FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KPV KuPS RoPS SJK VPS
vko.48 // 30.11.2018

2014 vai 2018 - kumpi HIFK:n nousu oli maukkaampi? "Vieläkin tulee kylmiä väreitä"

2014 vai 2018 - kumpi HIFK:n nousu oli maukkaampi?  "Vieläkin tulee kylmiä väreitä"

Matias Hänninen on lukeutunut pitkään HIFK:n runkopelaajiin. (Kuva: Juha Tamminen)

HIFK on noussut Veikkausliigaan kahdesti viimeisten viiden vuoden aikana. Kumpi kerta nousee jalustalla korkeammalle seuran pitkäaikaisen pelaajan papereissa?

Helsingin paikallisottelut eli Stadin derbyt palaavat Veikkausliigaan ensi kaudeksi, kun HIFK edustaa jälleen pääsarjatasolla. Punapaitajoukkue nousi valmentajansa Teemu Kankkusen alaisuudessa suoraan liigaan voittamalla Ykkösen.

Liiganousu oli HIFK:lle toinen viiden vuoden sisään. Aiempi nousu tuli kaudella 2014. Tuo nousu varmistui vasta päätöskierroksella, kun HIFK kaatoi silloisella kotistadionillaan Helsingin Pallokentällä porilaisen FC Jazzin 4-2.

HIFK palasi sarjavoiton myötä Veikkausliigaan ensi kertaa vuosikymmeniin. Entisestä pääsarjatason visiitistä oli ehtinyt kulua 43 vuotta.

Kumpi kerroista - 2014 vai 2018 - maistui joukkueessa paremmalta? Yhdeksän viime kautta HIFK:ssa Matias Hänninen ei kauaa aikaile vastauksensa kanssa.

- Ensimmäinen kerta on aina ensimmäinen kerta. Ensimmäinen nousu 2014 tuli niin uskomattomien vaiheiden jälkeen, ettei sitä oikein missään vaiheessa uskonut. Taisin yhden pelin ja muutaman Coca-Colan jälkeen huudella Lasipalatsin terassilla, että me muuten noustaan tänä vuonna, mutta ei siihen kukaan oikeastaan uskonut.

- Totta kai tämän vuoden nousu on vielä tuoreessa muistissa. Se tuntui tosi mahtavalta, Hänninen sanoo.

Hänninen, 27, on pelannut molempina nousukausina isossa roolissa stadilaisjoukkueessa. 2014 hän pelasi kaikki 27 sarjapeliä alusta loppuun ja viime vuonna 22 pelissä, joista 19 avauksessa.

- Vieläkin tulee kylmiä väreitä kaudesta 2014. Se oli ihan uskomatonta, siinä oli jotain magiaa.

HIFK:n edellisellä liigavisiitillä 2015-2017 Hänninen pelasi silloinkin isoja minuutteja. Tilille kertyi yhteensä 68 peliä, joissa hän teki kaksi maalia.

Jatkosopimuksesta hän neuvottelee yhä HIFK:n kanssa ja uskoo osapuolten pääsevän sopuun jatkosta. Kontulan Urheilijoiden kasvatti vaikuttaa suhteellisen varmalta siitä, että pelaa ensi kaudella uransa kymmenennen kauden samassa seurassa.

- Tuntuu aivan sairaan makealta päästä taas kokeilemaan taitoja Veikkausliigassa. Kun tipuimme viimeksi 2017, jotenkin sitä oli niin maansa myynyt sen Honka-pelin jälkeen, että siinä tuli totta kai kaikennäköisiä ajatuksia mieleen. Oliko tämä nyt tässä? Pääseekö ikinä enää kokemaan liigapelejä HIFK:n paidassa? Hänninen kertoo.

Syksyllä 2017 HIFK taipui liigakarsinnassa FC Hongalle. HIFK:n kohtaloksi jäi tippuminen Ykköseen.

- On ihan käsittämättömän upeaa päästä taas pelaamaan liigaa tässä kauneimmassa seurassa. Nämä kaikki derbyt ja muut kivat pelit.. kesää ja kautta 2019 odottaa jo vesi kielellä!

- Viime visiitistä jäi itselleni ja varmasti myös joukkueelle ja seuralle hampaankoloon. On kiva päästä taas näyttämään muille, että kyllä tässä oikeasti osaa pelata jalkapalloa. Toisaalta huomasi, että viimeksi liiga oli vähän liikaa. Jos kerrasta en uskonut sitä, niin nyt jos toisen kerran liiga on liikaa, ei kannata varmaan enää yrittää kolmatta kertaa.

HIFK voitti lopulta Ykkösen, vaikka kisa oli tiukkaa KPV:n ja EIF:n kanssa. HIFK:n nousu ratkesi tälläkin kertaa vasta päätöskierroksella.

Kausi oli tähtirinnoilta vahva, mutta myös muutama vaikeampi hetki mahtui mukaan.

- Ei se sellaista nousukiitoa ollut alusta loppuun. Siihen mahtui muutama vähän vaikeampi vaihe. Mutta se on hyvän joukkueen merkki, että pystyttiin selättämään ne vaikeat vaiheet ja tavallaan pitämään ne suhteellisen lyhyinä, Hänninen huomauttaa.

- Osoitimme hyvää reagointikykyä. Pystyimme vaihtamaan pelisysteemiä, jos yksi systeemi ei toiminut. Viimeisistä kuudesta pelistä saimme kuusi voittoa juuri niin, että vähän vaihdeltiin pelisysteemiä ja saatiin juuri sellaisia IFK:n näköisiä äijiä pelaamaan.

Kuutta viimeistä peliä Hänninen kuvailee nautinnollisiksi juuri sen takia, että joukkuetoverit tekivät pelaamisen helpoksi.

- Jokainen tiesi mitä tekee, eikä tarvinnut hirveästi neuvoa ketään, kun tavallaan luotti siihen, mitä kentällä tulee tapahtumaan.

Omaa kauttaan hän vertaa joukkueen kauteen. Se oli nousujohteinen. Alkukausi oli ns. perussuorittamista, joka parani sitä mukaan mitä pidemmälle vuosi meni.

Hänninen tunnetaan laitapelaajana, erityisesti laitapakkina, mutta päättyneellä kaudella hänet nähtiin myös kolmesti topparina kolmen keskuspuolustajan linjassa. Se oli uusi kokemus.

Kauden aikana hän ei onnistunut maalinteossa. Kun HIFK nousi viimeksi, Hänninen paukutti kuusi rysää.

- En tehnyt maalia, mutta tässä on oppinut puolustamaan tosi varmasti. Ihan sama kuka siellä on vastassa, niin jotenkin pystyy hoitamaan sen oman roolin ja oman ruudun hyvin. Siitä jäi tosi hyvä mieli.

Lisää uutisia