4-3-3
vko.40 // 7.10.2023

Ilves jätti voitokkaat jäähyväiset Ratinalle (ilves-AC Oulu 3-2)

Kuva: Jimi Soinila

Ilves pelasi perjantai-iltana historiansa viimeisen miesten edustusjoukkueen kotiottelun Ratinan stadionilla kohdatessaan AC Oulun Veikkausliigan Haastajasarjan toiseksi viimeisessä ottelussa.

Ottelussa ei sarjapisteiden valossa ollut erityistä panosta, kun Oulun sijoitus Haastajasarjan kärjessä oli jo sinetöity ja Ilvekselläkin oli viime viikonlopun Suomen Cupin mestaruuden myötä europaikka jo varmistettuna.

Kaikissa jalkapallo-otteluissa pelataan kuitenkin voitosta ja päävalmentaja Joni Lehtonen painotti jo ennen ottelua, että joukkue on sitoutunut päättämään aikakauden Ratinassa voitonjuhliin uskollisen kotiyleisön edessä. Ottelun alkuhetkiltä asti oli havaittavissa, että joukkue pelasi paineettomassa tilassa kärsivällisesti omaa peliään ja luotti palkintojen tulevan pelin edetessä.

Ratinan historian viimeinen Ilveksen kotiyleisö sai todistaa hyvinkin tarkkaa ja kärsivällistä peliä suurimman osan ensimmäistä jaksoa, kun tapahtumat kummallakin maalilla olivat harvassa ja tilanteen tynkiä nähtiin lähinnä erikoistilanteista. Ilveksen maalilla ensimmäistä pääsarjaotteluaan torjunut Johannes Viitala ei joutunut mainittaviin torjuntatöihin, mutta osallistui peliin aktiivisesti pallollisena.

Yksi Ilveksen ensimmäisen jakson parhaita hyökkäyksiä nähtiinkin nuoren maalivahdin oivallisesti jalalla pelaamisesta, kun Viitala lähetti keskikentälle määrämittaisen puolipitkän avauksen suoraan Lauri Ala-Myllymäen jalkaan. Keskikenttäpelaaja otti pallon taidokkaasti haltuun ja pelasi oikealta vauhtiin kauden toista peliään avauskokoonpanossa pelanneen Leo Kyllösen, joka lähetti kauniin puolenvaihdon kentän toisella puolella kirmanneelle Djair Parfitt-Williamsille, mutta West Ham -kasvatin tie tukittiin vetopaikkaa etsiessä.

Kotijoukkueen vaarallisimmat paikanpuolikkaat nähtiin erikoistilanteista, mutta ensimmäinen jakso oli jo melkein lopussa, kun ottelussa nähtiin ensimmäinen laukaus. Se olikin kotijoukkueen kannalta ratkaiseva, kun murtautuminen keskikaistalta toi keltavihreät jo vastustajan boksiin asti ja "Lämm"i pelasi pallon malilaishyökkääjä Méry Traorélle. Tärkeitä maaleja vaihtomiehenä iskenyt malilainen heräsi eloon peliväline jalassaan vastustajan rangaistusalueella ja nopean pyörähdyksen jälkeinen vasurin veto upposi maalin alakulmaan.

Muutamaa minuuttia ennen taukovihellystä syntynyt osuma vei keltavihreät puoliajalle maalin johdossa ja onnistumiset jatkuivat toisella jaksolla.

Tauolla peliin mukaan pääsi Cupin finaalissa urakoinut Santeri Haarala ja kapteeni Tatu Miettunen, avausmaalintekijä Traorén ja Seydine N'Diayen tehdessä tilaa kentälle. Kapteeni Miettunen ei ehtinyt viihtyä kentällä montaakaan minuuttia ennen kuin erotuomari Dennis Antamo nosti kipparille taskustaan keltaisen kortin.

Toista jaksoa oli kulunut muutama minuutti, kun Ilves pääsi antamaan vapaapotkua vieraiden rangaistusalueen ulkopuolelta. Pallon taakse asettunut Jorginho yritti syöttää muurin vieressä vaanineille Ilves-pelaajille, mutta pallo kimposi takasin portugalilaista kohti ja laitapuolustaja tälläsi vasurillaan matalan laakapallon ohi Oulu-vahti Calum Wardin.

Toisessakin päässä tapahtui melkein heti Ilveksen tuplattua johtonsa, mutta Viitala venyi näyttävään torjuntaan vieraiden Niklas Jokelaisen lauottua puolittaisen läpiajonsa päätteeksi.

Kotijoukkueen syöttöpelaaminen alkoi vapautua ja peliväline liikkui ajoittain silmiä hivelevällä tavalla keltapaitojen kesken. Seuraava onnistuminen tuli kuitenkin tutusta lähteestä, kun flipperipallo Oiva Jukkolan 64. minuutin kulmapotkun jälkeen tippui kapteeni Miettusen lapikkaaseen ja keskuspuolustaja ohjasi pallon maaliin lähietäisyydeltä.

Ilves pääsi tekemään useammankin vaihdon ottelun loppuvaiheilla ja pelin loppu pelattiin tunnelmallisessa sateessa, odottaen viimeisiä Ratinan stadionilla nähtäviä voitonjuhlia.

Tutussa laivastonsinisessä peliasussaan pelanneet vierailijat eivät kuitenkaan olleet luovuttanut sarjapisteiden suhteen ja oululaiset pääsivät tulostaululla vielä kahteen otteeseen. Ensin Niklas Jokelainen kavensi käsivirheestä seuranneesta rangaistuspotkusta Ilveksen johdon kahteen maaliin 80. minuutilla ja muutamaa minuuttia myöhemmin Magnus Breitenmoser toi vieraat jo maalin päähän.

Viime lauantain Cup-finaalissa yli tunnin verran yhden maalin johtoaan onnistuneesti puolustanut joukkue pystyi kuitenkin varjelemaan johtoaan jäljellä olevat minuutit ja lopulta erotuomari Antamon loppuvihellys päätti ottelun tamperelaisten 3-2 voittoon.

Viimeinen Ratinassa pelattu kotiottelu päättyi kuin päättyikin lopulta Ilveksen voittoon ja kotiyleisön juhliin.