AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.45 // 11.11.2018

Mohammad Al-Emara teki yhden vuoden ”futisteoista” - ”Välitimme erittäin tärkeän viestin”

Mohammad Al-Emara teki yhden vuoden ”futisteoista” - ”Välitimme erittäin tärkeän viestin”

Kuva: Juha Tamminen

Pelaajat äänestivät ensimmäisen liigakautensa viheltäneen Mohammad Al-Emaran vuoden erotuomariksi. Entinen "erittäin vaikea pelaaja" keräsi kiitosta otteistaan liigassa sekä yhdestä erityisestä Ykkösen ottelusta heinäkuussa.

Avustava erotuomari Elias Juvonen kertoi Mohammad Al-Emaralle FC Hakan ja KTP:n välisessä Ykkösen ottelussa vajaan kymmenen minuutin kohdalla, että katsomosta kuuluu rasistista huutelua.

Al-Emara välitti tiedon joukkueille ja asia vietiin kuuluttajalle. Käytös jatkui, jonka jälkeen helsinkiläinen Al-Emara passitti joukkueet pukuhuoneisiin. Häirikkö poistettiin katsomosta ja peli jatkui hyvässä hengessä noin kymmenen minuuttia myöhemmin.

Tapahtunut herätti keskustelua ja tuomaritiimi keräsi kehuja ripeästä toiminnastaan.

- Jos puhumme yleisellä tasolla rasismista, niin se on erittäin vakava asia. Siihen pitää puuttua. Sain siinä pelissä tiedon ensin avustavalta erotuomarilta ja reagoin siihen. Kun se reagointi ei riittänyt, niin piti ottaa järeämpi keino käyttöön. Siinä matsin sisällä ratkaisu ei tuntunut minkään laiselta kynnykseltä, Al-Emara kertoi myöhemmin.

- Tärkeintä oli sillä hetkellä, että tähän pitää reagoida ja reagoimme. Saimme mielestäni erittäin tärkeän viestin välitettyä. Palaute, ainakin minulle kantautunut, oli pelkästään positiivista ja erittäin rohkaisevaa. Eniten lämmitti mieltä palaute nuoremmilta erotuomareilta, jotka olivat kokeneet samaa. He sanoivat, että tämän jälkeen on helpompi toimia.

Al-Emara nousi Kakkosen tason tuomariksi kahdessa vuodessa. Kakkosessa meni kausi, jonka jälkeen hän nousi heti Ykköseen. Siellä vierähti kaksi kautta ja nyt päättynyt jalkapallovuosi oli hänelle ensimmäinen korkeimmalla sarjatasolla. Ja vuosi päättyi siis vuoden liigatuomarin titteli taskussa.

- Pelaajataustani on vaikuttanut paljon siihen, että olen noussut ylöspäin nopeasti. Toinen asia on, että yritän jatkuvasti ymmärtää peliä enemmän ja enemmän. Tämä homma vaatii myös tietynlaisen luonteen.

- Minusta itsestäni ei ole tuntunut, että olisin ottanut liian isoja askeleita. Joka kerta on tuntunut, että olen ollut valmis siirtymään seuraavalle tasolle.

Pelaajien arvostus on tuomarille tärkeää, siksi Al-Emara iloitseekin tunnustuksesta erityisesti.

- Olin erittäin vaikea pelaaja, en tullut tuomareiden kanssa lainkaan toimeen. Yritän nyt ymmärtää pelaajia mahdollisimman paljon. Arvostan suuresti, että pelaajat tykkäävät johtamistavastani. Tämä on kova tunnustus, näin nuorena vielä.

Tie Suomen huipulle on mennyt vauhdilla. Seuraava tavoite on jatkaa muun muassa Mattias Gestraniuksen ja Antti Munukan viitoittamalla tiellä kansainvälisiin otteluihin.

- Etenen niitä kohden pikkuhiljaa, nyt on tärkeintä saada kokemusta kotimaan kentiltä. Toivottavasti nousu siellä tapahtuu myös yhtä nopeasti kuin on tapahtunut kotimaan kentillä. Tavoitteeni ovat korkealla. Sanoin kolme vuotta sitten lehtihaastattelussa, että tähtään maailman huipulle ja sinne pyrin edelleen.

- (Muiden suomalaisten) esimerkki antaa uskoa ja mikä hienointa, pääsen tekemään töitä ja ottamaan oppia muun muassa Gestraniukselta ja Munukalta. Se on mahtava juttu, he ovat auttaneet minua todella paljon, Al-Emara kiitteli.

Lisää uutisia