AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.21 // 25.5.2018

Mitä tarkoittaa KuPS:n vastuullinen pelaajapolitiikka?

Mitä tarkoittaa KuPS:n vastuullinen pelaajapolitiikka?

Urho Nissilä on arvotettu pelaaja Kuopiossa. (Kuva: Juha Tamminen)

Nuorten esiinmarssi Veikkausliigan ensimmäisellä kolmanneksella on herättänyt paljon keskustelua. Yksi tällä saralla "ihastuttaneista" joukkueista on sarjassa toisena etenevä KuPS.

KuPS:n 21-vuotias Rasmus Karjalainen on tehnyt yhdeksässä ottelussa yhdeksän maalia ja johtaa liigan maalipörssiä. Jaetusti eniten osumia on syöttänyt kuopiolaisten niin ikään 21-vuotias Ilmari Niskanen.

Palloseura voitti viime kierroksella VPS:n 2-0 ja avauksessa oli yksi U19- ja neljä U21-maajoukkuepelaajaa. Miten tällaiseen tilanteeseen on päädytty?

Vastuullinen pelaajapolitiikka on käsite, joka toistuu päävalmentaja Jani Honkavaaran puheissa.

- Ideamme on, että emme hanki nuoren pelaajan eteen liian montaa ulkomaalaista pelaajaa. Siinä ei olisi mitään järkeä. Otetaan esimerkki keskikentältämme. Meillä on siellä Ville Saxman ja Ruben Gabriel. Olisi tyhmää hommata siihen vielä joku, "Honsu" toteaa.

- Jere Hiltunen, joka on tyrkyllä U19-maajoukkueeseen, ei saisi silloin käytännössä ollenkaan peliaikaa. Meillä ulkomaalaiset istuvat harvoin penkillä. Idea on, että he ovat profiilipelaajia. Loukkaantumiset sitten avaavat saumoja nuorille.

Ja juuri näin on käynyt. Kun kokenut maalivahti Otso Virtanen loukkaantui, otti hänen paikkansa U19-maajoukkuevahti Miika Töyräs. Hän on nyt pelannut kuusi ottelua, joista KuPS on kerännyt 13 pistettä. Kahdesti Töyräs on palkittu suorituksestaan kahdella IS-tähdellä. Myös 21-vuotias toppari Mikko Pitkänen teki vahvan sisääntulon, kun Henri Toivomäki ja Lum Rexhepi olivat loukkaantuneina.

- Ulkkareita tai kokeneita suomalaisia ei ole vaikea saada, mutta juuri tässä pitää mielestäni olla järkeä. Haluamme, että nuoret nousevat esiin. Eihän niin ikinä käy, jos heidän eteensä hankitaan liikaa pelaajia.

- Me haluamme menestyä ja kun ulkomaalaisia pelaajia hankitaan, niin heidän pitää olla riittävän hyviä. Emme ota ketään sillä ajatuksella, että katsotaan miten joku pärjää. Meillä kävi talvella valtava määrä pelaajia testillä. Mietimme jokaisen kohdalla, että onko tämä pelaaja huomattavasti parempi kuin mihin meidän oma juniori voi päästä. Sen jälkeen on juniorista itsestään kiinni tuleeko kehitysaskelia. Jos ei, niin sitten pitää reagoida.

Johannes Kytilä on siirtynyt Kuopioon Klubi 04:sta ja oululainen Rasmus Karjalainen PS Kemistä. Muut liigajoukkueen nuorista ovat alueen omia junioreita. Tämä on tietysti Honkavaaran mukaan erityisen positiivinen asia.

- He saavat Kuopiossa aivan erityistä arvostusta. Esimerkiksi Urho Nissilä on tärkeä hahmo koko junioripuolella. Kaikki valmentajat muistavat pienen "Upin", hänen urapolkunsa on hieno. Toivon, että yleisö ja entiset valmentajat kokevat onnistumista siitä, että nämä pelaajat ovat liigassa ja menestyvät.

- On tietysti helpompi identifioitua joukkueeseen, joka on savolainen. Se lukee myös seuran strategiassa. Futis on niin kansainvälinen peli, että se ei ole nykypäivänä helppoa. Meillä on onneksi niin hyviä junioreita, että tehtävä on meille valmentajille helpompi.

KuPS:sta lähti talvella neljä omaa nuorta Ykköseen. Honkavaara olisi mielellään pitänyt heidät ryhmässä, mutta koska peliajasta ei ollut takeita, oli tämä ratkaisu luotsinkin mukaan järkevä.

- Vastuullisuutta on myös se, ettei pelaajia hamstrata liikaa.


KuPS-PS Kemi Savon Sanomat Areenalla lauantaina 26.5. kello 15. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lisää uutisia