai, aina kun pelataan, niin halutaan voittaa. Se on päivänselvää, ja aina tappioon on tosi pettynyt. Mutta meilläkin on käytännössä mennyt joukkue ihan uusiksi ja päävalmentaja on ollut mukana vasta pari viikkoa, niin ei tässä ihan hirveästi pelillisiä asioita olla vielä ehditty käydä läpi. Kun on paljon uusia jätkiä, niin kyllähän siinä kestää aikansa, että yhteispeli löytyy.

vko.49 // 12.12.2019
Lisää uutisia